Zwierzęta

Jakie są najlepsze gryzaki dla psa?

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
vitapix/Getty ImagesBuldog francuski

Dbanie o higienę jamy ustnej czworonoga jest jednym z wielu obowiązków właściciela. Gryzienie jest w pełni naturalnym zachowaniem. Pies w ten sposób rozładowuje emocje, wypełnia swój wolny czas oraz usuwa kamień zalegający na zębach. Naturalne gryzaki dla psów mają aromatyczny zapach, w przeciwieństwie do tych wykonanych z gumy lub kauczuku.

W pierwszych miesiącach życia psy intensywnie eksplorują otoczenie, między innymi poprzez gryzienie. Aby uchronić buty, meble oraz inne cenne rzeczy w mieszkaniu przed ostrymi zębami naszego pupila, warto zainwestować w takie przekąski, jak np. suszone świńskie uszy. Najlepsze gryzaki to takie, które najbardziej odpowiadają naszemu psu, dlatego warto w tym temacie poeksperymentować.

Gryzak dentystyczny dla psa

Resztki jedzenia, które zostają między zębami psa po posiłku są przyczyną wielu dolegliwości. Po pierwsze, przyczyniają się do powstawania kamienia nazębnego, po drugie – mogą powodować zapalenie dziąseł, które może doprowadzić do wypadania zębów. Choroby jamy ustnej utrudniają oddychanie oraz przyjmowanie pokarmów. Czworonogi, które cierpią na chroniczny ból zębów, unikają zabawy oraz spożywają małą ilość suchej karmy. Gryzaki dla psów zapobiegają zarówno chorobom zębów, jak i dziąseł. Sprzedawane są pod postacią suszonych części ciała królików, świń oraz krów lub jako specjalnie przygotowane mieszanki mięsa, jaj oraz ziół. Na rynku znajdziemy również modele wykonane z gumy, plastiku lub kauczuku, jednak nie wszystkie psy są nimi zainteresowane. Specjalistyczne gryzaki dentystyczne wykonane są z kolagenu i oprócz redukowania płytki nazębnej, neutralizują nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Przed użyciem należy dokładnie zapoznać się z dawkowaniem, które zazwyczaj uzależnione jest od masy psa.

Naturalne gryzaki dla psa

W sklepach zoologicznych znajdziemy bardzo szeroki wybór ekologicznych produktów, które z jednej strony dbają o higienę jamy ustnej czworonoga, z drugiej zaś są smaczną przekąską między posiłkami. Najpopularniejsze gryzaki to:

  • Suszone świńskie uszy, sprzedawane na sztuki lub w dużych opakowaniach. Ważne, aby nie zawierały dodatkowych przypraw ani sztucznych konserwantów. Stanowią idealną przekąskę dla pupila, którą z powodzeniem można zabrać w podróż.
  • Suszone kości dla psa zachęcają do gryzienia nawet najbardziej wybredne czworonogi. Oczywiście nie nadają się do zjedzenia w całości, niemniej jednak podczas intensywnego obgryzania dochodzi do ścierania się kamienia nazębnego, który jest bezpośrednią przyczyną wielu dolegliwości jamy ustnej.
  • Ryjki wieprzowe mogą być podawane praktycznie każdej rasie psów. Na początku przechodzą proces odtłuszczania, następnie prażenia oraz powolnego suszenia, dzięki czemu ich zapach jest zredukowany. Z chęcią zajadają się nimi zarówno małe, jak i duże psy.
  • Suszone kurze łapki zawierają łatwo przyswajane białko oraz kwasy tłuszczowe, dzięki którym sierść czworonoga będzie bardziej błyszcząca. Tak jak inne naturalne gryzaki, redukują powstawanie kamienia nazębnego i wzmacniają mięśnie żuchwy.
  • Suszony żwacz wołowy w formie pasków jest idealną przekąską między posiłkami. Szczególnie polecany jest dla czworonogów borykających się problemami żołądkowymi.

Jak zrobić gryzak dla psa?

Mając odrobinę wolnego czasu, warto samemu przygotować zabawkę dla pupila. Niezależnie jaką formę przybierze, zawsze powinien być wykonany z naturalnych składników.

Samodzielna produkcja gryzaków dla psów jest bardzo prosta. Szarpak można wykonać z nieużywanego ręcznika, koca, lub koszulki bawełnianej. Tkaninę należy pociąć na trzy paski o szerokości około 6 centymetrów, długość trzeba dopasować do rozmiarów pupila. Paski należy położyć obok siebie i zapleść sztywny warkocz (im sztywniejszy, tym lepszy). Końce trzeba połączyć ze sobą i związać podwójnym węzłem. Na początku warto wspólnie bawić się z psem, aby zwiększyć jego zainteresowanie nowym przedmiotem.

Naturalne gryzaki dla psa są zdecydowanie lepszym wyborem niż ich syntetyczne odpowiedniki. Egzemplarze wykonane z najtańszych materiałów wydzielają charakterystyczny zapach, który zniechęca do zabawy. Dodatkowo podczas intensywnego gryzienia mogą uwalniać gorzki smak. Suszone części świni lub krowy w większości pozbawione są sztucznych dodatków oraz konserwantów (warto zapytać o to przed kupnem). Dodatkowo są bogate w łatwo przyswajalne białko oraz szereg witamin i minerałów. Miękkie przekąski przeznaczone są dla młodych psów, które nie mają jeszcze odpowiednio mocnych mięśni żuchwy.

Suszone paski żwacza wołowego, nazywane psim spaghetti, oprócz walorów zdrowotnych, mogą zostać wykorzystane przez właścicieli podczas szkoleń, jako nagroda za prawidłowo wykonane polecenie.

Kupując pierwszy naturalny gryzak, warto skonsultować się z weterynarzem i upewnić się, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania (np. alergii). Aby sprawdzić, który gryzak będzie najbardziej odpowiadał naszemu czworonogowi, wystarczy kupić jedną sztukę suszonej kości lub prażonego ryjka. Większość sklepów zoologicznych oferuje taką możliwość. Podczas zajadania się naturalnymi gryzakami, psy często odczuwają zwiększone pragnienie, dlatego właściciele powinni zadbać o to, by ich pies miał zawsze pełną miskę świeżej wody.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Słodki pies na balkonie

Słodki pies na balkonie
Słodki pies na balkonie
Dzień Dobry TVN

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: vitapix/Getty Images

Pozostałe wiadomości