Gwiazdy

"Jesz syf? Czujesz się jak syf!" Wieniawa tłumaczy się ze swoich słów o depresji

Julia Wieniawa nie może jeść glutenu, ponieważ jest na niego uczulona. Gwiazda uważa, że jeśli zje produkty zawierające gluten, "pojawiają się u niej nieprzyjemne objawy, a nawet... stany depresyjne". Po tych słowach w sieci wybuchła afera! Jak teraz Wieniawa się tłumaczy?

Zobacz też: Jak rozpoznać alergie pokarmowe?


Julia Wieniawa uczulona na gluten! W rozmowie z Faktem przyznała, że nie może jeść produktów z glutenem, ponieważ czuje się po nich źle:

Moja trenerka zachęciła mnie jakiś czas temu, żeby wyeliminować gluten na miesiąc i zobaczyć, jak się będę czuła (...) - powiedziała w rozmowie z Faktem Julia Wieniawa.

Julia Wieniawa poczuła się lepiej po odstawieniu glutenu. Raz spróbowała zjeść pizzę...

Jak potem zjadłam pizzę, to miałam małą depresję. Nie wiedziałam, o co chodzi (...) Gdy zjem coś, co zawiera gluten, to robią mi się na skórze plamki, które mnie swędzą i bolą. Psuje mi się też humor. Bo jelita to podobno drugi mózg - powiedziała Wieniawa.

Julia Wieniawa się tłumaczy

Po tych słowach na Julię Wieniawę spadła fala hejtu. Wieniawa odpowiedziała na niego w rozmowie z Agnieszką Jastrzębską:

Strasznie nie lubię, kiedy wyrywa się moje słowa z kontekstu. (...) Potem wszyscy ludzie piszą, że nie szanują ludzi z depresją, co jest absurdem. (...) Rozmawialiśmy o mojej diecie, a w związku z tym, że mam niedoczynność tarczycy i nietolerancję glutenu, to muszę na to uważać. Często zdarza się tak, że gluten ma wpływ na samopoczucie i obniża nastrój - nie chodzi mi o depresję! Ponieważ jelito to nasz drugi mózg. Jeżeli jesz syf, to czujesz się jak syf! - powiedziała Julia Wieniawa.

Uczulenie na gluten a celiakia

Jeśli jesteśmy uczuleni na gluten, powinniśmy za wszelką cenę go unikać. Gluten to frakcja białka, która występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i ich pochodnych. Te trzy zboża są zawsze wykluczane w diecie bezglutenowej. 

Czym zastąpić gluten? Zamiast glutenu jeść powinniśmy: 

  • kaszę gryczaną, 
  • tapiokę, 
  • chleb gryczany, 
  • komosę ryżową, 
  • ziemniaki, 
  • ryż.

Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na to, czy na produkcie jest znak przekreślonego zboża – taki znak to gwarant tego, że ten produkt nie zawiera glutenu. Jest to szczególnie ważne dla ludzi chorych na celiakię. 

Celiakia często jest mylona z alergią, ale w rzeczywistości jest to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie się przez całe życie do ścisłej diety bezglutenowej.

Depresja a gluten

Ostatnie badania z Uniwersytetu w Maryland wykazały, że rzeczywiście może istnieć korelacja między nietolerancją glutenu a depresją. Jeśli masz problemy ze snem, zmienny nastrój, brakuje ci energii, sprawdź czy nie jesteś uczulona na gluten lub czy nie cierpisz na celiakię.


Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
60
18
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
11.04.2019
Anna
Owies nie zawiera glutenu. Osoby z celiakia mogą jeść płatki owsiane. Płatki owsiane owszem bywają zanieczyszczone ziarnami zawierającymi gluten, dlatego przy kupowaniu trzeba zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest napis "nie zawiera glutenu".
06.04.2019
wienia
to chyba żart?
06.04.2019
asu
Ona ma nietolerancje pokarmowa na gluten nie alergie , luzie nauczcie sie odrozniac jedno od drugiego bo to podobne ale mylne pojecia :D
Jak potem czytam takie artykuly to oczy mi krawia .
Jesli by miala alergie to w ogole nie powinna uzywac pokarmow z glutenem , a nie "odstawiac na jakis czas" .
Jesli masz nietolerancje pokarmowa mozesz odstawic np na pol roku i powoli znow jesc dany produkt i wprowadzac go znow do jadlospisu jezeli nie bedzie objawow.
Ludzie to jednak jeszcze ciemne masy ,niby o wszystkich chorobach i dolegliwosciach mowisie na glos szczegolnie celebryci .
Jedyne co widac ze tak naprawde nikt nic nie wie i dalej potem trzeba czytac takie artykuly ....wstyd :(