Ciasto ucierane z mandarynkami, czyli zapach świąt w wydaniu Andrzeja Polana

Mandarynkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN mandarynkowe dania w wykonaniu Andrzeja Polana. Sprawdź jego przepis na ciasto ucierane z mandarynkami, dzięki któremu w domu zapachnie świętami Bożego Narodzenia.

Ciasto ucierane z mandarynkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g mąki
    • 350 ml mleka
      • szklanka cukru
        • 150 ml oleju
          • 5 jaj
            • proszek do pieczenia
              • 5 szt. cukru waniliowego
                • sokz cytryny
                  • mandarynki

                    Sposób przygotowania ciasta ucieranego z mandarynkami

                    1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do tego olej, mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
                      1. Białka ubijamy na sztywno z solą i dodajemy do masy.
                        1. Mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej plastrami mandarynek. 
                          1. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40-50 minut.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Andrzej Polan

                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości