Przepisy kulinarne

Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy

10 października to Światowy Dzień Owsianki! W kuchni Dzień Dobry TVN o tym jak zrobić owsiankę idealną i z czym można ją podawać opowiedziała nam Daria Ładocha. Poznajcie jej przepisy na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami, owsiankę z jogurtem i malinami na ciepło, z marchewką szczypiorkiem i sosem sojowym oaz na owsiankę z powidłami śliwkowymi. Co można zrobić z owsianką, której nie zjedliśmy? Zobaczcie!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zdradziła jakie są, jej zdaniem, najlepsze płatki, jaka jest idealna proporcja wody i płatków i jak wykorzystać owsiankę, której nie zjedliśmy! 

Zobacz też: Przepisy na lody wegańskie – jak zrobić kremowy deser i orzeźwiający sorbet? >>>

OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, BORÓWKAMI, PISTACJAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml tłustego mleka
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki pistacji bez łupiny

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

OWSIANKA Z JOGURTEM NATURALNYM, MALINAMI NA CIEPŁO, MIODEM, CYTRYNĄ I CYNAMONEM.

Zobacz też: Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić? >>> 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml tłustego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 100 ml wody
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Obok w rondelku podgrzewaj maliny wraz z łyżką miodu. Podgrzewaj tak długo aż maliny się rozpadną. Gdy już owsianka będzie gotowa polej ją malinowym sosem, dodaj cynamon, jogurt naturalny i dopraw sokiem z cytryny.

WYTRAWNA OWSIANKA Z MARCHEWKĄ, SZCZYPIORKIEM, SOSEM SOJOWYM, ANANASEM, ORZECHAMI I JAJKIEM

Składniki:

  • 100 g owsianki
  • 250 g wody
  • 1 jajko na twardo
  • 100 g marchewki pociętej w słupki
  • 2 -3 łyżki sosu sojowego
  • 2 plasterki ananasa
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka podprażonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Dodaj płatki owsiane, ananasa, sos sojowy oraz połowę marchewki.

Następnie przełóż do miseczki, dodaj posiekaną kolendrę, resztę marchewki, orzechy i szczypiorek i udekoruj ugotowanym jajkiem i dopraw sokiem z limonki

Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>> 

WEGAŃSKA OWSIANKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI, POMARAŃCZAMI, KAKAO I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • szczypta cynamonu
  • ½ pomarańczy
  • ½ soku z pomarańczy
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem wody. Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości a następnie dodaj powidła śliwkowe, cynamon, orzechy włoskie i dopraw sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i na wierzch ułóż cząstki świeżej pomarańczy.

CIASTA Z POZOSTAŁOŚCI OWSIANKI

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków owsianych suchych lub dowolnych otrębów (w tym również mąkę)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub zwykłego
  • dodatki: żurawina, ciemna pokruszona czekolada, mielone orzechy, łyżka kakao

Przygotowanie:

Do pozostałej owsianki dodaj odrobinę masy suchej na przykład otręby, tak by powstała zbita masa. Dodaj ulubione dodatki i 1 łyżkę masła lub masła orzechowego. Uformuj w ręce kulki i delikatnie rozpłaszcz na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
75
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
11.10.2019
Aga
A ktoś wie gdzie można kupić tę tunikę którą ma Pani Daria?
10.10.2019
Tomek
Pierwszy przepis kaloryczny, że ho, ho.
10.10.2019
Marta
Właśnie zjadłam taką pyszną owsiankę. Ale w przepisach porcje są na dwie osoby. Ja zrobiłam wszystkiego po pół ;)