Przepisy kulinarne

Kuchnia indyjska - "Chicken Tandoori"

Natasza Urbańska i Janusz Józefowicz na początku kwietnia spędzili tydzień w Indiach. Dziś w Dzień Dobry TVN mogli tam na chwilę powrócić, bo w naszej kuchni gościliśmy kucharzy rodem z tamtych stron. Przekonaj się co jada się w Indiach.

Chicken Tandoori

Składniki:


1 kurczak


1 korzeń imbiru ok. 100 g


1 główka czosnku


pasta imbirowo-czosnkowa


przyprawy:


1 łyżka Garam Masala


1 łyżka chili


pół łyżki kurkumy


pół łyżki zmielonej kolendry


pół łyżki czarnej soli


pół łyżki solo


sok z 1 cytryny


jogurt naturalny


1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej


1 łyżka wody


70 ml oleju musztardowego



Sposób przygotowania:


Kurczaka podzielić na 4 części, ponacinać, i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do lodówki na minimum 20 minuty. Grillowac z dwóch stron około 15-20 minut. Najlepiej podawać z sosem kolendrowo jogurtowym.



Jinga Jalfrezi

Składniki:


12 sztuk krewetek o rozm. 31/40


1 łyżka oleju


1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej


2-3 łyżki pasty cebulowej


2-3 łyżki pasty pomidorowej


2 łyżki pasty z nerkowców


2 papryki mieszane pokrojone w kostkę


2 pomidory pokrojone w kostkę


przyprawa Garam Masala


sól


Dengi mirch


Kitchen King


pół łyżeczki cukru


1 łyżka ketchupu



Sposób przygotowania:


Na jednej patelni na rozgrzany olej wrzucać kolejno: pastę imbirowo-czosnkową, pastę cebulową, pastę pomidorową i pastę z nerkowców, po czym smażyć około 3 minut. Na drugiej patelni na jednej łyżce oleju smażyć kolejno: paprykę, pomidory, krewetki, dodać przyprawy, dusić około 5 minut, wymieszać.



Kashmiei Pula

Składniki:


200 g ryżu Basmati


pół jabłka


4 czereśnie kandyzowane


1 łyżka płatków migdałowych


2 daktyle


1 łyżka cukru



Sposób przygotowania:


Pokrojone w paseczki jabłka wrzucić na rozgrzany olej na dwie minuty. Dodać ryż, cały czas mieszając, dodać czereśnie w paseczkach, płatki migdałowe, daktyle w kawałkach i cukier. Smażyć 2 minuty.



Jelebi

Składniki:


300 g mąki pszennej


1 jogurt naturalny (70 g)


1 g sody oczyszczonej


0,5 kg cukru


0,5 l wody



Sposób przygotowania:


Wymieszać mąkę z jogurtem, wodą i sodą. Odstawić na 12 godzin, żeby spulchniało. Po tym czasie dolać wodę do uzyskania lejącej konsystencji. Przygotować syrop z pół kg cukru i pół litra wody. Rozpuścić plantę. Ciasto przelać do szprycy. Formując kształt precla lać ciasto ze szprycy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron, Włożyć do naczynia z syropem na 2 minuty



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0