Uwaga! TVN. Raport konsumencki: Jak rozpoznać dobrą oliwę i dobry olej?

Uwaga! TVN. Raport konsumencki: Jak rozpoznać dobrą oliwę i dobry olej?
Uwaga! TVN. Raport konsumencki: Jak rozpoznać dobrą oliwę i dobry olej?
Uwaga! TVN. Raport konsumencki: Jak rozpoznać dobrą oliwę i dobry olej?
Uwaga! TVN: Najpierw spłonęło im mieszkanie, potem odebrano dzieci. "Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją"
Uwaga! TVN: Najpierw spłonęło im mieszkanie, potem odebrano dzieci. "Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją"
Uwaga! TVN. Był ratownikiem górniczym, odszedł z pracy w ramach protestu
Uwaga! TVN. Był ratownikiem górniczym, odszedł z pracy w ramach protestu
Uwaga! TVN: Mieszkańcy kontra wielki biznes śmieciowy
Uwaga! TVN: Mieszkańcy kontra wielki biznes śmieciowy
Uwaga! TVN: Sprawa skatowanego Kamila z Częstochowy.
Uwaga! TVN: Sprawa skatowanego Kamila z Częstochowy.
"Uwaga! TVN": Pracują wokół zamkniętej strefy Czarnobyla
"Uwaga! TVN": Pracują wokół zamkniętej strefy Czarnobyla
Uwaga! TVN: Wpłacili zaliczkę na dom i zostali z niczym
Uwaga! TVN: Wpłacili zaliczkę na dom i zostali z niczym
Uwaga! TVN: Pobity w szkole 13-latek na kilka dni trafił do szpitala
Uwaga! TVN: Pobity w szkole 13-latek na kilka dni trafił do szpitala
Uwaga! TVN: Wstrząsające nagrania z miejskiego żłobka
Uwaga! TVN: Wstrząsające nagrania z miejskiego żłobka
Uwaga! TVN: Latami żyła w osmalonej komórce bez wody i prądu
Uwaga! TVN: Latami żyła w osmalonej komórce bez wody i prądu
"Uwaga! TVN": Protest kierowców pracujących dla polskiej firmy
"Uwaga! TVN": Protest kierowców pracujących dla polskiej firmy
Uwaga! TVN. Czy po prawie 40 latach nie będą mieli gdzie mieszkać?
Uwaga! TVN. Czy po prawie 40 latach nie będą mieli gdzie mieszkać?
Uwaga! TVN. Gigantyczny rachunek za gaz dla małżeństwa emerytów z Piły
Uwaga! TVN. Gigantyczny rachunek za gaz dla małżeństwa emerytów z Piły
Uwaga! TVN. Uczniowie znieważali nauczycielkę i transmitowali to w sieci
Uwaga! TVN. Uczniowie znieważali nauczycielkę i transmitowali to w sieci
Uwaga! TVN. Plaga kradzieży katalizatorów
Uwaga! TVN. Plaga kradzieży katalizatorów
Uwaga! TVN. Walczy o kontakt z synem
Uwaga! TVN. Walczy o kontakt z synem
Uwaga! TVN. 16-letni Eryk skatowany przez rówieśników
Uwaga! TVN. 16-letni Eryk skatowany przez rówieśników
Uwaga TVN. Uczeń terroryzuje szkołę? "Dzieci chowają się pod ławki"
Uwaga TVN. Uczeń terroryzuje szkołę? "Dzieci chowają się pod ławki"
Uwaga! TVN: Tragedia w Choroszczy. Znaleziono ciała trojga dzieci i ich ojca
Uwaga! TVN: Tragedia w Choroszczy. Znaleziono ciała trojga dzieci i ich ojca
