Żywność podczas upałów - jak mądrze robić zakupy i przygotowywać posiłki?
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) przygotował poradnik, jak w upalne dni dbać o żywność. Podzielił go na cztery sekcje:
- przed zakupami i w ich trakcie,
- po zakupach,
- przygotowywanie posiłków,
- przechowywanie żywności.
W przypadku zakupów GIS radzi, żeby m.in. jako pierwsze wkładać do koszyka produkty przechowywane w temperaturze pokojowej (np. makarony, kasze), a jako ostatnie produkty chłodzone, by ich czas przebywania w cieple był jak najkrótszy. Każdą żywność (szczególnie mięso, ryby, przetwory z jaj) należy dokładnie obejrzeć pod kątem śladów zepsucia. Opakowanie powinno być szczelne i nieuszkodzone. Warto zapoznać się z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości.
Po powrocie ze sklepu inspektorat rekomenduje, by nie zwlekać z rozpakowaniem zakupów. W przypadku dłuższego transportu niż 30 minut należy zaopatrzyć się w torbę z izolacją lub chłodzącą.
Jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków, to najpierw trzeba zadbać o higienę osobistą i stanowisko pracy. - Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza - czytamy na stronie internetowej GIS.
Jak dodano w komunikacie, do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj używaj oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż. GIS nie zaleca mycia surowego mięsa przed obróbką termiczną "w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego". - Właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 stopni Celsjusza) w odpowiednim czasie - przypomina GIS.
W przypadku owoców i warzyw rekomenduje usunięcie z nich ziemi, niejadalnych części, wszelkich obcych ciał i przede wszystkim dokładne umycie.
Jak przechowywać żywność w upalne dni?
GIS podpowiada, by m.in.:
- przygotowanych dań nie pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny (w szczególności należy zwrócić uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo np. tatar, sushi);
- w lodówce ugotowaną żywność przechowywać nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego;
- podczas odgrzewania żywności pamiętać o właściwej obróbce termicznej;
- pamiętać, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów - "jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych. Jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia".
- Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - ostrzega inspektorat.
Więcej na stronie gov.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przechowywać jedzenie? Te warzywa owoce nie lubią swojego towarzystwa
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
- Robimy porządki w lodówce i obalamy mity dotyczące przechowywania
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision/Getty Images