Dania ze szpinakiem w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Szpinak mrożony na wiele sposobów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szpinak to wyjątkowy składnik wielu dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przekonuje, że zawsze warto go mieć w pobliżu i pokazuje, jakie pyszności można zrobić przy jego pomocy. Poznaj przepisy, z których skorzystał.

Kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
    • 1 pęczek włoszczyzny
      • po 5 szt. liści laurowych i ziela angielskiego
        • 1 szt. czerwonego chili
          • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
            • 200 g tartego parmezanu
              • pieprz czarny w młynku do smaku
                • 200 g koziego sera twarogowego
                  • po 100 g pestek dyni i orzechów nerkowca
                    • świeże kwiaty i zioła do dekoracji

                      Jak przygotować kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku?

                      1. Kaszę pęczak ugotuj w posolonej wodzie razem z pęczkiem włoszczyzny, liściem laurowy i zielem angielskim. Gdy kasza będzie al dente, czyli ugotowana na "ząb" zdejmij ją z ognia i poczekaj aż ostygnie.
                        1. Z garnka wyjmij warzywa, potni je w drobną kostkę, dodaj chili posiekane i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do niech szpinak i całość smaż około 5 minut.
                          1. Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę pęczak, podlej ją powstałym przy gotowaniu kaszy płynem tak, aby miał konsystencje "płynącej lawy" kaszę dopraw do smaku po około 5 minutach gotowania tartym parmezanem, pieprzem i kozim serkiem twarogowym.
                            1. Porcję kaszy ze szpinakiem nalej do głębokiego naczynia, posypując je pestkami dyni, orzechami nerkowca i świeżymi ziołami.

                              Tarta z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym

                              Składniki:

                              • pomidory z puszki
                                • 1 główka czosnku
                                  • kilka łodyg rozmarynu
                                    • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
                                      • 50 g cukru
                                        • 50 ml octu winnego
                                          • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
                                            • 2 szt. białej cebuli
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • po 1 małej łyżce soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
                                                  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                    • 100 g masła
                                                      • po 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych
                                                        • 4 szt. pomidorów bawole serce
                                                          • 300 g sera pleśniowego/cammembert
                                                            • 2 opak. szynki dojrzewającej
                                                              • 1 opak. roszponki

                                                                Jak przygotować tartę z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym?

                                                                1. Pomidory z puszki przełóż do garnka, dodaj czosnek obrany, gałązki rozmarynu i całość podsmaż na oleju. Gdy płyn odparuje dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i ocet winny. Sos pomidorowy powinien sam zgęstnieć.
                                                                  1. Szpinak podsmaż na maśle z posiekana cebulką i czosnkiem, dodaj do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
                                                                    1. Ciasto francuskie delikatnie podsyp mąką, nawiń ranty ciasta tworząc brzeg. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 15minut do temp. 195 st. C.
                                                                      1. Po wyjęciu polej ciasto sosem pomidorowym, nałóż podsmażony szpinak, pomidorki cherry, plastry pomidorów bawole serce i kawałki sera dojrzewającego. Tartę wstaw do piekarnika na 180 st. aż ser się delikatnie rozpuści i zapiecze.
                                                                        1. Wyjmij ją z pieca, nałóż kawałki szynki dojrzewającej i ułóż kilka liści roszponki.
                                                                          Tarta ze szpinakiem
                                                                          Tarta ze szpinakiem
                                                                          Źródło: Jakub Kamiński/East News

                                                                          Szakszuka ze szpinakiem, oliwkami i papryką

                                                                          Składniki:

                                                                          • 50 g cebuli
                                                                            • 10 g czosnku
                                                                              • 300 g papryki
                                                                                • 200 g pomidorów w puszce
                                                                                  • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
                                                                                    • 10 g bazylii
                                                                                      • 10 g oliwy z oliwek
                                                                                        • 3 g oregano
                                                                                          • 5 jajek
                                                                                            • pieprz cayenne do smaku
                                                                                              • po 50 g natki pietruszki i szczypiorku

                                                                                                Jak przygotować szakszukę ze szpinakiem, oliwkami i papryką?

                                                                                                1. Cebulę i czosnek, paprykę przesmażyć na oliwie, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory w puszce i pokrojone zielone i czarne oliwki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
                                                                                                  1. Wbić do środka jajka i przygotować jak na miękko.
                                                                                                    1. Na końcu posypać siekanymi świeżymi ziołami.

                                                                                                      Zobacz wideo: Szpinak: świeży, mrożony, a może baby?

                                                                                                      Źródło: x-news

                                                                                                      Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana