Eco-gadżety do przechowywania
Marnowanie żywności jest nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne. Najczęściej do kosza trafia pieczywo, a tuż za nim plasują się owoce i warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na sprytne i efektywne przechowywanie jedzenia, które zapewnią mu świeżość na długi czas. Oto eko gadżety, które pomogą Ci rozlokować żywność w kuchni tak, żeby zaoszczędzisz i czas, i pieniądze:
- Worek lniany – wkładamy do niego pieczywo i zamiast chować go do chlebaka, zostawiamy na blacie. Dzięki czemu
- Worek lniany do przechowywania pieczywa - zamiast chować go do chlebaka, zostawiamy na blacie.
- Silikonowe otulacze do owoców i warzyw w różnych rozmiarach – dzięki nim pozostają świeże przez dłuższy czas i nie pochłaniają zapachów innych produktów
- Bawełniane woskowijki do przechowywania żywności – to dobra alternatywa dla foli aluminiowej i plastikowej; woskowijki mogą być wielokrotnie wykorzystywane, nie wchłaniają zapachów i zachowują świeżość produktów na dłużej
- Słoik z hermetyczną pokrywką do przechowywania żywności
- Słoik z pokrywką szklaną
- Puszka na kawę, herbatę lub suche przekąski
- Domowy kompostownik
- Silikonowy korek do butelek wielokrotnego użytki
- Spinacze do papieru przydadzą się w każdej kuchni do wielokrotnego zamykania opakowań
- Zestaw do pakowania próżniowego
Zobacz też:
Zdrowa żywność ekologiczna – definicja, oznaczenia, informacje
Jak dbać o środowisko? Eko gadżety – zasilane wodą lub dynamem
Autor: Agata Polak
podziel się: