Skuteczne sposoby na pozbycie się moli spożywczych. "Przegryzą folię, dostaną się do słoików"

Małgorzata Świgoń
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wypraszamy mola z kuchni
Wypraszamy mola z kuchni
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Przybyły do Polski w XIX wieku wraz z importowanymi suchymi produktami spożywczymi. Mole spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym, które rozmyślają, jak przegonić te natrętne owady z kuchennych szaf. Na pomoc przychodzi autorka poradników Małgorzata Świgoń, która w Dzień Dobry TVN zaprezentowała niezawodne metody.

Mole spożywcze - skąd biorą się w naszej kuchni?

Mole spożywcze to owady należące do rzędu motyli, które w dorosłym stadium mają około 1 cm długości i szaro-brązową barwę. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych gatunków jest mklik mączny. Jak sama nazwa wskazuje, mol ten najczęściej występuje w produktach mącznych, ale można go znaleźć również w kaszy, orzechach czy migdałach.

- Przynosimy je do domu z produktami spożywczymi. (...) Są takie sprytne, że składają jaja w takich miejscach, w których byśmy się kompletnie nie spodziewali. Ja miałam nawet kiedyś w książce kucharskiej - opowiada Małgorzata Świgoń. - One przegryzą opakowanie, przegryzą folię, dostaną się do słoików, które mają różne zagłębienia - dodaje ekspertka.

Autorka poradników zaznacza, że jaja moli są trudne do wykrycia gołym okiem. Ale gdy z jaj wyklują się już gąsienice i zbudują swój kokon, można zauważyć pierwsze oznaki ich obecności w produktach spożywczych.

- Rozdrabniają pokarm, żeby się nim żywić i właśnie jak spojrzymy, to widzimy takie nitki, zbrylony pokarm. (...) Jeżeli znajdziemy takie objawy zaatakowania, to niestety musimy wyrzucić - radzi Małgorzata Świgoń.

Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby

W skutecznej walce z molami spożywczymi najważniejsza jest profilaktyka. - Po pierwsze, sprawdzamy, jak przyniesiemy produkty do domu. Po drugie, ważne jest, żeby przecierać szafki np. mieszanką wody, alkoholu i octu. Ale octem zwykłym, bo ocet winny je wabi - edukuje Małgorzata Świgoń.

Przydatne mogą być również specjalne pułapki feromonowe czy przyprawy takie jak liście laurowe i anyż.

- Mój patent jest taki, żeby w nakrętki wrzucić te przyprawy, ale dobrze jest je pokruszyć, żeby wydobyć ich aromat. Musimy te przyprawy wymieniać. One muszą mieć zapach. Nie mogą stać przez 3 miesiące. Wtedy rozkładamy sobie takie malutkie nakrętki z przyprawami wszędzie tam, gdzie mamy miejsce - zaleca ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze
podziel się:

Pozostałe wiadomości