Uwaga! TVN: Matka Iwony Wieczorek: "Muszę wiedzieć, co się stało"
Uwaga! TVN: Matka Iwony Wieczorek: "Muszę wiedzieć, co się stało"
Uwaga! TVN: Tajemnicze zaginięcie matki i córki
Uwaga! TVN: Tajemnicze zaginięcie matki i córki
Uwaga! TVN. 14-latek odebrany matce zginął w ośrodku wychowawczym
Uwaga! TVN. 14-latek odebrany matce zginął w ośrodku wychowawczym
Uwaga! TVN: Ojczym skatował 8-letniego Kamila
Uwaga! TVN: Ojczym skatował 8-letniego Kamila
Uwaga! TVN. Kupił samochód na e-licytacji komorniczej i został z niczym
Uwaga! TVN. Kupił samochód na e-licytacji komorniczej i został z niczym
Uwaga! TVN: Kontrolerzy skarżą się na agresję gapowiczów
Uwaga! TVN: Kontrolerzy skarżą się na agresję gapowiczów
Uwaga! TVN: Mieszka z niepełnosprawną córką. Urzędnicy postanowili zlicytować pół jej domu
Uwaga! TVN: Mieszka z niepełnosprawną córką. Urzędnicy postanowili zlicytować pół jej domu
Uwaga! TVN. Pacjent zmarł po dwóch tygodniach od wypisu ze szpitala. Kto zawinił?
Uwaga! TVN. Pacjent zmarł po dwóch tygodniach od wypisu ze szpitala. Kto zawinił?
Uwaga! TVN: Tosia i Krzyś czekają, by ktoś ich pokochał
Uwaga! TVN: Tosia i Krzyś czekają, by ktoś ich pokochał
Uwaga! TVN: Śnieżna zima w Tatrach. "Lawina nie musi być wielka, żeby w niej zginąć"
Uwaga! TVN: Śnieżna zima w Tatrach. "Lawina nie musi być wielka, żeby w niej zginąć"
Uwaga! TVN Policja nakazała zostawić skradziony motor u złodzieja - ten wystawił go na sprzedaż
Uwaga! TVN Policja nakazała zostawić skradziony motor u złodzieja - ten wystawił go na sprzedaż
Uwaga! TVN: 13-latka wykorzystywana przez dorosłego mężczyznę?
Uwaga! TVN: 13-latka wykorzystywana przez dorosłego mężczyznę?
Uwaga TVN. Młody motocyklista zginął na prostym odcinku drogi
Uwaga TVN. Młody motocyklista zginął na prostym odcinku drogi
Uwaga! TVN: Kto da szansę małej Lidii? 2-latka czeka na kochających rodziców
Uwaga! TVN: Kto da szansę małej Lidii? 2-latka czeka na kochających rodziców
Uwaga! TVN. Rodzina zastępcza utrudnia matce kontakt z synem
Uwaga! TVN. Rodzina zastępcza utrudnia matce kontakt z synem
Uwaga! TVN: Został skazany za molestowanie, ale wyroki uchylono ze względów proceduralnych. I dalej zajmuje się z dziećmi
Uwaga! TVN: Został skazany za molestowanie, ale wyroki uchylono ze względów proceduralnych. I dalej zajmuje się z dziećmi
Oliwa od wieków uważana jest za drogocenny kosmetyk i wartościowy produkt spożywczy. Jest też najczęściej fałszowanym produktem w całej Unii Europejskiej. Dlaczego uważana jest za towar luksusowy i czy można ją zastąpić naszymi polskimi olejami? Materiał programu Uwaga! TVN.

