Kaloryczna rozpusta na ostatki w kuchni z Grzegorzem Zawieruchą

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kto je (w) ostatki, ten piękny i gładki
Kto je (w) ostatki, ten piękny i gładki
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
21 lutego wypadają ostatki, czyli ostatni dzień na zabawę przed Wielkim Postem. W tym dniu obchodzi się zapusty. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania na rozpustę kaloryczną w ostatki. Sprawdź jego przepisy na kotlety na bogato, placek po zbójnicku, śledzie matias z kaparami i naleśniki z malinowym coulis. 
Kotlety na bogato
Kotlety na bogato
Kotlety na bogato
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kotlety na bogato - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 7 plastrów schabu,
    • 3 piersi z kurczaka (przekrojone na pół),
      • 7 plastrów szynki wieprzowej,
        • 7 plastrów sera cheddar,
          • musztarda dijon,
            • sól i pieprz do smaku,
              • 2 jajka,
                • bułka tarta do obtoczenia,
                  • mąka pszenna do obtoczenia,
                    • olej do smażenia.

                      Sposób przygotowania:

                      Schab i piersi z kurczaka kroimy i dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy schab i pierś musztardą. Układamy po plasterku szynki. Na schabie plasterek sera. Całość składamy tak, żeby ser był w środku. Lekko uklepujemy brzegi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażmy na oleju na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami lub kaszą.

                      Zawieruchy placek po zbójnicku - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • 1 kg ziemniaków,
                        • 2 łyżki mąki pszennej,
                          • 2 jajka,
                            • cebula,
                              • ząbek czosnku,
                                • sól i pierz do smaku,
                                  • olej rzepakowy do smażenia.

                                    Składniki na sos:

                                    • 1 kg łopatki,
                                      • 10 pieczarek,
                                        • 2 marchewki,
                                          • 2 korzenie pietruszki,
                                            • 1/2 selera,
                                              • 2 średnie cebule,
                                                • ząbek czosnku,
                                                  • litr bulionu drobiowego,
                                                    • 3 łyżki mąki pszennej,
                                                      • 3 liście laurowe,
                                                        • 3 ziarna ziela angielskiego,
                                                          • 1/2 łyżeczki majeranku,
                                                            • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
                                                              • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
                                                                • łyżeczka suszonego tymianku,
                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                    Do serwowania:

                                                                    • pół pęczka grubego szczypiorku,
                                                                      • śmietana 18%.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce na drobnym oczku. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy placki średniej wielkości na oleju rzepakowym.

                                                                        Mięso, warzywa oraz cebulę kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju osmażamy mięso partiami na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka dodajemy cebulę i kiedy się zeszkli dodajemy warzywa. Całość mieszamy i chwilę obsmażamy. Na końcu wrzucamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po 2 minutach całość zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i przyprawy. Dusimy około godzinę. Na końcu zagęszczamy sos mąką.

                                                                        Placek polewamy sosem, śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

                                                                        Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
                                                                        Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
                                                                        Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                        Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim - przepis krok po krok

                                                                        Składniki:

                                                                        • 8 płatów sledzi Matias,
                                                                          • sok z cytryny,
                                                                            • ½ małej cebuli,
                                                                              • łyżeczka czerwonego pieprzu seczuańskiego,
                                                                                • 3 łyżeczki kaparów,
                                                                                  • 10 jabłuszek kaparów,
                                                                                    • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                                      • chleb razowy do serwowania.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Na talerzu układamy całe płaty śledzi. Polewamy oliwą, skrapiamy lekko cytryną i posypujemy dodatkami według uznania. Serwować z chlebem razowym.

                                                                                        Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
                                                                                        Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
                                                                                        Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                        Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 20 g rodzynek,
                                                                                          • 4 jajka,
                                                                                            • 30 g cukru pudru + do posypania,
                                                                                              • ½ litra mleka,
                                                                                                • szczypta soli,
                                                                                                  • 40 g mleka.

                                                                                                    Składniki na polewę czekoladową:

                                                                                                    • 100 g czekolada mlecznej,
                                                                                                      • 100 g śmietany 36%.

                                                                                                        Coulis malinowe:

                                                                                                        • 250 g malin,
                                                                                                          • 50 g cukru pudru,
                                                                                                            • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                                                                              • ½ laski waniliowej,
                                                                                                                • bita śmietana 36%,
                                                                                                                  • kilka kropli esencji waniliowej.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Rodzynki sparzamy wrzątkiem i dobrze odsączamy. Jajka oddzielamy. Żółta ubijamy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy mąkę a później mleko. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy rodzynki i całą masę przekładamy do drugiej masy. Na patelni z dodatkiem masła smażymy naleśniki na złoty kolor. Serwujemy z coulis malinowym, polewą czekoladową i świeżo ubitą bitą śmietaną.

                                                                                                                    Coulis malinowe: na patelni smażymy maliny. Jak zaczną się rozpadać dodajemy cukier puder, sok z cytryny i laskę wanilii. Gotujemy kilka minut, wyjmujemy laskę wanilii i blendujemy na gładką masę.

                                                                                                                    Polewa czekoladowa: w garnku rozpuszczamy czekoladę, a następie dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do jednolitej konsystencji.

                                                                                                                    Bitą śmietanę ubijamy z dodatkiem kilka kropli esencji waniliowej.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości