Jak przedłużyć życie ciętym kwiatom? Poznaj sprawdzone triki Łukasza Skopa

''Jak dbać o cięte kwiaty?''
Cięte kwiaty w wazonie to dla wielu osób najpiękniejszy element dekoracji domu. Co zrobić, aby jak najdłużej cieszyły nasze oczy? Oto kilka sprawdzonych sposobów ogrodnika i prowadzącego cykl "Co z tego wyrośnie?", Łukasza Skopa.

Kwiaty cięte - jak przedłużyć im życie?

Aby kwiaty dłużej pozostały świeże w wazonie, należy przestrzegać kilku zasad:

  • trzeba je ściąć ostrym i czystym sekatorem;
  • robimy to wczesnym rankiem, ponieważ wtedy kwiaty mają w sobie najwięcej wilgoci, dzięki czemu są sztywne;
  • wybieramy kwiaty, które dopiero się otwierają.
Szczególnie ważne jest to przy piwoniach. Małe pąki nie otworzą się już w pełni w wazonie, ale lekko już rozwinięte będą idealne

- zdradził ogrodnik Łukasz Skop.

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Warto też pamiętać, aby nie ścinać roślin, nad którymi latają pszczoły, ponieważ zapylone kwiaty krócej stoją w wazonie i szybciej zrzucają płatki.

Przed włożeniem kwiatów do wazonu warto usunąć z łodyg wszystkie dolne liście. Gdybyśmy je zostawili, zaczną gnić w wodzie, a to osłabi kondycję całej rośliny.

Jak odświeżyć cięte kwiaty?

Jeżeli po ścięciu kwiatów a przed włożeniem ich do wazonu upłynęło kilka godzin, warto je odświeżyć. Są na to dwa sposoby - pierwszy polega na przycięciu łodyżki pod kątem ostrym pod wodą.

Dzięki temu pęcherzyki powietrza nie dostaną się do środka rośliny, a ostra powierzchnia cięcia sprawi, że kwiat będzie pobierał więcej wody

- wyjaśnił prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie?".

Druga metoda to zaparzenie samej końcówki rośliny.

Wkładamy kwiat do naczynia i zalewamy wrzątkiem dosłownie na kilka chwil. (...) Wyjmujemy i obcinamy łodyżkę powyżej miejsca, które było zaparzone. Rozpoznamy je po jaśniejszym kolorze. Teraz kwiat wkładamy szybko do wazonu

- radził Łukasz Skop.

Zachęcamy do obejrzenia całego materiału. Dowiecie się z niego również, jak odświeżyć różę.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości