Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy według Bartka Boratyna
17 maja 2022, 8:00
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Bartek Boratyn
Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy według Bartka Boratyna Ciasto Bartka Boratyna Źródło: Jerzy Dudek/East News
Pyszny deser dla osób, które nie mogą jeść glutenu? W kuchni Dzień Dobry TVN z okazji Dnia Pieczenia cukiernik Bartek Boratyn przygotował pyszny bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Sprawdź, jak przygotować ten deser w domu.
Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 żółtek,
- 200 g cukru,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- 10 białek,
- 250 g cukru,
- 200 g zmielonych migdałów,
- 3 łyżki bułki tartej,
- konfitura z gorzkich pomarańczy.
Sposób przygotowania bezglutenowego torciku migdałowego
- 1Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy, wylewamy na dno blaszki do pieczenia.
- 2Białka ubijemy z cukrem na bezę, dodajemy mielone migdały i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i wylewamy na dolną część ciasta.
- 3Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza ok 60 min
- 4Po wystygnięciu nakładamy konfiturę z pomarańczy i ostawiamy do wystudzenia.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług