Ekologiczne przechowywanie żywności. Sprytne gadżety do każdej kuchni

Każdego roku Polacy marnują ogromne ilości żywności. Szacuje się, że rocznie do kosza trafia nawet 9 milionów ton jedzenia. Jak uniknąć wyrzucania żywności w przypadku, gdy kupiliśmy jej za dużo? Dawid Kozioł, czyli Pan Zielony Gadżet, zaprezentuje ekologiczne gadżety, które rozwiążą wszystkie nasze problemy.

Eco-gadżety do przechowywania

Marnowanie żywności jest nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne. Najczęściej do kosza trafia pieczywo, a tuż za nim plasują się owoce i warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na sprytne i efektywne przechowywanie jedzenia, które zapewnią mu świeżość na długi czas. Oto eko gadżety, które pomogą Ci rozlokować żywność w kuchni tak, żeby zaoszczędzisz i czas, i pieniądze:

  • Worek lniany – wkładamy do niego pieczywo i zamiast chować go do chlebaka, zostawiamy na blacie. Dzięki czemu
  • Worek lniany do przechowywania pieczywa - zamiast chować go do chlebaka, zostawiamy na blacie.
  • Silikonowe otulacze do owoców i warzyw w różnych rozmiarach – dzięki nim pozostają świeże przez dłuższy czas i nie pochłaniają zapachów innych produktów
  • Bawełniane woskowijki do przechowywania żywności – to dobra alternatywa dla foli aluminiowej i plastikowej; woskowijki mogą być wielokrotnie wykorzystywane, nie wchłaniają zapachów i zachowują świeżość produktów na dłużej
  • Słoik z hermetyczną pokrywką do przechowywania żywności
  • Słoik z pokrywką szklaną
  • Puszka na kawę, herbatę lub suche przekąski
  • Domowy kompostownik
  • Silikonowy korek do butelek wielokrotnego użytki
  • Spinacze do papieru przydadzą się w każdej kuchni do wielokrotnego zamykania opakowań
  • Zestaw do pakowania próżniowego

Zobacz też:

Zdrowa żywność ekologiczna – definicja, oznaczenia, informacje

Gadżety na zimne wieczory

Jak dbać o środowisko? Eko gadżety – zasilane wodą lub dynamem

Autor: Agata Polak

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze
podziel się:

Pozostałe wiadomości