10 lat „Kuchennych rewolucji”
Równo dekadę temu Magda Gessler wyruszyła w podróż po Polsce, by zmieniać restauracje. Nie ma chyba miasta, do którego by nie zajrzała.
Przeprowadziła aż 270 rewolucji . Większość zakończyła się sukcesem, na palcach jednej ręki można zliczyć przypadki tych nieudanych. Kluczem do sukcesu jest słuchanie jej rad. Najważniejsze zmiany wprowadza bowiem w sposobie myślenia ludzi o ich lokalach.
Jubileusz „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler świętowała w studiu Dzień Dobry TVN razem ze swoim tatą Mirosławem Ikonowiczem. To pierwszy i najważniejszy mężczyzna w jej życiu.
Absolutnie tak. Dla niego starałam się o wszystko. O to, żeby go zadziwić, o to, żeby go zdenerwować, o to, żeby zwracał na mnie uwagę. Tak jak myśmy się kłócili, to nikt się nie kłócił. Wióry leciały. To była zawsze duża miłość, ale temperamenty zawsze podobne
- zdradziła restauratorka. Jak dodała, jej tata zachowuje się podobnie jak ona, kiedy coś jest nie po jego myśli.
I vice versa
- odpowiedział Mirosław Ikonowicz. Przy okazji zdradził kilka faktów o swojej córce.
Magda jest niezwykle dyskretna oraz jak ma mi nawymyślać, jak ma do mnie jakieś pretensje, to mówi po hiszpańsku. A najpiękniejszy prezent, jaki dostałem to kiedy była na studiach w Madrycie i przez całą noc malowała mój portret-karykaturę. Moim zdaniem, ja się niewiele zmieniłem od tego czasu
- stwierdził pan Mirosław. Jak dodał, ma w mieszkaniu kilkanaście obrazów autorstwa swojej córki.
Pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji”
Magda Gessler doskonale pamięta pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji”.
Było to w Warszawie, w restauracji „Młyn”. I Grześ Madej trzymał mnie za rękę i dawał ogromne wsparcie. Fromowitz uwierzył we mnie i dobijał się do moich drzwi. I chyba za 10 telefonem odebrałam i pomyślałam, że nie wiem, o co mu chodzi, ale mogę się z nim zobaczyć, w ogóle nie wierzyłam w to. Co to za bzdury, jakaś telewizja gotuje. No i okazało się, że miał rację. To była jego wielka rola. Potem pn Edward Miszczak doszedł do wniosku, że może to być ciekawe
- wspomniała Magda Gessler. Zapytana o najbardziej pamiętny odcinek odpowiedziała, że jest przywiązana do rewolucji, w której poznała Lianę Gamcemlidze.
>>>Zobacz też: Liana Gamcemlidze. Gruzinka, która dzięki Magdzie Gessler przeprowadziła rewolucję również w swoim życiu
Mąż Magdy Gessler - wsparcie z Kanady
Z okazji jubileuszu, przygotowaliśmy dla Magdy niespodziankę. W tajemnicy zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN jej męża, Waldemara Kozerawskiego.
Jak to jest być z taką kobietą jak Magda Gessler? Bardzo ciekawie, ale trudno.
Trudne o tyle, że rzadko się widzimy, za rzadko, ale mam nadzieję, że będzie to częściej. Tym niemniej „Kuchenne rewolucje” zabrały mi Magdę
- przyznał Waldemar Kozerawski.
Mąż restauratorki ogląda i nagrywa wszystkie odcinki „Kuchennych rewolucji” w Kanadzie. Co więcej, program oglądają również jego pacjenci.
Czyli coś za coś. Albo ma się nudną kobietę, albo ciekawą i rzadką
- stwierdziła Magda Gessler.
Męża poznała na weselu jej brata. Tańczyli ze sobą tak blisko, że Mirosław Ikonowicz wyrzucił ich z przyjęcia.
Tańczyliśmy tak, że stwierdził, że jest to obsceniczne, niemoralne i należy nas wyprosić
- wspominała Magda.
Kto w małżeństwie Magdy gotuje najczęściej?
Ja Magdę oszczędzam
- stwierdził Waldemar Kozerawski.
Wypowiedź Kozerawskiego rozbawiła Gessler, która zdradziła że:
Kiedy przylatuje do Toronto to gotuję tak, że cały dom jest w gotowaniu. Jak robiłyśmy z Larą makowiec na święta to tak się turlałyśmy ze śmiechu, bo cały makowiec był na naszych plecach. W życiu tego nie zapomnę. Była to cudowna Wigilia w najmniejszym naszym domku
- wspomina Magda.
No tak… to było piękne, ale sprzątania było również dużo po tym, a to moja rola
-dodał mąż restauratorki.
Kuchenne rewolucje w statystykach:
- 6 marca 2010 roku wyemitowano pierwszy odcinek „Kuchennych Rewolucji”
- 48 tysięcy przejechanych kilometrów
- 187 odwiedzonych miejscowości
- 270 potrzebujących pomocy restauracji
- 2138 spróbowanych potraw
- 379 rozbitych talerzy
- 38 000 000 rodaków uratowanych przed zatruciem albo chociaż głębokim niesmakiem
- 207 kuchni, w których „strach się było bać”
- 698 pożegnanych bez żalu patelni oraz innych pobitych garów
- 4187 kilogramów mrożonek o przekroczonym terminie ważności
- 876 rozwiązanych problemów
- 37452 m2 odmienionych wnętrz
- 1128 rewolucyjnych przepisów
„Kuchenne rewolucje” z akcją #restauracjaDlaMagdy na 10-lecie programu
Każdy z widzów będzie mógł wskazać lokal, gdzie powstaną kolejne „Kuchenne rewolucje”. Wystarczy, że na Facebooku, Twiterze czy Instagramie umieści publiczny post (z nazwą danej restauracji, dodając wideo, zdjęcie, link) wraz z hashtagiem #restauracjaDlaMagdy. Produkcja odezwie się do wybranych przez fanów miejsc.
10 lat „Kuchennych rewolucji” w wielkim skrócie. Zobaczcie, jak to wszystko się zaczęło:
Zobacz też:
- Magda Gessler. W DDTVN zdradziła, jak "smakowało" jej dzieciństwo. Była niejadkiem czy łakomczuszkiem?
- Jabłecznik – pyszne ciasto z kaszą jaglaną według Tadeusza Müllera, syna Magdy Gessler
- Magda Gessler o swojej diecie cud: "Pomidory, cebula, papryka i.... taniec"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz galerię zdjęć:
Autor: Magdalena Gudowska