Tiramisu z borówkami
Składniki (6porcji):
250g jogurtu greckiego
250g serka mascarpone
100g cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
paczka biszkoptów
kawa
likier amaretto + baileys
opakowanie borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj serek mascarpone i jogurt. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-serową. Dodaj borówki. Namocz biszkopty w kawie z likierami. Układaj partiami na przemian biszkopty a później krem. Udekoruj borówkami.
Gruszki Pięknej Heleny
Składniki (6porcji):
3 gruszki
300ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
70g cukru pudru
250g cukru
50ml likieru 43
1l wody
szczypta szafranu
papier do pieczenia (pergamin)
Przygotowanie:
mus czekoladowy
- ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
- śmietankę ubić mikserem na sztywno
- do czekolady dodaj cukier puder
- oddziel trochę czekolady i wymieszaj z bitą śmietaną, powoli dodawaj bitą śmietanę do czekolady.
- wypełnij masą szklanki lub inne foremki
gruszki
- obierz gruszki, ugotuj w wodzie z cukrem, likierem i szafranem
- ułóż gruszki w szklankach z musem czekoladowym
chipsy z białej czekolady
- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
- rozsmaruj cienko na papierze do pieczenia
- wstaw na 40min do zamrażarki
- połam czekoladę według swojego uznania
- udekoruj deser chipsami
Panna cotta cytrynowa (4porcje)
Składniki:
3 łyżki żelatyny w proszku
1 laska wanilii
250ml śmietanki kremówki 36%
250ml mleka 3,2%
80g cukru
1 łyka rumu
2 łyżki skórki z cytryny
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, rozetnij laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Do rondelka dodaj śmietankę, mleko i cukier oraz wanilię, mieszaj do rozpuszczenia się cukru, nie gotuj. Dodaj startą skórkę z cytryny oraz namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie. Mieszankę wlej do foremek i zostaw do zastygnięcia w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN