GIS alarmuje w czasie upałów: "Uważaj na swój posiłek". Jak zabezpieczyć żywność?

GIS alarmuje w czasie upałów: "Uważaj na swój posiłek". Jak zabezpieczyć żywność?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czym nawadniać się latem?
Czym nawadniać się latem?
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Rozpoczynamy lato!
Rozpoczynamy lato!
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Upały i beton nas zabiją?
Upały i beton nas zabiją?
Wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Na co należy zwrócić uwagę w upalne dni? Jak przechowywać i przygotować jedzenie, by nie doprowadzić do zatrucia pokarmowego? Oto poradnik.

Żywność podczas upałów - jak mądrze robić zakupy i przygotowywać posiłki?

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) przygotował poradnik, jak w upalne dni dbać o żywność. Podzielił go na cztery sekcje:

  • przed zakupami i w ich trakcie,
  • po zakupach,
  • przygotowywanie posiłków,
  • przechowywanie żywności.

W przypadku zakupów GIS radzi, żeby m.in. jako pierwsze wkładać do koszyka produkty przechowywane w temperaturze pokojowej (np. makarony, kasze), a jako ostatnie produkty chłodzone, by ich czas przebywania w cieple był jak najkrótszy. Każdą żywność (szczególnie mięso, ryby, przetwory z jaj) należy dokładnie obejrzeć pod kątem śladów zepsucia. Opakowanie powinno być szczelne i nieuszkodzone. Warto zapoznać się z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości.

Po powrocie ze sklepu inspektorat rekomenduje, by nie zwlekać z rozpakowaniem zakupów. W przypadku dłuższego transportu niż 30 minut należy zaopatrzyć się w torbę z izolacją lub chłodzącą.

Jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków, to najpierw trzeba zadbać o higienę osobistą i stanowisko pracy. - Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza - czytamy na stronie internetowej GIS. 

Jak dodano w komunikacie, do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj używaj oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż. GIS nie zaleca mycia surowego mięsa przed obróbką termiczną "w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego". - Właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 stopni Celsjusza) w odpowiednim czasie - przypomina GIS.

W przypadku owoców i warzyw rekomenduje usunięcie z nich ziemi, niejadalnych części, wszelkich obcych ciał i przede wszystkim dokładne umycie.

Jak przechowywać żywność w upalne dni?

GIS podpowiada, by m.in.:

  • przygotowanych dań nie pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny (w szczególności należy zwrócić uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo np. tatar, sushi);
  • w lodówce ugotowaną żywność przechowywać nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego;
  • podczas odgrzewania żywności pamiętać o właściwej obróbce termicznej;
  • pamiętać, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów - "jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych. Jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia".

- Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - ostrzega inspektorat.

Więcej na stronie gov.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości