Czy koronawirus może znajdować się w jedzeniu?
Koronawirusem SARS-CoV-2 najczęściej zakażamy się poprzez kontakt z osobą, która jest jego nosicielem. A czy może się on znajdować się w jedzeniu, które przygotowała osoba zakażona? Czy zamawianie jedzenia na wynos jest bezpieczne? Na to pytanie, nadesłane do redakcji Dzień Dobry TVN przez jednego z widzów, odpowiedział dr Paweł Grzesiowski, ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej, ds. COVID-19.
- Może się zdarzyć, że ktoś pakując żywność pozostawi wirusa na opakowaniu. Jednak w takich przypadkach bardzo szybko traci on swoją żywotność. W tej chwili jedyną możliwą formą przeniesienie wirusa wraz z jedzeniem jest jego zamrożenie. Gdyby to była żywność mrożona, do której przed zamrożeniem dostał się wirus, to jest on w stanie przetrwać w temperaturze poniżej zera nawet kilka dni - tłumaczył specjalista.
Masz pytanie do eksperta? Możesz je zadać za pomoc formularza w zakładce "Koronawirus".
Jak uniknąć zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2?
Choć szczepienia przeciwko COVID-19 już się zaczęły, to większość z nas będzie jeszcze musiała poczekać na swoją kolej. Do tego czasu każdy z nas powinien przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa i minimalizować ryzyko zakażenia. O czym trzeba pamiętać? Przede wszystkim o trzymaniu dystansu społecznego i unikaniu dużych skupisk ludzkich. Należy nosić maseczkę ochronną oraz często myć ręce. Trzeba to robić po przyjściu z zewnątrz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Szczepić chcą się głównie starsi. Jaki jest stosunek Polaków do szczepień przeciwko COVID-19?
Czy kobieta karmiąca piersią może zaszczepić się przeciwko COVID-19? Ekspert odpowiada
Autor: Katarzyna Oleksik