Przepisy kulinarne

Dorota Deląg w kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dorota Deląg, którą znamy z licznych ról serialowych, pod komendą Roberta Sowy, przygotuje dla nas flaki z lina.

Pikantne flaki z lina z borowikami i klopsikami

Składniki dla 4 osób:

1,5 l wywaru rybnego

2 pokrojone w wiórki cebule

1 łodyga pokrojonego w paseczki selera naciowego

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

1 pokrojonego w paseczki selera

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

200 g pokrojonych w plastry borowików

300 g filetu z lina bez ości

Przyprawa do flaków Prymat

Sól, pieprz czarny mielony, papryka pikantna do smaku

Klopsiki:

200 g zmielonego mięsa z lina

1 jajko

2 łyżki bułki tartej Prymat

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki masy na klopsiki połączyć, doprawić do smaku i uformować małe kuleczki. Borowiki podsmażyć na oliwie i maśle, dodać warzywa i całość smażyć 5 minut. Następnie wszystko wrzucić do gotującego się bulionu rybnego. Pokrojonego lina podsmażyć na patelni, a następnie dodać do wywaru z warzyw i borowików. Zupę doprawić przyprawą do flaków i pozostałymi przyprawami wedle własnego uznania, gotować 15 minut, zmniejszyć ogień, dodać klopsiki i całość gotować kolejne 10 minut. Aromatyczne flaki z lina podawać z grzankami czosnkowymi.

Flaki po hiszpańsku

Składniki dla 4 osób:

500 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę flaków wołowych

Wywar:

2 szalotki

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 filetowana czerwona papryka

3 ząbki czosnku

1 szklanki oliwy z oliwek

100 ml białego wina

1 l bulionu wołowego

100 g kiełbasy Chorizo

100 g kaszanki iberyjskiej

200 g cieciorki

200 g pomidorów pelati

Sól, grubo mielony czarny pieprz

Szafran, goździki, liść laurowy

Przyprawa do flaków Prymat

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plastry selera, czosnek i marchewkę pokrojoną w plastry i paprykę, całość zalać białym winem i bulionem wołowym, zagotować. Następnie dodać flaki oraz podsmażoną na patelni kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę, kaszankę iberyjską, cieciorkę i pomidory pelati pokrojone w kostkę. Tak przygotowane flaki doprawić do smaku przyprawą do flaków i pozostałymi przyprawami według własnego gustu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości