Czy zastanawialiście się kiedyś, co Marcin Prokop i Dorota Wellman jedzą na śniadanie? Prowadzący Dzień Dobry TVN uchylili rąbka tajemnicy i pokazali, jak wygląda ich poranny posiłek, a także kto go dla nich przygotowuje. Sprawdźcie, co znalazło się na ich talerzach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.
Śniadanie Doroty Wellman i Marcina Prokopa
Podczas wizyty w kuchni Dzień Dobry TVN Marcin Prokop i Dorota Wellman zauważyli, że na planie sobotniego programu pojawiła się pani Basia, która od lat dba nie tylko o ich przygotowanie do wejścia na antenę, ale i wyżywienie.
- Basia to jest nasza wspaniała pani, która w międzyczasie "tup, tup, tup" weszła na swoich małych nóżkach i postawiła nam samodzielnie zrobione kanapeczki - zdradził Marcin Prokop.
Jak zaznaczyła Dorota Wellman, to właśnie pani Basia sprawia, że prowadzący nie są głodni podczas trwania programu.
- Śniadanie jemy dzięki Basi. Warto, żeby państwo znali nasze kulisy - podkreśliła.
Kulinarny talent pani Basi docenił również Marcin Prokop.
- Jakby Basię puścić do "MasterChefa" czy "MasterChef Nastolatki", to by wygrała w cuglach - zażartował dziennikarz.
Śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, jedzenie śniadań wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu, ustabilizowanie poziomu cukru we krwi oraz dobre samopoczucie w ciągu dnia. Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, jako że podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia. Dlatego też tak ważne jest, by rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie trzy razy w tygodniu.
Zobacz także:
- Naukowcy z Poznania stworzyli parówki z ziemniaka. "To jest aspekt ekologiczny"
- Raport Uwagi! TVN: Jak rozpoznać zdrową, naturalną wędlinę? "Niska cena czyni cuda"
- Ciekawe pomysły na parówki. Wyjątkowe przepisy zachwycą nawet największych niejadków
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło: Dzień Dobry TVN, ncez.pzh.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN