Orzechówka – czy to rzeczywiście dobry lek na żołądek?

orzechy włoskie
Adam Gault / Getty Images
Źródło: OJO Images RF
Antyseptyczne działanie alkoholu powszechnie jest wykorzystywane w leczeniu zatruć i problemów trawiennych. Orzechówka na żołądek, wódka z pieprzem – prawie każdy próbował kiedyś tych sposobów. Wzbudzają one jednak kontrowersje.

Orzechówka – ta nalewka słynie ze swoich leczniczych właściwości w przypadku zatruć, dlatego wiele osób przygotowuje ją i przechowuje na taką ewentualność. Są i tacy, którzy piją ten wysokoprocentowy alkohol profilaktycznie, na przykład podróżując do egzotycznych krajów, gdzie o problemy z żołądkiem nietrudno. Lekarze ostrzegają jednak przed pochopnym używaniem alkoholu w ten sposób. Wysokoprocentowy może bowiem zwiększać przepuszczalność śluzówki jelit, podrażniać ściany żołądka, a w efekcie jeszcze pogorszyć naszą zdolność trawienia, uszkodzić żołądek czy przyspieszyć powstawanie wrzodów. Nie trzeba też nikomu przypominać o destrukcyjnym wpływie alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy, wątrobę i inne narządy wewnętrzne.

Więcej:

Na co pomaga orzechówka?

Właściwości, jakie ma orzechówka, wynikają nie tylko z działania alkoholu, ale też samych orzechów włoskich. Są one bakteriobójcze (m.in. dla paciorkowców czy gronkowców, a także wielu innych bakterii, również tych spotykanych w krajach egzotycznych). Zarówno alkohol, jak i orzechy przyspieszają też trawienie, dlatego ich połączenie sprawia, że orzechówka jest lecznicza. Jeśli więc zatrucie nie mija – mimo stosowania na przykład naparu z mięty – a nie mamy pod ręką innych środków, takich jak krople żołądkowe, można okazyjnie pomóc sobie nalewką z orzechówki. Częste lub profilaktyczne stosowanie nie jest jednak polecane.

Orzechówka – przepis z użyciem wódki

Jak zrobić najprostszą orzechówkę? Do przygotowania ok. 0,7 l nalewki potrzebne będą:

  • 0,7 l czystej wódki,
  • 10–12 zielonych orzechów włoskich (a więc zerwanych wczesnym latem),
  • 4 łyżki cukru.

Do dużego słoika wrzuć pokrojone na nieduże kawałki orzechy – nie trzeba wyjmować ich z łupinek, o tej porze roku są one jeszcze całkiem miękkie. Następnie zalej je do pełna wódką i zamknij słoik (nie wyrzucaj butelki, potem się przyda). Odstaw na mniej więcej 1,5–2 miesiące, od czasu do czasu wstrząśnij lekko słoikiem. Po tym czasie zlej alkohol, przecedzając go na przykład przez lnianą lub bawełnianą czystą szmatkę czy gazę (możesz użyć też filtrów do ekspresu do kawy). Drobinki z orzechów mogą być maleńkie, więc klasyczne sito kuchenne może je przepuścić – wtedy nasza orzechówka z orzechów włoskich nie będzie klarowna. Przecedzony płyn przechowuj w zamkniętej szklanej butelce po wódce.

Natomiast orzechy zasyp cukrem, a następnie odstaw na kilka dni. Po tym czasie powinny one wypuścić sok, który należy połączyć z odstawioną wcześniej wódką. Jeśli płyn nie jest klarowny, znów dobrze jest go przecedzić. Przechowuj w zakręconej butelce co najmniej 3 miesiące.

W ten sam sposób powstaje też orzechówka z miodem, którego należy użyć zamiast cukru – i nim zalać orzechy.

Orzechówka – słynny przepis z 1885 r.

Tradycyjna orzechówka na spirytusie to jeden z najczęściej polecanych sposobów na niestrawność. Podobnie jak w poprzednim przepisie, potrzebne będą oczywiście orzechy włoskie, ale zamiast wódki użyj spirytusu.

Składniki na ok. 0,8 l nalewki:

  • 250 g (duża szklanka) niedojrzałych orzechów włoskich,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 2 ⨯ 125 ml wody,
  • 250 g cukru (szklanka),
  • 2 migdały (koniecznie gorzkie – to nie to samo, co słodkie),
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Orzechy pokrój na ćwiartki, dodaj przyprawy i migdały, włóż do dużego słoja. Zalej spirytusem i dodaj 125 ml wody. Płyn odstaw na mniej więcej 2 miesiące. Po tym czasie w 125 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuść cukier. Gdy woda z cukrem ostygnie, przecedź spirytus (ten, którym zalaliśmy orzechy) tak samo jak w poprzednim przepisie. Całość połącz. Oryginalny przepis z 1885 roku nakazuje przechowywanie jej przez rok, jednak w razie potrzeby można używać jej już po pół roku.

Izraelskie wino

Orzechówka na miodzie

Ten przepis na orzechówkę jest podobny do poprzednich, lecz wzbogacony jeszcze o gałkę muszkatołową i zakłada użycie zarówno wódki, wody, jak i spirytusu.

Składniki na nieco ponad 1 l nalewki:

  • 200 g niedojrzałych orzechów,
  • 500 ml spirytusu,
  • 300 ml wódki,
  • 0,5 kg miodu,
  • 200 ml wody,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 5 goździków,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Orzechy pokrój, zalej spirytusem i wódką. Zostaw na blisko 2 tygodnie i podobnie jak w pierwszym przepisie wstrząsaj słoikiem (np. co 2–3 dni). Po tym czasie rozpuść miód w przegotowanej, gorącej wodzie i po wystudzeniu połącz z przecedzoną nalewką. Po kilku dniach ponownie przecedź orzechówkę, jeśli płyn nie jest klarowny. Czas przechowywania przed pierwszym użyciem to mniej więcej pół roku.

I pamiętaj, alkohol szkodzi – ludowe, tradycyjne metody, takie jak orzechówka na żołądek, stosujesz na własną odpowiedzialność.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!