Przepisy kulinarne

Azjatyckie dania po polsku: ryż z jajkiem sadzonym, placuszki z warzywami i ramen na rosole

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dania kuchni azjatyckiej po polsku? To możliwe. Udowodniła to Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym, azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową, a także ramen na polskim rosole.

Smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym

Składniki na smażony ryż z jajkiem sadzonym:

  • miska ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • kalarepa pokrojona na sposób julienne
  • kolba polskiej kukurydzy
  • jajko
  • łyżka oleju
  • marchewka pokrojona na sposób julienne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • łyżka jasnego sezamu
  • garść orzeszków ziemnych
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Jak przygotować smażony ryż z jajkiem sadzonym:

Kukurydzę ugotuj w całości na sposób al dente. Szalotkę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pociętą kalarepę i marchewkę, i chwilę podsmażaj. Następnie odetnij nożem ziarenka z kukurydzy i dodaj do warzyw. Następnie dopraw sosem sojowym i chwilę podsmażaj. Dodaj ryż i całość wymieszaj. Obok na patelni usmaż jajko sadzone. Do ryżu dodaj szczypiorek i dopraw sokiem z limonki. Ryż przełóż na talerz, dodaj orzeszki ziemne utłuczone w moździerzu wraz z sezamem i udekoruj jajkiem sadzonym.

Azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową

Składniki na azjatyckie placki z warzywami:

  • szklanka mąki
  • jajko lub 2 małe
  • 1/2 szklanki wody
  • ziemniak pocięty w cienkie słupki lub starty na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 marchewki pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 cukinii pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)

Sos:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru na tarce
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • papryczka chili posiekana
  • sok z limonki

Sałatka ogórkowa:

  • 3 ogórki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka chili w płatkach
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżka sezamu
  • łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować azjatyckie placki z warzywami:

Placki: pokrój warzywa na cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub pokrój na mandolinie i potnij w słupki. W osobnej misce połącz jajka, mąkę oraz wodę. Gdy nie będzie grudek, dodaj warzywa. Jeśli puszczą wodę, najpierw odciśnij je za pomocą rąk. Warzywa wymieszaj z ciastem i smaż w formie placuszków z obu stron, aż będą w środku upieczone, a na zewnątrz złote i chrupiące. Podawaj z sosem i sałatką z ogórków.

Sos: wymieszaj wszystkie składniki i wstaw na 10 minut do lodówki.

Sałatka: ogórka pokrój w plastry, dopraw solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Następnie odsącz z wody. W misce wymieszaj ocet, chili w płatkach, miód, sos sojowy oraz olej sezamowy. Na wok wlej olej, dodaj ogórki, smaż minutę, a następnie dodaj sos, wymieszaj i przełóż na półmisek. Następnie posyp sezamem.

Ramen na polskim rosole

Składniki na ramen:

Rosół:

  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • por
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 2 golonki z indyka
  • szponder
  • 3 udka z kurczaka
  • cebula
  • główka czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • marchewka pokrojona w julienne
  • por pocięty w cienkie plastry (tylko zielona część)
  • posiekane ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana kolendra
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • ugotowany makaron soba (może być ryżowy, lub sojowy)
  • czerwona cebula drobno posiekana
  • imbir starty na tarce na drobnych oczkach
  • papryczki chili drobno posiekane
  • sezam czarny lub biały

Dodatkowo na sos:

  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • olej sezamowy

Jak przygotować ramen:

Rosół: mięso umyj i wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 min. w 220 st. C. Następnie dodaj warzywa, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki - piecz dodatkowe 20 minut. Następnie włóż warzywa i mięso do przygotowanej gorącej wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2 godziny.

Sos: wymieszaj 5 łyżek sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 krople oleju sezamowego i sok z limonki.

Do głębokiej miski włóż kilka strąków marchewki, kilka talarków z pora, ząbek czosnku, 1/4 czerwonej cebuli w piórkach, trochę kolendry, szczypiorku, dodaj garść makaronu, odrobinę startego imbiru, papryczkę chili i trochę sezamu. Zalej całość rosołem i na koniec dodaj 2 łyżki sosu oraz 2 połówki jajka.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego

Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka

Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

Pozostałe wiadomości