Gęsty solony karmel to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki słodko-słony sos dobrze komponuje się z lodami i domowymi wypiekami, a często jest także stosowany jako dodatek do kawy. Najczęściej sięga się po niego w restauracjach i kawiarniach, jednak bez problemu można przygotować go także samodzielnie w domu. Żeby zrobić słony karmel nie trzeba kupować drogich składników - wszystkie produkty potrzebne do jego przygotowania można znaleźć pod ręką, a to, czego zabraknie, dokupi się nawet w osiedlowym sklepie. Poznaj sprawdzony przepis na słony karmel w dwóch wersjach - tradycyjnej i wegańskiej
Przepisy Sióstr Pszczółek
Dzień Karmelu - co to za święto?
Dzień Karmelu obchodzony jest 5 kwietnia. Miłośnicy słodyczy mogą więc w tym dniu świętować od rana do wieczora. Nie jest to jednak jedyny dzień, w którym sprawdzą się nasze przepisy na słony karmel. Możesz go przygotowywać przez cały rok. Pamiętaj jednak, żeby zachować umiar. W przypadku każdej przyjemności sprawdza się powiedzenie: "Co za dużo to niezdrowo".
Przepis na słony karmel - wskazówki przygotowania krok po kroku
Solony karmel można przygotować zaledwie w kilkanaście minut i cieszyć się jego smakiem przez kolejne kilka tygodni. Przepis jest niezwykle prosty, warto pamiętać jednak o jednej podstawowej zasadzie: pod żadnym pozorem nie można dopuścić do przypalenia się karmelu. Nawet mimo ściągnięcia przypalonej warstwy reszta sosu nadal pozostanie gorzka w smaku.
Składniki na około 250 ml słonego karmelu:
- 250 g szklanki drobnego cukru (drobny cukier szybciej się rozpuszcza, dlatego łatwiej przygotować z niego karmelowy sos),
- 120 ml śmietany kremówki 30%,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
- Masło pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki.
- Cukier wsyp do garnka, zalej go wodą i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać, zacznij mieszać go drewnianą łopatką. Do przygotowywania słonego karmelu najlepiej sprawdzi się garnek w jasnym kolorze - będzie w nim znacznie lepiej widać proces rozpuszczania się cukru oraz łatwiej kontrolować poszczególne etapy karmelizowania się syropu.
- Poczekaj, aż cały cukier się rozpuści i w masie nie będzie grudek. Podczas mieszania uważaj, żeby nie rozsmarowywać go po brzegach garnka.
- Kiedy rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego odcienia, wrzuć do garnka pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie, energicznie zamieszaj.
- Mieszaj całość do momentu powstania jednolitej masy. Po kilku minutach tłuszcz powinien całkowicie połączyć się z cukrową masą.
- Zmniejsz ogień, a następnie ostrożnie wlej do sosu śmietanę kremówkę, cały czas delikatnie mieszając (najlepiej wcześniej ją podgrzać).
- Po około minucie, zdejmij garnek z ognia, dodaj sól i ponownie wymieszaj.
- Gorący sos przelej do słoiczka. Kiedy ostygnie, możesz przełożyć go do lodówki. W szczelnie zamkniętym pojemniku możesz przechowywać słony karmel nawet do 3 tygodni. Przed podaniem, potrzebną ilość przelej na patelnię lub do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilkanaście sekund tak, żeby zmienił swoją konsystencję na bardziej płynną.
Jak zrobić słony karmel? Przepis wegański
Możliwe jest również przygotowanie słonego karmelu w wersji wegańskiej. To świetna alternatywa nie tylko dla osób, które unikają w diecie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakiem i chcą spróbować czegoś innego niż karmelizowany cukier przygotowany według klasycznej receptury. Z poniższego przepisu uzyskuje się około szklanki wegańskiego solonego karmelu.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
- 100 g drobnego cukru trzcinowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
- Wsyp cukier do garnka i rozpuść go na małym ogniu.
- Do roztopionego cukru ostrożnie wlej mleczko kokosowe, całość dokładnie zamieszaj przy użyciu silikonowej lub drewnianej łopatki.
- Dodaj sól i ponownie wymieszaj całą masę. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy karmel zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia i dodaj olej kokosowy.
- Całość energicznie zamieszaj i przelej do szklanego słoiczka. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 tygodni, a przed podaniem rozgrzej potrzebną ilość na patelni.
Solony karmel – do czego go używać?
Przepis na słony karmel warto wykorzystać podczas przygotowywania domowych wypieków i lodów. Ten słodko-słony syrop ma jednak znacznie więcej zastosowań. Po wymieszaniu go z odrobiną masła orzechowego, można uzyskać wspaniały sos do pieczonych bananów, jednak dobrze sprawdzi się również w połączeniu ze świeżymi owocami. Solony karmel stosuje się również jako dodatek do popcornu. Może być także świetnym urozmaiceniem codziennych śniadań na słodko – warto polać nim naleśniki, wymieszać go z jogurtem naturalnym lub udekorować za jego pomocą racuchy czy omlet.
Zobacz także:
- Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
- Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy
- Prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe. Dowiedz się, jak upiec pyszne ciasto orzechowe w 30 minut
Zobacz wideo: Karmel w kuchni - przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages