Zapach pierniczków czy domowego ciasta unoszący się w całym mieszkaniu wprawia nas w świąteczną atmosferę. Nieco bardziej problematyczne są jednak zapachy smażonych potraw, w szczególności ryb. Jak się ich pozbyć?
Jak zniwelować w domu zapach smażonych ryb?
Jednym z najłatwiejszych sposobów jest wysypanie cukru, cynamonu i goździków na papier do pieczenia, położenie go na brytfankę i wstawienie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Jeśli w tym czasie nasz piekarnik jest zajęty, możemy pokusić się o drugi, równie łatwy sposób pozbycia się intensywnych zapachów. Potrzebny będzie nam rondelek ze wrzącą wodą, ocet, cytryna, pomarańcz i goździki. Taką miksturę wystarczy chwilę gotować, aby w całym domu rozprzestrzeniły się piękne, świąteczne aromaty.
W domowych wnętrzach sprawdzą się także naturalny aromaty tj. świeża pomarańcz udekorowana goździkami.
Można też zrobić ozdobę z użyciem ziarenek kawy. One też pochłaniają zapachy. Można z tego zrobić świeczkę. Jak się podgrzeje, będzie ładnie pachniało.
– dodała Agnieszka Witkowska.
Plamy z barszczu na obrusie i ubraniach
Podczas świąt często zdarza nam się ubrudzić obrus czy ubrania. Jak pozbyć się plam po barszczu?
W przypadku ubrania dobrym sposobem będzie zdjęcie bluzki czy koszuli i zalanie jej wrzątkiem. Po plamach nie będzie śladu. Wrzątkiem możemy pozbyć się także plam po tłustej rybie czy czekoladzie.
Sól sprawdzi się bardzo łajnie, jeśli mamy plamy na obrusie. Nie będziemy kazać wszystkim podnosić talerzy i zabierać obrusu. Posypujemy go solą, żeby sól pochłonęła nam barszczyk czy wino.
- dodała Agnieszka Witkowska.
Zobacz też:
- Przed Świętami trzeba umyć okna. Jak zrobić to dobrze i szybko?
- Skuteczne sposoby na przedłużenie życia choinki
- Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy
Autor: Nastazja Bloch