Tego nie podawaj dziecku nawet do 3. roku życia. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia w dorosłości

Dziewczynka sprawdzająca poziom cukru
Tego nie podawaj dziecku nawet do 3. roku życia. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia w dorosłości
Źródło: Halfpoint Images/Getty Images
Unikanie tego produktu stanowi nie lada wyzwanie we współczesnym świecie. Jest dodawany niemal do wszystkiego, od owocowych napoi, po sosy i dodatki do dań, jak np. ketchup. Mowa tu o bardzo popularnym białym krysztale - cukrze. Już od jakiegoś czasu eksperci alarmują, że jest to "biała śmierć", a niektóre badania porównują jego działanie do kokainy. Jak się okazuje, badacze doszli do niesamowitych wniosków - może przyczyniać się do rozwoju chorób, uważanych za cywilizacyjne.

Już od lat zauważa się rosnącą ilość zachorowań na cukrzyce typu drugiego i nadciśnienia. Przyczyn szuka się między innymi w naszym stylu życia - diecie, małej ilości ruchu itd. Jednak najnowsze badania wskazują, że już w życiu płodowym dziecka możemy przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na ów choroby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20220909_FAS_REP
Jak FAS wpływa na życie dziecka?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Niebezpieczny wpływ cukru na rozwój dziecka

Badacze (Tadeja Gracner, Claire Boone, Paul J. Gertler w badaniu "Exposure to sugar rationing in the first 1000 days of life protected against chronic disease") zbadali wpływ narażenia na cukier w ciągu 1000 dni od poczęcia na cukrzycę i nadciśnienie. Wyniki tegoż badania sugerują, że ochrona dzieci przed cukrzycą i wysokim ciśnieniem krwi w wieku dorosłym może wynikać ze zmniejszenia ilości cukru, jaką otrzymują już w łonie matki.

Wyniki wskazują, że pierwsze 1000 dni życia, a więc około 3 lata, to kluczowy okres dla zdrowego odżywiania, kiedy dzieci zaczynają przyswajać składniki odżywcze od matki, a następnie przechodzą na mleko modyfikowane i żywność dla niemowląt. Co ważne, okres ten dotyczy momentu od poczęcia.

Naukowcy odkryli, że ograniczenie spożycia cukru do poziomów zalecanych w wytycznych żywieniowych na początku życia wiąże się z 35% spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2 w średnim wieku i 20% spadkiem ryzyka wysokiego ciśnienia krwi. Badania sugerują również, że dieta niskocukrowa może opóźniać pojawienie się chorób przewlekłych. Osoby, które w początkowym okresie życia spożywały mniej cukru, wykazują opóźnienie w wystąpieniu cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi o odpowiednio cztery i dwa lata, w porównaniu z tymi, które spożywały więcej cukru.

- Ekspozycja na środowisko o stosunkowo niskiej zawartości cukru w ​​okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie znacznie zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia tętniczego dziesiątki lat później, a także opóźnia ich wystąpienie - mówi Tadeja Gracner z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles

Eksperci alarmują - niezwykłe wyniki badań

Badacze wykorzystali naturalny eksperyment, który miał miejsce w Wielkiej Brytanii - w 1953 roku zakończył się okres dziesięciu lat, w trakcie których po wojnie racjonowano cukier i słodycze. Podczas tego okresu limit cukru był na poziomie zgodnym z obecnymi wytycznymi żywieniowymi. Jednak po zniesieniu ograniczeń, spożycie cukru prawie podwoiło się, wzrastając z około 40 do 80 g dziennie. Naukowcy, korzystając z danych z brytyjskiego Biobanku, porównali stan zdrowia 38 000 osób, które zostały poczęte i urodzone podczas racjonowania żywności, z 22 000 osób poczętych krótko po tym okresie.

Analiza opublikowana w czasopiśmie Science wykazała, że ​​ryzyko cukrzycy i nadciśnienia tętniczego było znacznie niższe u kobiet, które zostały poczęte i osiągnęły drugi rok życia w trakcie racjonowania cukru. Okres płodowy, w którym ograniczano spożycie cukru, odpowiadał za około jedną trzecią zmniejszenia ryzyka.

Ile cukru powinny spożywać dzieci i osoby w ciąży?

National Health Service (NHS) radzi, aby tzw. wolne cukry, czyli te dodawane do żywności i napojów, a także te naturalnie występujące w miodach, syropach oraz niesłodzonych napojach owocowych i warzywnych, nie przekraczały 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla osoby dorosłej oznacza to 30 g, czyli siedem kostek lub trzy stołowe łyżki cukru. Nie istnieją jednak wytyczne dla dzieci poniżej czwartego roku życia. Mimo to, zaleca się, aby unikać podawania im napojów słodzonych cukrem i żywności z jego dodatkiem.

- To przekonujące nowe dowody, które dodatkowo potwierdzają, że ograniczenie narażenia nienarodzonego dziecka i noworodka na cukier przynosi trwałe korzyści, które obejmują zmniejszenie ryzyka cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi w późniejszej dorosłości - mówi prof. Keith Godfrey z Uniwersytetu Southampton.

Badania udowadniają również niższy wskaźnik otyłości u dzieci, których matki w trakcie ciąży spożywały pokamy o niskim indeksie glikemicznym, co przyczynia się do wolniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości