W Polsce zabraknie chleba?
Branża piekarnicza postanowiła zaapelować do rządu o pomoc. Na skutek wojny w Ukrainie jest ogromny problem z dostępnością pszenicy. Kolejnym aspektem jest to, że drożeje ona w wyjątkowo szybkim tempie.
Drożyzna
- Producenci nie mają wyboru, muszą podnosić ceny chleba, którego i tak w najczarniejszym scenariuszu (...) może zabraknąć - napisali w specjalnym piśmie do rządu piekarze. Jego treść została opublikowana przez serwis wiadomoscihandlowe.pl.
Ukraina jest jednym z największych producentów pszenicy w całej Europie. Ze względu na atak Rosji na Ukrainę zakontraktowane partie pszenicy nie dotarły do Polski, ale także innych krajów.
Ceny pszenicy idą w górę
Ukraina odpowiada za ok. 30 proc. rynku europejskiego, czyli zapewnia ok. 1 mln ton pszenicy. Natomiast Rosja, która wstrzymała dostawy do Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej, odpowiadała za 11 proc. udział w rynku. Sumując te wartości, widać, że na rynku od wybuchu wojny zabrakło prawie połowy surowca.
Ceny pszenicy idą w górę, a producenci muszą za mąkę, która jest podstawowym surowcem zapłacić, jak twierdzą, o 30 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
- Niestety, wszystko wskazuje na to, że sytuacja na rynku zbóż może się dalej pogarszać. Oznaczałoby to, że powrót do poziomu cen pszenicy sprzed wojny nastąpi nie wcześniej niż w drugiej połowie 2024 roku - czytamy w serwisie wiadomoscihandlowe.pl.
Piekarze proszą o wsparcie
Piekarze postanowili zająć wspólne stanowisko. Przedstawili w nim mechanizmy, które pozwolą ustabilizować sytuację. Pismo skierowali do ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz innych decyzyjnych podmiotów. Sugerują w nim, że należy m.in. wprowadzić ograniczenia dla wywozu surowców strategicznych włączając zboża, uruchomić rezerwy strategiczne oraz dopłaty do zboża dla rolników przy sprzedaży ziarna w Polsce.
Według ich wiedzy, na podobne rozwiązania zdecydowały się już inne kraje. W ten sposób chronią swoje rynki oraz obywateli przed kolejnymi wzrostami cen chleba, a nawet przed jego brakiem.
Zobacz także:
- Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Które znalazły się w parszywej dwunastce?
- Wielkanoc w stylu eco, boho i klasycznym. Trzy proste sposoby na ozdobienie koszyczka
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
Autor: Daria Pacańska
Źródło: businessinsider.com.pl/ wiadomoscihandlowe.pl
Źródło zdjęcia głównego: Daniel Day/Getty Images