Wiadomość

Dorsz na parze to niskokaloryczna i bardzo zdrowa ryba. Doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami i małą ilością ziół. Przyrządzenie dorsza na parze zajmuje zaledwie 15 minut. Parowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze ryby, a także soczystość i delikatność mięsa. Jak przyrządzić dorsza na parze?

Dorsz to chuda ryba, bogata w witaminy, kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Jest cennym źródłem selenu oraz magnezu, co usprawnia działanie układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Powinien się znaleźć jadłospisie każdej aktywnej osoby. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne, warto przyrządzać dorsza w taki sposób, by zachować jak najwięcej wartościowych składników.

Dorsz na parze to zdrowy sposób na podanie ryby, zachowujący soczystość mięsa. Ryba jest bardzo delikatna w smaku, dlatego należy zachować umiar w jej przyprawianiu.

Dorsz na parze ma zaledwie 75 kcal w 100 g, dlatego jest dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Dorsza na parze przyrządza się bardzo szybko. Potrzebny czas to maksymalnie 20 minut.

Dorsz na parze - przepis

Dorsz przyrządzany na parze dobrze komponuje się z warzywami, wystarczy doprawić go niewielką ilością ziół. Parowanie dorsza zajmuje niewiele czasu - maksymalnie 15 minut. Rybę możesz parować w naczyniu otwartym lub pod przykryciem. Parowanie pozwala zachować soczystość ryby. Jeśli chcesz zwiększyć aromat, dodaj odrobinę ziół.

Dorsz na parze z warzywami (porcja dla 2 osób):

· 1 polędwica z dorsza,

· garść żółtej fasolki szparagowej w całości,

· 1 kiść pomidorków koktajlowych wraz z gałązką,

· 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany,

· 2 garście rukoli,

· oliwa z oliwek,

· sól, pieprz.

Polędwicę z dorsza wraz z fasolką i gałązką pomidorów umieścić w naczyniu do parowania. Gotować przez około 15 minut. Gotowe podawać na liściach rukoli z czosnkiem. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem.

Dorsz na parze pod pierzynką (porcja dla 2 osób):

· 1 polędwica z dorsza,

· 3 marchewki starte na grubych oczkach,

· 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,

· 1 cebula pokrojona w pióra,

· pół selera startego na dużych oczkach,

· pół pęczka świeżej, posiekanej natki pietruszki,

· garść żółtej fasolki szparagowej,

· garść zielonej fasolki szparagowej,

· 10 pomidorków koktajlowych,

· 2 łyżki masła,

· sól, pieprz.

Polędwicę paruj przez 20 minut. Gotową oprósz solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub w folii umieść wszystkie warzywa i dodaj masło. Szczelnie zamknij naczynie i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Gotowe warzywa dodaj wraz z sosem do ryby. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dorsz na parze ze szpinakiem (porcja dla 2 osób):

· 2 filety z brzucha dorsza,

· 3 garście świeżych liści szpinaku,

· 10 pomidorków koktajlowych w całości,

· sok z połowy cytryny,

· szczypta ziół prowansalskich.

Filety z dorsza umieść wraz z pomidorkami koktajlowymi w naczyniu do gotowania na parze. Paruj przez 10 minut. Gotowe ułóż na świeżych liściach szpinaku. Wszystko skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawami.

Dorsz na parze w sosie maślanym (porcje na 2 osoby):

· 2 filety z brzucha dorsza,

· 3 łyżki masła klarowanego,

· 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego,

· 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.

Filety z dorsza gotuj na parze przez 10 minut. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Filety z ryby ułóż obok ziemniaków i polej maślanym sosem czosnkowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Dorsz na parze w folii (porcja dla 2 osób):

· 1 polędwica z dorsza,

· 1 brokuł podzielony na różyczki,

· 2 łyżki masła,

· szczypta tymianku,

· sól, pieprz,

· sok z połówki cytryny.

Polędwicę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Różyczki brokuła wraz z rybą umieść w folii i szczelnie zamknij. Paruj przez 20 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Dorsz na parze z koprem:

· 1 polędwica z dorsza,

· 1 pęczek koperku w całości,

· 2 łyżki masła,

· 2 ząbki czosnku,

· sól, pieprz,

· sok z połówki cytryny.

Polędwicę wraz z koprem gotuj na parze przez 15 minut. Zimne masło utrzyj z czosnkiem. Posmaruj nim jeszcze gorącego dorsza. Gotowe danie oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Dorsz na parze z mango:

· 1 polędwica z dorsza,

· sok z połowki cytryny,

· szczypta tymianku,

· 2 mango.

Polędwicę skrop cytryną, oprósz ziołami i paruj przez 15 minut. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj na gładki mus. Gotową rybę pokryj schłodzonym musem z mango. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz film: Dorsz z porem i kaszą manną.


Zobacz film: Dorsz z porem i kaszą manną. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
68
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0