Materiał promocyjny

Ciekawe i smaczne wariacje z kiszonkami. Przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Kiszonki są obecne na polskich stołach od dawna. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z tym bardzo zdrowym produktem zaprezentował Sebastian Olma. Przygotował krem z ogórków kiszonych, gołąbki oraz śledzie z pianą na bazie kiszonych ogórków.

Kiszonki to tradycyjny polski produkt, który od lat gości na naszych stołach. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też właściwościami prozdrowotnymi. Zawierają duże ilości składników mineralnych i witamin, między innymi A, C, E, K oraz B. Warto jeść je przez cały rok, ale szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Są kluczowe dla wzmacniania odporności.

Krem z ogórków kiszonych na bazie ziemniaków i pora z wędzonym półgęskiem na grzankach - przepis

Składniki:

  • 3 pory
    • 1 kg ziemniaków zwykłych
      • 5 ząbków czosnku
        • 1 kg ogórków kiszonych
          • olej do smażenia
            • 2 l bulionu np. drobiowego
              • sól
                • majeranek do smaku
                  • 3 łyżki chrzanu w słoiczku (lub opcjonalnie do smaku)

                    Przygotowanie:

                    Białą cześć pora przetnij na pół, umyj i dokładnie posiekaj. W garnku podsmaż pora razem z wcześniej pokrojonymi ziemniakami w łupinie (pamiętaj, aby dokładnie umyć ziemniaki). Do smażenia dodaj czosnek, gdy por zmięknie, dodaj pokrojone ogórki kiszone i zalej całość bulionem. Gotuj aż ziemniaki zmiękną i zmiksuj na gęsty krem. Krem przecedź przez gęste sitko doprawiając do smaku solą, majerankiem i chrzanem.

                    • bagietka pszenna
                      • 100 g masła
                        • 200 g ogórka kiszonego
                          • plastry wędzonego półgęsku

                            Przygotowanie:

                            Bagietkę pszenną potnij na podłużne plastry, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika, aby lekko się zapiekła, po wyjęciu ułóż na niej plasterki kiszonego ogórka i cienkie plastry wędzonego półgęsku.

                            Gołąbki z kapusty włoskiej z kiszonymi ogórkami, miodem i łososiem - przepis

                            Składniki:

                            • kapusta włoska sól do gotowania

                              Przygotowanie:

                              Kapustę włoską podziel na liście, blanszuj w posolonej wodzie aż liście będą miękkie i odcedź do zimnej wody. Następnie liście wysusz tak, aby pozbyć się nadmiaru wody.

                              Farsz do gołąbków:

                              • 1 kg ogórków kiszonych 100 ml miodu chili czerwone pęczek włoszczyzny 500 g filetu z łososia
                                • 100 ml sosu Ponzu świeże zioła (natka pietruszki, koperek, kolendra) - po jednym pęczku

                                  Przygotowanie:

                                  Ogórki potnij w kostkę, podsmaż na maśle z dodatkiem miodu i chili. Poczekaj aż nadmiar wody lekko odparuje i dodaj tartą na grubych oczkach włoszczyznę. Duś wszystko razem aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę łososia, całość dopraw do smaku azjatyckim sosem ponzu i świeżymi ziołami. Odstaw farsz aby ostygł, następnie zawijaj go z ugotowaną wcześniej kapustą. Gołąbki po zwinięciu wstaw do zapieczenia w piekarniku (185 st. około 20 minut).

                                  • 1 kg kapusty kiszonej 3 białe cebule 2 marchewki 50 g marynowanego imbiru
                                    • pęczek szczypiorku

                                      Przygotowanie:

                                      Kapustę kiszoną podsmaż na patelni z pokrojoną cebulą i tartą marchwią. Gdy kapusta zmięknie dodaj do niej posiekany marynowany imbir i szczypiorek.

                                      • świeże zioła cytryna do dekoracji

                                        Przygotowanie:

                                        Na talerzu ułóż porcję kapusty, następnie na wierzch dodaj ugotowane gołąbki i udekoruj świeżymi ziołami oraz cytryną.

                                        Śledzie z pieczonym ziemniakiem i pianą na bazie kiszonego ogórka - przepis

                                        Składniki:

                                        • 5 dużych ziemniaków 0,5 kg soli morskiej do pieczenia 200 g kiszonej kapusty

                                          Przygotowanie:

                                          Ziemniaki umyj i wstaw do pieczenia na blaszce z rozsypaną solą morską. W zależności od wielkości powinny się piec około godziny w temp 175 st. C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj aż lekko ostygną. Następnie przetnij je na dwie równe części, lekko wydrąż środek i nałóż do środka kiszoną kapustę.

                                          Piana z ogórków:

                                          • 1 kg ogórków kiszonych 2 czerwone cebule 50 g musztardy francuskiej oliwa z oliwek

                                            Przygotowanie:

                                            Ogórki po odcedzeniu potnij na małe kawałki, dodaj posiekaną czerwoną cebulę, musztardę francuską i oliwę.

                                            • woda z ogórków białka z 5 jajek sól do smaku

                                              Przygotowanie:

                                              Wodę z ogórków dodaj do białka jajek, dopraw solą i przełóż do syfonu. Następnie nabij gazem i wstaw do gorącej wody na około 20 minut.

                                              • 2 śledzie matias

                                                Przygotowanie:

                                                Na talerzu ułóż salsę z ogórka, następnie dodaj pieczonego ziemniaka z kapustą, na wierzch ułóż pocięte filety śledzia i dodaj pianę.

                                                Zobacz także:

                                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                Materiał promocyjny
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana