Nie kupuj tych naczyń. Udają ekologiczne, a są groźne dla dzieci

dziecko bawi się plastikowymi naczyniami
AaronAmat/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Letnim spotkaniom na świeżym powietrzu towarzyszą często jednorazowe lub specjalne, sezonowe naczynia. Mogą być z plastiku, ale też np. z bambusa. Jednak nie wolno łączyć tych dwóch materiałów – przestrzega inspekcja sanitarna. W całej Europie wykrywane są plastikowe naczynia z dodatkiem mielonego bambusa, które zawierają dodatkowo całą paletę trucizn. Często przeznaczone są dla dzieci. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

GIS ostrzega przed kupowaniem szkodliwych naczyń

Przed kupowaniem plastikowych naczyń i wyrobów do kontaktu z żywnością, zawierających w składzie sproszkowany (lub mielony) bambus, przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Jest kilka powodów.

Komisja Europejska rozpoczęła akcję kontrolną po tym, jak system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) wykazał przekroczenia limitów melaminy i formaldehydu. I to właśnie w produktach wykonanych z plastiku z domieszką bambusa. Najczęściej są to wyroby przeznaczone dla dzieci, a wyprodukowane zostały w Chinach.

Nie należy łączyć plastiku z bambusem i innymi materiałami roślinnymi

Służby podkreślają, że produkty zawierające mielony lub sproszkowany bambus lub inne, nielegalne w połączeniu z plastikiem w UE substancje roślinne, są często fałszywie promowane jako "naturalne", "bio", "eko", "organiczne", "przyjazne dla środowiska" lub "nadające się do recyklingu". Okazuje się, że to bzdura. Jak informuje GIS - nie nadają się do recyklingu ani kompostowania, a ponadto są niebezpieczne dla zdrowia.

Zgodnie z obowiązującymi w UE przepisami, naczynia z plastiku mogą być produkowane z konkretnymi dodatkami - unijny wykaz zawiera 900 substancji, które można dodawać w produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych. Wykaz ten nie obejmuje bambusa i kilku innych, podobnych materiałów pochodzenia roślinnego - kukurydzy, włókien traw, ryżu, konopi. Mogą być z samych materiałów roślinnych, ale bez domieszki tworzyw sztucznych.

Zobacz też:

Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości?

Co można jeść po terminie ważności? Naukowcy przeprowadzili badania

Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników

Zobacz video: "Trzeba dbać o środowisko". Zbliża się koniec plastikowych naczyń, restauratorzy korzystają już z ekologicznych zamienników

x-news

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: money.pl

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości