Pistacje i nerkowce, czyli orzechy w kuchni

Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!

Tajska sałatka z tofu i roszponki

Składniki:

opakowanie roszponki lub mieszanki słodkich sałat

1/2 ogórka pokrojonego w słupki

średniej wielkości marchewka starta na grubej tarce

czerwona papryka pokrojona w słupki

łyżka oleju ryżowego

pół opakowania wędzonego (ewentualnie naturalne) tofu pokrojonego w słupki

3 łyżki sosu sojowego

pół szklanki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni

dressing:

1/4 szklanka octu ryżowego lub soku z cytryny

3 łyżki syropu z agawy

czerwone chilli drobno poszatkowane (z pestkami lub bez)

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka startego, świeżego imbiru

2 łyżki oleju z lnianki

2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Tofu podsmażamy na patelni (na oleju ryżowym), wlewamy sos sojowy i odparowujemy (przekręcając tak aby z każdej strony wchłonęło sos). Tofu łączymy z warzywami i polewamy dressingiem. Dressing: wszystkie składniki mieszamy. Sprawdzamy równowagę między smakiem kwaśnym, słodkim, ostrym i słonym. W razie jej braku balansujemy.

Curry z nerkowcami

Składniki:

2 łyżki oleju ryżowego

łyżeczka kminu rzymskiego

kawałek imbiru wielkości kciuka, startego na tarce

czerwone chilli (z pestkami lub bez)

1 - 2 łyżeczki curry w proszku

puszka mleka kokosowego (dobrej jakości, bez konserwantów, emulgatorów i innych dodatków. Czytajcie etykiety)

1/2 szklanki nerkowców

skórka otarta z limonki

sos sojowy do smaku (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)

łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego

mała cukinia pokrojona w plasterki

czerwona papryka pokrojona w paski

sok wyciśnięty z limonki lub połowy cytryny do smaku

poszatkowana natka kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na oleju ryżowym podsmażamy kmin, imbir, chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Wrzucamy nerkowce. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, syrop z agawy lub cukier trzcinowy. Wrzucamy warzywa, gotujemy 5 minut. Całość balansujemy sokiem z limonki. Na zakończenie sprawdzamy czy jest zachowana równowaga smaków między słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym. Przelewamy do miski i posypujemy natką kolendry. Podajemy z ryżem najlepiej jaśminowym lub Basmati.

Pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca

Składniki:

2 łyżki masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)

laska cynamonu

3 ziarenka kardamonu

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki kurkumy

3/4 szklanki ryżu Basmati

łyżeczka soli

mielony pieprz do smaku

1/4 szklanki rodzynek

łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego

sok z połowy cytryny

łyżka masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)

1/2 szklanki nerkowców

1/2 szklanki wyłuskanych pistacji

Przygotowanie:

Na maśle sklarowanym podsmażamy laskę cynamonu i ziarenka kardamonu. Po chwili dodajemy kmin rzymski. Po ok. 10 s dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszając prażymy na złoty kolor (uważając aby nie przypalić). Dodajemy kurkumę i ryż Basmati. Całość prażymy jeszcze chwilę. Dodajemy sól i podwójną ilość wrzątku co ryżu. Dodajemy rodzynki i syrop z agawy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy do minimum i przykrywamy pokrywką. Gotujemy około 20 minut nie mieszając. Nerkowce i pistacje podsmażamy na tłuszczu i mieszamy z ryżem tuż przed podaniem.

Domowej roboty czekoladki

Składniki:

100 g migdałów

4-5 pestek moreli (opcjonalnie)

100 g rodzynek

szczypta soli

tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)

Przygotowanie:

Migdały i pestki mielimy w blenderze. Dodajemy rodzynki i mielimy aż powstanie lekko kleista masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!