Czy na świecie zabraknie ketchupu? Naukowcy nie mają dobrych wieści

Ketchup
Czy zabraknie ketchupu?
Źródło: Thanasis / Getty Images
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłków bez ulubionych dodatków. Jednym z nich jest oczywiście ketchup. Niestety według naukowców z Uniwersytetu w Aarhus do 2050 roku produkcja pomidorów może zmniejszyć się nawet o 6%, odbijając się na dostępności popularnego sosu. Jest to skutek postępujących zmian klimatu.

Czy w sklepach zabraknie ketchupu?

Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów świata. Niestety duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus nie mają dla nas dobrych wieści. W raporcie opublikowanym na łamach czasopisma "Nature" przyznają, że w przyszłości producenci pomidorów nie będą mogli już ich uprawiać.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Według nich ograniczenie uprawy będzie skutkiem zmian klimatu, które powodowane są postępującym efektem cieplarnianym. Należy też pamiętać, że oprócz ketchupu, przetworzone pomidory wykorzystuje się w produkcji przecierów czy gotowych zup. Wszystkie te produkty są nieodłącznym elementem zarówno polskiej, jak i włoskiej czy amerykańskiej kuchni.

Produkcja pomidorów, a zmiany klimatyczne

Jak czytamy na portalu rp.pl, aby wyprodukować 1 litr ketchupu, potrzebne są aż 3 kilogramy pomidorów, co wymaga upraw o ogromnych areałach. Głównie pochodzą one z USA, Chin czy Włoszech. Dlaczego według duńskich naukowców zmiany klimatyczne mają utrudnić im proces dojrzewania?

Okazuje się, że winne są temu m.in. niedobór wody, czy wyższe temperatury, które skutkują zbyt szybkim wzrostem całej rośliny. Pomidor rośnie szybko, jednak niewystarczająco dojrzały, nie nada się do użycia w produkcji przetworów. Naukowcy twierdzą, że do 2050 roku produkcja na całym świecie zmniejszy się prawie o 6%, a od 2050 do 2100 o kolejne 50%.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło: Rp.pl

Źródło zdjęcia głównego: Thanasis / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana