- Hortensje zachwycają wyglądem i zapachem. Jak wygląda ich produkcja? Odwiedziliśmy rodzinny biznes Ryszarda Krzyżanowskiego.
- Kwiaty hodowane są w szklarniach od zimy, by zapewnić im odpowiednie warunki – m.in. wysoką temperaturę i wilgotność.
- Aby hortensje długo cieszyły oko, najlepiej sadzić je w półcieniu, w osłoniętym miejscu, przesadzić do dużej donicy z dodatkiem kory iglastej i regularnie podlewać.
Rodzinna produkcja hortensji
Kilkanaście odmian, wiele kolorów i bliscy w komplecie. Ryszard Krzyżanowski od lat prowadzi rodzinny biznes, w który zaangażowana jest zarówno żona, mama, jak i najmłodsze pokolenie, czyli syn. Jak wygląda praca w gospodarstwie?
- Hortensję, którą mamy obecnie w sprzedaży zaczęliśmy pędzić w styczniu i lutym, jak leżał jeszcze śnieg. Dlatego ona znajduje się w szklarni. Tu ma optymalne warunki, temperaturę koło 20 stopni, wysoką wilgotność. Naturalnie hortensja kwitnie w wakacje aż do jesieni – powiedział Ryszard.
Wśród jego okazów znajdują się zarówno klasyczne białe kwiaty, jak i te o zabarwieniu niebieskim, różowym czy fioletowym. Od czego zależy ich odcień?
- Im kwaśniejsza gleba tym kolor jest intensywniejszy. Kolor niebieski wymaga tej kwaśności gleby najbardziej. Możemy ją co roku dokwasić. Najlepszy jest siarczan glinu. Należy także zadbać, by hortensja była zasadzona wśród iglaków - powiedziała Magdalena Krzyżanowska, producentka roślin.
Jak pielęgnować hortensje?
Co robić, gdy uda nam się nabyć piękne okazy? Jak dbać o rośliny, by cieszyły nasze oczy przez długie lata?
- Najlepiej prezentują się w półcieniu w zacisznym środowisku wśród drzew, tak by wiatr nimi nie pracował. Na balkonie są podobne zasady. Najlepiej przesadzić je w dużą donicę, zmieszać z trocinami lub korą z drzewa iglastego i podlewać – powiedziała producentka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie
Zobacz także:
- Kiedyś tylko seniorzy, dzisiaj młodzi. To pokolenie opanowało polskie RODos. "Sytuacja się zmienia"
- Rzepak i pszczoły to symbioza idealna. Tak produkuje się miód rzepakowy
- Nastolatek hoduje kury. "Dla ludzi jest to zachwyt i zaskoczenie"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images