Jak poznać dobrego pączka?
Dobry pączek to taki, który ma pośrodku białą oponkę. - To znaczy, że dobrze wyrósł, że nie nabrał bardzo dużo tłuszczu, nie zanurzył się w tym tłuszczu, nie usmażył się na amen. [...] Oczywiście możemy zapytać w każdej cukierni, czy pączek był smażony na smalcu, bo tak powinien być, czy na jakiejś fryturze z utwardzonego tłuszczu palmowego. A nadzienie, to do wyboru, do koloru - mówiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka. Jej babcia do jednego z pączków wkładała monetę. - Ten, który trafił tę pięciozłotówkę, miał największe szczęście w całym roku - wspominała dziennikarka.
Beata Kartowicz przypomniała, że kiedyś pączki były wytrawne. - Z ciasta chlebowego, do którego wkładało się słoninę albo boczek, bo miało być tłusto - tłumaczyła kucharka.
Stanisław Karpiel-Bułecka powiedział, że w Zakopanem dawniej nie było pączków i robiło się raczej faworki. Jego zdaniem w tłusty czwartek koniecznie trzeba zjeść pączka. - Ci, co mają dietę, w ogóle niech się nie zastanawiają, dzisiaj jest odpuszczone - stwierdził muzyk.
Przesądy na tłusty czwartek
- Pamiętam, jak babcia mówiła, żeby żaden facet nie wchodził do kuchni, bo to przynosi nieszczęście, ciasto opada drożdżowe. Przy drożdżowym cieście trzeba bardzo uważać, ponieważ nie można mówić brzydkich słów, nie wolno podnosić głosu, nie mogą psy szczekać. Ma być cisza i spokój, i ciepło - wyjaśniła Beata Kartowicz.
Jakie wariacje na temat pączka można spotkać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sonda z okazji tłustego czwartku. Wolicie pączki czy faworki?
- Ile będzie trwało spalanie zjedzonych pączków? Policz "pączkokalorie" i dowiedz się, jak najprzyjemniej się ich pozbyć
- Pączki nie zawsze były słodkie. Jaka jest historia tego przysmaku?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News