Zdrowa żywność ekologiczna – definicja, oznaczenia, informacje

eko żywność
Fot. istetiana / Getty Images
Zdrowa żywność ekologiczna powstaje z wielką dbałością w trakcie każdego etapu produkcji. Spożywając certyfikowane produkty, mamy pewność, że są wolne od pestycydów i nawozów. Czym dokładnie jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to produkty spożywcze wytworzone bez użycia nawozów sztucznych, które obciążają środowisko glebowe. Świadomość tego problemu przyczyniła się do zmiany sposobu odżywiania i stylu życia wielu osób.

Więcej:

Żywność ekologiczna – definicja

Co to jest żywność ekologiczna? Obejmuje ona produkty żywnościowe, które powstają na terenach wolnych od nawozów mineralnych, a wzrost plonów nie opiera się na stosowaniu sztucznych składników pokarmowych i pestycydów. Taka żywność nie obciąża środowiska , nie doprowadza do erozji i nieodwracalnych zmian gleby. Żywność ekologiczna wyróżnia się od innej tym, że posiada liczne certyfikaty nadawane w trakcie nadzoru i kontroli.

Certyfikaty dla żywności ekologicznej

Certyfikaty dla żywności ekologicznej są wydawane w trakcie kontroli organów upoważnionych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkcję zdrowej żywności ekologicznej kontroluje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Weterynaryjna i Handlowa. Produkcję ekologiczną takiej żywności nadzoruje również Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa i inne upoważnione jednostki certyfikujące. Gwarancją tego, że spożywamy żywność ekologiczną, są takie certyfikaty jak Ekogwarancja PTRE, AGRO BIO TEST, Bioekspert, Biocert, Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A., PNG oraz COBICO .

Proces certyfikacji przebiega kilkuetapowo i polega na złożeniu odpowiedniego dokumentu, który określa chęć podjęcia działalności w sferze rolnictwa ekologicznego, a następnie kontroli uprawy, wydania decyzji przez odpowiedni organ i nadzorowania działalności. Certyfikaty mogą otrzymać gospodarstwa zajmujące się roślinnością, zwierzętami, pszczelarstwem, akwakulturą, przetwórstwem oraz pozyskiwaniem dziko rosnących grzybów i roślin.

Dlaczego żywność ekologiczna jest tak istotna?

Żywność ekologiczna przechodzi takie same procesy jak każda inna produkcja, jednak w tym przypadku wytwarzanie, magazynowanie czy import są dużo bardziej restrykcyjne. Tak złożony łańcuch wraz z regularną kontrolą gwarantuje autentyczność żywności ekologicznej.

Taka żywność nie podlega obróbce chemicznej i wyklucza promieniowanie jonizujące. Ponadto w produkcji niedozwolone są konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, antybiotyki, wzmacniacze smaku i zapachu oraz inne substancje chemiczne . Żywność ekologiczna nie może znajdować się w pobliżu produktów konwencjonalnych, ponieważ mogłoby dojść do ich zmieszania, a w trakcie transportu produkty muszą być specjalnie opakowane i oznakowane.

Żywność ekologiczna – przykłady

Tak naprawdę większość produktów dostępnych w marketach mogłaby zostać zastąpiona przez eko-żywność. Jajka, nabiał, pieczywo i soki to tylko niektóre przykłady żywności ekologicznej, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Produkty z certyfikatem gwarantującym wyrób ekologiczny mają jednak automatycznie wyższą cenę, przez co raczej niechętnie trafiają do koszyków konsumentów. Warto jednak pamiętać, że owoce, warzywa i przetwory ekologiczne są wolne od azotanów, fosforu i innych związków chemicznych, dlatego warto po nie sięgać . Odpowiedni sposób odżywiania zwierząt w gospodarstwach i przemyśle sprawia, że jakość mleka jest znacznie lepsza, co z kolei wpływa pozytywnie na ludzkie zdrowie. Żywność ekologiczna ma swoje logo i rozpoznamy je po charakterystycznym zielonym listku – tzw. euroliściu, który obowiązuje w całej Unii Europejskiej. Dotyczy to także żywności ekologicznej dla dzieci .

Nagi protest ekologów w Barcelonie

Żywność ekologiczna w Polsce

Zainteresowanie żywnością ekologiczną rośnie z roku na rok. Coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na produkcję ekologiczną, dzięki czemu obserwuje się znaczny wzrost gospodarstw ekologicznych. Na przestrzeni 2003 i 2013 roku tereny użytków ekologicznych wzrosły jedenastokrotnie. Wzrasta także liczba przetwórni owoców i warzyw, zbóż, a daleko za nimi pozostaje przemysł cukierniczy, herbaciany i mięsny.

Zasady produkcji żywności ekologicznej

Produkcja żywności ekologicznej opiera się na podstawowych zasadach określonych w Rozporządzeniu Rady (WE) z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Zgodnie z nimi, rośliny mają zwiększać żyzność gleby i zapobiegać erozji, ich produkty uboczne powinny stanowić produkt poddawany recyklingowi, natomiast ekologiczny chów zwierząt ma szanować ich dobrostan, tryb życia i warunki hodowlane.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości