Przepisy kulinarne

Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy według Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Bartek Boratyn
Ciasto Bartka Boratyna
Jerzy Dudek/East NewsBezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy według Bartka Boratyna

Pyszny deser dla osób, które nie mogą jeść glutenu? W kuchni Dzień Dobry TVN z okazji Dnia Pieczenia cukiernik Bartek Boratyn przygotował pyszny bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Sprawdź, jak przygotować ten deser w domu.

Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 10 białek,
  • 250 g cukru,
  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • konfitura z gorzkich pomarańczy.

Sposób przygotowania bezglutenowego torciku migdałowego

  1. 1Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy, wylewamy na dno blaszki do pieczenia.
  2. 2Białka ubijemy z cukrem na bezę, dodajemy mielone migdały i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i wylewamy na dolną część ciasta.
  3. 3Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza ok 60 min
  4. 4Po wystygnięciu nakładamy konfiturę z pomarańczy i ostawiamy do wystudzenia.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Bartek Boratyn

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

Pozostałe wiadomości