Uwaga TVN. Oliwa - płynne złoto

Oleje roślinne są wykorzystywane w kuchniach na całym świecie. W Polsce najpopularniejszy jest olej rzepakowy, nazywany "złotem północy". Polska jest europejskim liderem w uprawie i przetwarzaniu rzepaku. Z kolei oliwa to podstawa diety śródziemnomorskiej.

- Wszystko zaczyna się od owoców. Najlepiej jest zbierać oliwki na początku sezonu, kiedy są bardziej zielone niż ciemne. Potem owoce jadą do tłoczni, gdzie trafiają do separatora, gdzie rozdziela się złoty płyn od wody – opowiada Emiliano Castagna, właściciel studia kulinarnego.

Czym kierować się podczas zakupu oliwy i jak rozpoznać tę najlepszą?

- Oliwa może być łagodna lub bardziej ostra. Może być bardziej lub mnie intensywna. Najsmaczniejsze oliwy to te, powstające z jednej odmiany oliwek – podkreśla Kamil Tarnowski, sommelier oliwy. I dodaje: - Dobra oliwa nie rozlewa się płasko po talerzu, tylko tworzy wysoki „kołnierz” i rozchodzi się bardzo powoli. To znak, że zawiera dużo witaminy E.

Witamina E obniża cholesterol, a także opóźnia starzenie się organizmu. Dlatego tak ważne jest, by wybierać oliwę najlepszej jakości. Wśród dostępnych produktów możemy kupić:

- oliwę z pierwszego tłoczenia typu extra virgin - to 100 proc. wyciśniętego soku z oliwek,

- oliwę virgin - zbliżoną do poprzedniej, jednakże jej owoce są nieco niższej jakości,

- oliwę rafinowaną, czyli po obróbce chemicznej, która ma niewielką ilość oliwy extra virgin,

- oliwę z wytłoczyn z oliwek, która ma najmniej wartości odżywczych.

Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie?

Im więcej informacji na etykiecie, tym lepiej.

- Podstawowa informacja to ta, czy oliwa jest z pierwszego tłoczenia, czy zawiera oliwę rafinowaną. Powinna być także informacja, skąd pochodzi i jaką ma datę ważności – podkreśla Emiliano Castagna.

Nadzór nad produktami spożywczymi prowadzą sanepid i inspekcja jakości handlowej. Podczas ostatnich kontroli okazało się, że aż 30 procent próbek oliwy było źle oznaczonych.

Dobrej jakości oliwa powinna być sprzedawana w ciemnej szklanej butelce albo metalowej puszce. Narażona na promienie słoneczne traci bowiem swoje cenne właściwości. Tymczasem w internecie znajdziemy sporo ogłoszeń, gdzie sprzedawcy oferuję rzekomo najlepszą oliwę w plastikowych opakowaniach, bez żadnych oznaczeń, za to w bardzo korzystnych cenach.

- To dobrej jakości oliwa. Po prostu oliwa, bez żadnych dodatków, bez niczego, także bez tak tzw. filozofii twórczej. Filozofia twórcza polega na tym, że bierze pani taką oliwę i dopisuje, że „osiołek idący w kieracie, kopał dół” i tak tworzy się cenę 120 zł i super oliwę – mówi jeden ze sprzedawców.

Olej rzepakowy - dobry zamiennik oliwy?

Wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, czy istnieje tańszy zamiennik oliwy?

- Oliwa to królowa olejów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, jest porównywalna do niektórych olejów, które możemy stosować zamiennie. Olej rzepakowy będzie miał więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będzie miał też więcej witaminy E - wylicza Justyna Jessa, dietetyk kliniczny.

W ofercie mniejszych sklepów znajdziemy także szereg olejów tłoczonych na zimno. Otrzymuje się je z różnych części roślin - nasion, kiełków, pestek czy owoców. Produkowane są w małych ilościach, ponieważ muszą być zawsze świeże. Mają całkowicie naturalny skład i stosowane są zwykle do sałatek.

- Temperatura tłoczenia nie może przekraczać 40 stopni, aby zachować najlepsze właściwości z ziaren – mówi Bogusław Węglarz, właściciel tłoczni olejów.

- Oleje powszechnie dostępne w sklepach to oleje rafinowane, czyli przechodzą wieloetapowy proces chemiczny. W wyniku rafinacji otrzymujemy produkt bezbarwny i bezwonny – dodaje Bożena Węglarz.

"To chwyt marketingowy"

Pan Jan, który jest szefem kuchni, używa oleju rafinowanego bardzo często. Ten olej ma wysoki punkt dymienia, więc można na nim smażyć. Taki tłuszcz ma też dłuższą datę ważności niż oleje tłoczone na zimno.

- Olej tłoczony tylko raz to chwyt marketingowy. To hasło, które ma za zadanie konsumenta zachęcić do zakupu. Nie spotkałem się, żeby olej rzepakowy był tłoczony po raz drugi - zauważa Jan Filipczyk, szef kuchni. I dodaje: - Odpowiedzią na pytanie oliwa czy olej jest to, do czego chcemy ich użyć. Do makaronów używamy oliwy, smażenie to olej rzepakowy. Nie ma zwycięzcy w tym pojedynku.

Oliwa i olej są tak samo smaczne i zdrowe. Najważniejsze to czytać etykiety i kupować ze sprawdzonego źródła.

Inne reportaże Uwagi! można oglądać także w serwisie vod.pl oraz na player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości