Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.
Szukasz pomysłu no coś pysznego prosto z grilla? W naszej kuchni swoimi propozycjami podzielił się Andrzej Polan. Sprawdź przepis na grillowane pieczarki z kiełbaską.
Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
Szaszłyki na grilla to bardzo proste danie. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności sposobów, w jakie można je przyrządzić. W tym przypadku po prostu każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były wyjątkowo smaczne i soczyste?
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.
Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.
Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.
Warto uwzględnić łososia w naszej diecie, ponieważ jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz kwasy tłuszczowe typu Omega-3. Do tego, można go przyrządzić na różne sposoby, gdyżponieważ lubi się z wieloma ziołami i warzywami.
Sos czosnkowy i musztardowy to idealny dodatek do dań z grilla. W zależności od przyprawienia mogą zmienić smak potrawy lub być doskonałym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować prosty sos czosnkowy i musztardowy do potraw z grilla.
Cukinia z grilla jest prostym w przygotowaniu daniem, które wykona się bazując jedynie na młodym warzywie i suszonych ziołach. Grillowana cukinia doskonale smakuje z dodatkiem sera feta lub halloumi, czyli sera produkowanego wyłącznie na Cyprze. Cukinię grilluje się po uprzednim zamarynowaniu jej w sosie sojowym, czosnkowej lub ziołowej marynacie.
Kaszanka z grilla to aromatyczna potrawa, którą można przygotować w 20 minut. Do grillowania kaszanki na grillu ogrodowym lub elektrycznym potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki i różne dodatki – jabłka, cebulę, czosnek, kiszoną kapustę, warzywa.
Pyszne chrupiące ziemniaki z grilla z boczkiem to coś, na co czekają wierni fani ogródkowego barbecue. Ale nie tylko! Uwielbiają je także wszyscy ci, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy obozów harcerskich czy szkolnych wycieczek, gdzie taki przysmak jak pieczone ziemniaki z ogniska były prawdziwym rarytasem. Na szczęście przepis na ziemniaki z grilla jest prosty i z łatwością możemy odtworzyć ten smak we własnym domu.
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Jeśli urządzamy spotkanie towarzyskie przy grillu, musimy zadbać, by było na nim smaczne jedzenie. Nie chodzi tylko o danie główne, ale także o przekąski do grilla. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będą ciekawie wyglądały na stole. Jakie zrobić przekąski na grilla, by były szybkie, kolorowe i wszystkim smakowały?
Cevapi lub cevapcici to danie mięsne pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Jego nazwy są różne w zależności od kraju, w którym jest przyrządzane. Przepis na cevapi jest bardzo prosty, a samo przyrządzenie trwa krótko. Cevapcici to pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub lepinii.
Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.
W kuchni Dzień Dobry TVN - David Gaboriaud i jego propozycje na dania z grilla. Poznajcie jego przepisy na pyszne: szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym, warzywa z grilla z ziołową salsą oraz pstrąg i łosoś z grilla
Trwa majówka. W kuchni Dzień Dobry TVN Patrick Ney - Anglik piszący bloga o Polsce przygotował brytyjskie dania na grilla.
Majówka nie może obejść się bez grilla. Dla tych, którym znudziła się już klasyczna grillowana kiełbasa czy karkówka, Piotr Kucharski i Franek Strąkowski przygotowali alternatywę. Co powiecie na grillowane warzywa?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje - David Gaboriaud i jego pomysły na dania z jeżynami. Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami, masło jeżynowe i sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami.
W kulinarnej strefie Kikkoman Projektu Plaża szefowie kuchni: Tomasz Jakubiak i Paweł Filipiak przygotowali grillowane dania z dodatkiem naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat. Ich pracy przyglądał się Olivier Janiak.