Świąteczne jedzenie - jak odmówić?
Święta Wielkanocne to czas rodzinnych spotkań, podczas których mamy możliwość skosztowania przepysznych, tradycyjnych potraw. Niestety suto zastawiony stół może być prawdziwym wzywaniem dla osób trwających w dietetycznych postanowieniach czy po prostu dbających o swoje zdrowie.
W studiu Dzień Dobry TVN trenerka etykiety i specjalistka savoir - vivru Aleksandra Pakuła oraz psychodietetyczka Karolina Gruszecka podpowiedziały widzom, jak grzecznie odmówić dokładki jedzenia oraz jak jeść z głową, by nie narazić się na problemy trawienne.
- Asertywność to jest grzeczne odmawianie, czyli tak, by powiedzieć, co jest dla nas ważne, jednocześnie nie urażając drugiej strony - tłumaczyła Aleksandra Pakuła. Jak można uargumentować swoją decyzję?
- Mówienie, że jestem na diecie to jest generalnie słaby pomysł, bo zaraz pojawią się kontrargumenty. [...] Najlepiej odpowiedzieć: "Nie, bardzo dziękuję, gdy będę chciała, obiecuję, że sobie nałożę. Zjem później, później mi nałożysz" - wskazywała nasza gościni.
Jak jeść rozsądnie w święta?
Jak spożywać potrawy wielkanocne, by nie narazić się na problemy trawienne? Pomóc może nam w tym tzw. zasada jednego talerza.
- Mam jeden duży talerz, nałożę sobie, ale już nie dokładam - wyjaśniała Karolina Gruszecka.
- Metoda, którą sama bardziej praktykuję, czyli wybieram te dania, które lubię, ale nie odchudzam wszystkiego, że do sałatki jarzynowej dodaję specjalnie jogurt. Wybieram tradycyjne, klasyczne potrawy, a jak jakieś danie jest mi obojętne, to go po prostu nie jem - dodała.
Pamiętajmy, że układ trawienny możemy wspomagać za pomocą herbatek ziołowych, np. mięty pieprzowej czy kopru włoskiego.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie? Temperatura pokojowa nie jest do tego najlepsza
- Nie wszystkie produkty spożywcze można mrozić. Czego lepiej nie wkładać do zamrażarki?
- Jak upiec i udekorować babę wielkanocną? "To jest taka kwintesencja świąt"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN