Klimatyczne świece, biały obrus i siano pod nim, zawieszona nad stołem jemioła... Te wszystkie nowoczesne i tradycyjne dodatki tworzą świąteczny klimat. Jednak sercem salonu tego wieczoru jest stół. To na jego dekoracji i zachowaniu się przy nim skupiamy uwagę.
Honorowe miejsce przy wigilijnym stole. Kto gdzie siedzi?
Bez względu na to, kto organizuje wigilijną kolację, zasada jest jedna. Gospodarze siadają na honorowych miejscach. Dla pana domu rezerwujemy szczyt stołu, natomiast małżonka zasiada naprzeciw. Kogo cenimy w rodzinie najbardziej? Zastanówmy się przez chwilę, bo dla tej osoby należy zarezerwować pierwsze krzesło po prawej stronie gospodarza. Krzesło po lewej stronie także jest synonimem uhonorowania zaproszonej na wigilijną wieczerzę osoby. Jeżeli gospodarzami są małżonkowie, to po prawej i lewej stronie pana domu, siadają zaproszone kobiety, a po stronie gospodyni zgodnie z rangą zaproszeni mężczyźni. Tylko jak wybrać tych najważniejszych? Na co zwrócić uwagę? