Maciej Nowak

    Maciej Nowak

    W zasadzie rosół, ale nie do końca. Tłusta wołowina i dwa rodzaje makaronu. Bardzo popularna w Warszawie. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak zaprezentował skarby kuchni azjatyckiej. Czy w Polsce można przyrządzić tradycyjną zupę pho i czy to prawda, że raz spróbowana uzależnia?

    Zapiekanki, hot dogi, pierożki, kebaby, okienka z frytkami belgijskimi, grube i soczyste hamburgery, niemieckie wursty. Jak wygląda warszawskie jedzenie uliczne? Czy dalej można kupić flaki po warszawsku? Czy rosnąca popularność ulicznego jedzenie to tylko potrzeba zaspokojenia głodu, czy kryje się za tym coś więcej? Sprawdził to nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.

    Korzenne przyprawy i ogon bobra. Jaka była staropolska kuchnia magnacka i szlachecka? Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak cofnął się w czasie.

    Tym razem nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak przedstawił hot pot, czyli tzw. ognisty kociołek. Okazuje się, że powinniśmy to danie jeść powoli i bawić się w czasie jego spożywania. A czy wszystko można do niego wrzucić? I czy w sklepach można kupić zestaw do ognistego kociołka tak jak zestaw do sushi?

    W Warszawie sprzedaje się go przy cmentarzach. Mało kto wie, że dawniej nazywano ten przysmak „panieńską skórką”. Czym dokładnie jest i skąd się wzięła „pańska skórka”? Czy nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak rozwiązał także tajemnicę znikających „pańskich skórek”? Jaka jest pradawna receptura tych słodyczy? Czy 40 lat temu smakowała tak jak smakuje dziś?

    80 procent respondentów uważa, że zawód szefa kuchni jest jednym z najbardziej atrakcyjnych. Skąd to przekonanie i czy wyobrażenia o tym zawodzie nie mijają się z prawdą? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: krytyk kulinarny Maciej Nowak, szefowa restauracji Oregano Anna Martynowska, szef kuchni Soul Kitchen Andrzej Polan oraz juror Masterchef - Michel Moran. Czy kobiecie trudniej jest wykonywać ten zawód? Jakie są godziny pracy szefów kuchni? Dlaczego Michel Moran cały czas dogląda personelu?

    15-tygodniowe kurczaki płci męskiej są wykastrowywane, by były większe i bardziej tłuste. Nie potrafią piać i są piszczoszkami. Nasz podróznik kulinarny Maciej Nowak udał się do hodowli kapłonów. Zbadał także różnicę między kapłonem a kurczakiem.

    Tym razem Maciej Nowak udał sie w podroż do Sopotu. Był w miejscu, gdzie rosną pachnące jabłka, a z nich powstają pyszne soki bez konserwantów. Producenci poddają ten sok łagodnej pasteryzacji, która wydłuża jego przydatność do spożycia. Czy w domu można także przygotować tak świeże soki?

    Nasz podróżnik i wielbiciel oczu Maciek Nowak tym razem odwiedził Tajwan. Tam wybrał się na wyjątkowy nocny targ. Dlaczego na Tajwanie dzień targowy to właściwie noc? Co naprawdę jedzą w Azji, oprócz gotowanej całej żaby i wszechobecnych oczu?

    Po raz kolejny w Warszawie, na torze na Służewcu odbędzie się Wine & Food Open Day. To cykliczny piknik połączony z degustacją najlepszych dań i najznakomitszych win. W studiu Dzień Dobry TVN szefowa Delikatesów Esencja Joanna Pawełczak, Kacper Matla, szef kuchni tejże restauracji, a także właściciel restauracji L’arc Chakib Bouchikhi wraz z szefem kuchni Marcinem Legatem, pokazali, czym dobra kuchnia pachnie.

    Maciej Nowak w czasie swoich podróży kulinarnych odwiedził już niejedno wyjątkowe miejsce. Tym razem odwiedził plantację „Polska Róża”. Owoce dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C, jednak w Polsce wciąż są mało znane. Ale nie ma róży bez kolców. Co jest jej słabą stroną?

    Na scenie i za kulisami chińskiej opery na Tajwanie gościł nasz niezmordowany podróżnik Maciej Nowak. Zobaczcie, jak wygląda scenografia Opery Pekińskiej.

    Kaszanka wietnamska, owoc durianu, jackfruit. Czy bary w Polsce, które serwują wietnamskie jedzenie mają cokolwiek wspólnego z tymi, które Maciej Nowak odwiedził w Hanoi? Jak czuł się po zjedzeniu psa i co podarował prowadzącym?

    Krytyk kulinarny Maciej Nowak odwiedził Uniwersytet Gastronomii i Turystyki na Tajwanie. O takiej, niezwyklej szkole gastronomicznej możemy w Polsce tylko pomarzyć. W pokojach gościnnych tej uczelni zatrzymywali się nawet prezydenci. Studenci zdobywają w niej przede wszystkim wiedzę praktyczną, a uczą się w niecodziennych salach. Zobaczcie jak one wyglądają! Dlaczego polskie uczelnie tak nie wyglądają?

    Tym razem, niestety po raz ostatni, Maciej Nowak i Dyrektor Zarządzający Noble Concierge Edyta Brykała pod lupę wzięli restauracje, a w nich potrawy z ryb. Gdzie przyrządzane są najlepiej?

    Tym razem w Krakowie, w Warszawie oraz Łodzi, krytyk kulinarny Maciej Nowak szukał najlepszej restauracji w naszym kraju. W każdej z nich kosztował wołowinę. Jak smakowała?

    W Tel Awiwie tylko 5 proc. restauracji jest koszernych. Co to znaczy, że potrawa jest koszerna? Jak się robi tradycyjną szakszukę? Nasz kulinarny podróżnik i krytyk Maciej Nowak odwiedził jedną z niewielu restauracji w Tel Awiwie, która posiada certyfikat koszerności nadawany przez rabina.

    Za nami już cztery edycje Wine & Food Noble Night - prestiżowego wydarzenia towarzysko- kulinarnego organizowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Jest to największa impreza w Polsce i najważniejsza dla restauratorów. Walczą oni na przystawki, dania główne i desery. Na czym polega proces selekcji restauracji? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Dyrektor Zarządzający Noble Concierge Edyta Brykała oraz krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    W Chrzanowie uchodzą za prawdziwy rarytas i regionalny przysmak. Są spuścizną po przodkach obecnych mieszkańców Chrzanowa - ziemniaki po cabańsku. Czym różnią się od śląskich prażonek, a co mają z nimi wspólnego? W studiu Dzień Dobry TVN naszym gościem był krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    Wielkopolski ser smażony dla Poznaniaków jest tym, czym precle dla Krakowian. Podawany z kminkiem, posiada zwartą i gęstą konsystencję, intensywny smak i najczęściej pakowany jest w małe, sprytne kubeczki. Jak wygląda proces wytwarzania tego regionalnego przysmaku i czy można go kupić tylko w Wielkopolsce? W studiu Dzień Dobry TV gościliśmy krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.

    Joanna Jabłczyńska dostała się za kulisy tunezyjskiej telewizji. Jak wygląda hierarchia zawodowa w tamtejszej telewizji i, kto tam tak naprawdę rządzi? Joasia zobaczyła także, jak "robi się" telewizję informacyjną.

    Wystarczy przybyć na Dolny Mokotów, by posmakować lodów pomidorowych, z chili, szparagowych, buraczanych, a nawet o smaku piwa - te specjalnie dla kibiców na Euro 2012. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak gościł u Włocha, którego kręcą takie smaki!

    Prosto z Doliny Kościeliskiej, baca zdradza Bartkowi Jędrzejczakowi tajniki wypasu owiec!

    Brie, camembert, cheddar, gouda, oscypek, kozi, feta - tym razem Maciej Nowak udał się śladami sera! W jakiej kondycji zastał serowarstwo polskie?

    Ruszyła V edycja "Wine & Food Noble Night odbywa". Publiczność jest ostatecznym jurorem w czasie tego wyjątkowego wieczoru. Nowością w tym roku jest obecność profesjonalnego jury, złożonego z kulinarnych autorytetów, które będą także przyznawały swoją nagrodę.

    Tym razem Maciej Nowak, nasz "Podróżnik Kulinarny", wybrał się w podróż do Lublina, by z bliska przyjrzeć się, jak powstaje forszmak, tamtejsza specjalność.

    Tradycyjnie powinny być wypiekane w Wielką Sobotę. Maciej Nowak udał się do miejsca, gdzie wypiekane baby wielkanocne zachowują świeżość aż przez miesiąc! Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

    Podejrzewany o to, że działa antyrakowo. Poprawia witalność i oczyszcza organizm. Oczywiście najlepszy jest świeżo wyciśnięty. Ale i taki ze sklepowej półki warto kupować. Jak uzyskuje się ten leczniczy napój i czy ma coś wspólnego z popularną kiedyś woda brzozową? W studiu Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak omówił dobroczynne właściwości soku z brzozy.

    O pochodzeniu sękacza krążą rozmaite podania i legendy. Jak podaje jedna z nich, najstarszy przepis na sękacza pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika. Krytyk kulinarny Maciej Nowak w kolejną kulinarną podróż wybrał się na białostocczyznę. Maciej odwiedził gospodarstwo agroturystyczne Hamulka położone w otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego, gdzie zgłębił tajniki powstawania prawdziwego sękacza. Jak poznać czy kupiony przez nas sękacz jest świeży?