Fish pancakes z sosem - przepis Mateusza Zielonki

Placki rybne
Placki rybne
Źródło: Sebastian Olma
Pierwszego kwietnia Francuzi obdarowują się rybą. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje, jak przygotować ryby. Sprawdź jego autorski przepis na pancakes fish. 

Fish pancakes - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dorsz 200 g,
    • mąka pszenna 300 g,
      • drożdże świeże 10 g,
        • miód 40 ml,
          • tymianek suszony,
            • cytryna 2 szt.,
              • mleko 100 g.

                Składniki na sos:

                • jogurt naturalny 200 ml
                  • koperek pęczek
                    • cytryna 2 szt.,
                      • ogórek zielony 3 szt.,
                        • świeży chrzan - korzeń,
                          • oliwa z oliwek.

                            Sposób przygotowania fish pancakes

                            1. W misce w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, miód i odrobinę mąki.
                              1. Czekamy 20 min aż drożdże się aktywują.
                                1. Dodajemy posiekaną rybę, resztę mąki, tymianek, i pieprz oraz odrobinę roztopionego masła.
                                  1. Mieszamy, odstawiamy i czekamy kolejne 20 min.
                                    1. Smażymy na racuchy na patelni.
                                      1. Przygotowujemy szybki chrzanowy sos koniecznie z świeżego chrzanu.
                                        1. Mieszamy jogurt, oliwę, sok z cytryny, posiekany ogórek i koperek, startu chrzan. Doprawiamy do smaku.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Mateusz Zielonka

                                          Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Olma

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości