Od jakiegoś czasu chodzi za wami tiramisu, jednak napięty grafik nie pozwala na spędzanie kilku godzin w kuchni? Mamy idealne rozwiązanie. Ten przepis z TikToka sprawi, że w 5 minut wyczarujecie pyszne, a do tego dietetyczne ciasto. Jesteście gotowi?
Ciasto KaramBBa to deser, który będzie promował miasto Bielsko-Biała. W celu stworzenia oryginalnej receptury, która ma nawiązywać do historii miasta, ogłoszono dotychczas kilka konkursów. Receptura będzie jawna dla wszystkich lokalnych cukierników.
Dutch Baby to niezwykle prosta i smaczna przekąska. Do wykonania samej podstawy potrzebnych jest tylko pięć składników, a dodatki to kwestia indywidualnych upodobań i fantazji kulinarnych. Sprawdź jeden z najkrótszych przepisów w naszej kuchni. Tym razem prosto od Katarzyny Bosackiej.
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.
Uwielbiamy pyszne potrawy o nietypowych nazwach. Ciasto, które zostało nazwane "zemstą teściowej" zdecydowanie można zaliczyć do tej wyjątkowej kategorii. Nie jest najprostsze na świecie, ale warte wysiłków. Sprawdź przepis krok po krok.
Magda Gessler słynie z niestandardowych rozwiązań i kreatywnych pomysłów kulinarnych. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła swój przepis na idealny deser na lato. Sprawdź, jak zrobić kisiel à la Magda Gessler.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.
Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pralina i filiżanka kawy - czy może być większa przyjemność w ciągu dnia? Trudno powiedzieć- za każdym razem kiedy ja "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia" sięgam po to najbardziej klasyczne rozwiązanie. Ale o tym "jaka kawa" i "co do kawy" najlepiej opowiadają Włosi, dlatego dziś w naszej kuchni Matteo Brunetti.
Majówka i grill zawsze szły ze sobą w parze. Mimo pandemii niektórzy z nas, mieszkający w domach i posiadający ogród, mogą pozwolić sobie na taką atrakcję w wąskim gronie. Chcesz wypróbować oryginalny, a jednocześnie prosty przepis? Sprawdź jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną.
Zabajone to bardzo popularny we Włoszech deser. Przekonaj się, jaki ma smak i jak zrobić lody zabajone czy krem zabajone.
Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!
Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TV gościliśmy braci Wałęsów – Rafała, Piotra i Pawła. Przygotowali dla nas nadmorskie przysmaki: śledzia z jabłkiem, turbota z boczkiem, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem. Smacznego!
Zobaczcie, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny i efektownie wyglądający deser. Polecamy!
Polskie lodziarnie przeżywają prawdziwy renesans. Kucharz DDTVN Piotr Kucharski odwiedził taką, która nie tylko zaskakuje nowymi smakami, ale również sposobem przygotowania i podawania lodów. Zobaczcie, jak szpachluje i roluje się lody.
Daria Ładocha przywiozła nam, ze swojej wyprawy, odrobinę słońca, mnóstwo pozytywnej energii i przepisy na szybkie, tanie i zdrowe dania. Poznajcie jej przepisy na: śniadanie - grzanki z pastą z pomidorów z miętą i orzechami, obiad- polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, deser - sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady i kolację - makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem. Smacznego!
W czwartek w Dzień Dobry TVN: Lara Gessler i desery, do których poczujemy miętę - w naszej kuchni słodkie oblicze ziół. Następnie: miłość w sieci - kobiety, które dały się okraść z uczuć i pieniędzy przez internetowych kochanków. Oprócz tego: trzy ciągniki, cztery kraje i pięciu śmiałków, których zainspirował David Lynch. A także dzień z życia super mamy oraz stylizacje ikony stylu Aleksandry Hamkało. Bądźcie z nami o 8.00!
W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta, czyli kobiecie desery:) oraz Pan Tiramisu z borówkami. Vloger Dariusz Gutkowski, w kuchni Dzień Dobry TVN oczarował Annę Kalczyńską słodkościami.
Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!
Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką.