Już od lat zauważa się rosnącą ilość zachorowań na cukrzyce typu drugiego i nadciśnienia. Przyczyn szuka się między innymi w naszym stylu życia - diecie, małej ilości ruchu itd. Jednak najnowsze badania wskazują, że już w życiu płodowym dziecka możemy przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na ów choroby.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Niebezpieczny wpływ cukru na rozwój dziecka
Badacze (Tadeja Gracner, Claire Boone, Paul J. Gertler w badaniu "Exposure to sugar rationing in the first 1000 days of life protected against chronic disease") zbadali wpływ narażenia na cukier w ciągu 1000 dni od poczęcia na cukrzycę i nadciśnienie. Wyniki tegoż badania sugerują, że ochrona dzieci przed cukrzycą i wysokim ciśnieniem krwi w wieku dorosłym może wynikać ze zmniejszenia ilości cukru, jaką otrzymują już w łonie matki.
Wyniki wskazują, że pierwsze 1000 dni życia, a więc około 3 lata, to kluczowy okres dla zdrowego odżywiania, kiedy dzieci zaczynają przyswajać składniki odżywcze od matki, a następnie przechodzą na mleko modyfikowane i żywność dla niemowląt. Co ważne, okres ten dotyczy momentu od poczęcia.
Naukowcy odkryli, że ograniczenie spożycia cukru do poziomów zalecanych w wytycznych żywieniowych na początku życia wiąże się z 35% spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2 w średnim wieku i 20% spadkiem ryzyka wysokiego ciśnienia krwi. Badania sugerują również, że dieta niskocukrowa może opóźniać pojawienie się chorób przewlekłych. Osoby, które w początkowym okresie życia spożywały mniej cukru, wykazują opóźnienie w wystąpieniu cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi o odpowiednio cztery i dwa lata, w porównaniu z tymi, które spożywały więcej cukru.
- Ekspozycja na środowisko o stosunkowo niskiej zawartości cukru w okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie znacznie zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia tętniczego dziesiątki lat później, a także opóźnia ich wystąpienie - mówi Tadeja Gracner z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles
Eksperci alarmują - niezwykłe wyniki badań
Badacze wykorzystali naturalny eksperyment, który miał miejsce w Wielkiej Brytanii - w 1953 roku zakończył się okres dziesięciu lat, w trakcie których po wojnie racjonowano cukier i słodycze. Podczas tego okresu limit cukru był na poziomie zgodnym z obecnymi wytycznymi żywieniowymi. Jednak po zniesieniu ograniczeń, spożycie cukru prawie podwoiło się, wzrastając z około 40 do 80 g dziennie. Naukowcy, korzystając z danych z brytyjskiego Biobanku, porównali stan zdrowia 38 000 osób, które zostały poczęte i urodzone podczas racjonowania żywności, z 22 000 osób poczętych krótko po tym okresie.
Analiza opublikowana w czasopiśmie Science wykazała, że ryzyko cukrzycy i nadciśnienia tętniczego było znacznie niższe u kobiet, które zostały poczęte i osiągnęły drugi rok życia w trakcie racjonowania cukru. Okres płodowy, w którym ograniczano spożycie cukru, odpowiadał za około jedną trzecią zmniejszenia ryzyka.
Ile cukru powinny spożywać dzieci i osoby w ciąży?
National Health Service (NHS) radzi, aby tzw. wolne cukry, czyli te dodawane do żywności i napojów, a także te naturalnie występujące w miodach, syropach oraz niesłodzonych napojach owocowych i warzywnych, nie przekraczały 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla osoby dorosłej oznacza to 30 g, czyli siedem kostek lub trzy stołowe łyżki cukru. Nie istnieją jednak wytyczne dla dzieci poniżej czwartego roku życia. Mimo to, zaleca się, aby unikać podawania im napojów słodzonych cukrem i żywności z jego dodatkiem.
- To przekonujące nowe dowody, które dodatkowo potwierdzają, że ograniczenie narażenia nienarodzonego dziecka i noworodka na cukier przynosi trwałe korzyści, które obejmują zmniejszenie ryzyka cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi w późniejszej dorosłości - mówi prof. Keith Godfrey z Uniwersytetu Southampton.
Badania udowadniają również niższy wskaźnik otyłości u dzieci, których matki w trakcie ciąży spożywały pokamy o niskim indeksie glikemicznym, co przyczynia się do wolniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Zobacz także:
- Te słodycze lubi większość dzieci. Ratownik medyczny apeluje do rodziców: "Stanowią niebezpieczeństwo"
- Poznaję nowe smaki, czyli menu 9-miesięcznego dziecka
- Słodycze w diecie dziecka. Nie mów NIE, jeżeli sam je jesz
Autor: Teofila Siewko
Źródło: theguardian.com/BBC/Science
Źródło zdjęcia głównego: Halfpoint Images/Getty Images