Gołąbek nadziewany tofu w bulionie warzywnym - przepis Pawła Sitarza

Paweł Sitarz
Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Pyszne gołąbki bez grama mięsa? To świetny pomysł na gołąbki nadziewane tofu. Sprawdź, jak przygotował je kucharz Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN. Wypróbuj pyszne połączenie nie tylko dla wegan i wegetarian.

Gołąbek nadziewany tofu w bulionie warzywnym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kapusta włoska 2 duże liście,
    • tofu wędzone 1 opakowanie,
      • marchewka 3 szt.,
        • por 1 szt.,
          • sos sojowy 50 ml,
            • natka pietruszki,
              • pietruszka korzeń 2 szt.,
                • bułka tarta 100 g,
                  • pół selera naciowego,
                    • pieczarki 150 g,
                      • cebula 2 szt.

                        Sposób przygotowania gołąbków nadziewanych tofu

                        1. Myjemy i obieramy obieramy wszystkie warzywa.
                          1. Nastawiamy bulion z selera naciowego, jednej marchewki, jednej pietruszki, kawałka pora i cebuli.
                            1. W maszynce do mielenia lub w thermomixie blendujemy osuszone tofu, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Doprawiamy solą i dosypujemy bułkę tartą do uzyskania lepkiej konsystencji.
                              1. W gotującym się bulionie parzymy liście kapusty, aby były miękkie.
                                1. W chochli układamy kapustę, nadziewamy pastą z tofu i zawijamy.
                                  1. Gotowe gołąbki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 170 stopni przez 15 minut.
                                    1. Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
                                      1. Na głębokim talerzu układamy upieczonego gołąbka i polewamy chochlą gorącego wywaru.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Paweł Sitarz

                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości