Tosty francuskie z bekonem, karmelizowaną gruszką i prażonymi orzechami
Składniki:
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżka drobnego cukru
- klika plastrów surowego boczku
- 1 gruszka
- 4 grube kromki pieczywa tostowego
- 3 łyżki masła
- syrop klonowy
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie jajka z mlekiem i cukrem w misce, w której potem będziesz w stanie zamoczyć tosty. W piekarniku rozgrzanym do 160 st. C upiecz boczek – tak by był chrupiący i złotobrązowy. Gruszkę obierz, pokrój na 8 części i usmaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną cukru.
Na sam koniec zacznij smażyć tosty francuskie. Namocz kromki w masie jajecznej, a następnie usmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, do momentu aż będą złotobrązowe.
Podawaj po dwie kromki z chrupiącym boczkiem i gruszkami na wierzchu, wszystko polane syropem klonowym i posypane prażonymi i pokruszonymi orzechami laskowymi.
Raviolo z płynnym żółtkiem i ricottą
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 140 g wody
- 2 żółtka
:
- 500 g sera ricotta
- 70 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść świeżej szałwii
- 100 g masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Odstaw je na 20 minut, by odpoczęło, a w tym czasie przygotuj farsz. Ricottę przełóż na sitko i pozostaw na nim 5 minut.
Następnie, dokładnie wymieszaj ricottę, starty parmezan, jajko, gałkę muszkatołową oraz posiekaną natkę pietruszki i przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz też użyć torebki strunowej. Na rozwałkowany płat makaronu kolistym ruchem wyciskaj farsz, formując swego rodzaju małą studnię. Na dno również daj odrobinę farszu. Następnie, do powstałej dziurki włóż żółtko. Na wierzch nałóż jeszcze odrobinę farszu i przykryj drugim płatem ciasta. Dokładnie zlep oba kawałki makaronu, po czym wytnij radełkiem, ringiem lub szklanką kształtne ravioli.
Gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Podawaj ze startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i chipsami z szałwii smażonej na maśle.
Jakub Kamiński/East News
Brownie z solonym karmelem i lodami waniliowymi
Składniki:
- gorzka czekolada
- masło
- jajka
- cukier
- mąka
- biała czekolada
Solony karmel:
- 100 g cukru
- 20 g masła
- 200 ml mleka
- 150 ml śmietany 30-36 proc.
Przygotowanie:
Zacznij od karmelu: cukier rozpuść na patelni na wolnym ogniu, aż zacznie się robić złotobrązowy i cały będzie płynny – nie mieszaj go, możesz ewentualnie poruszać patelnią, by wszystko się równomiernie podgrzewało. Gdy będzie już płynny, dodaj masło i dokładnie mieszaj drewnianą łyżką. Gdy cukier i masło się połączą, dodaj mleko wymieszane ze śmietaną. Cały czas mieszaj, ale uważaj, bo bulgoczący karmel może pryskać. Gotuj do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej konsystencji. Zestaw z ognia, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Przejdź do brownie. Gorzką czekoladę rozpuść z masłem na parze. Jajka ubij na jednolitą masę z cukrem – powinny podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Do ubitej masy ostrożnie dodaj mąkę i delikatnie, acz dokładnie, wymieszaj. Następnie dodaj wystudzoną rozpuszczoną masę czekoladową oraz pokruszoną białą czekoladę i znów delikatnie, dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 170 st. C. Gotowe brownie pokrój w kwadratowe kawałki, podawaj z gałką lodów na wierzchu, polaną solonym karmelem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet
- Deser czekoladowy – szybkie i smaczne przepisy
Autor: Iza Dorf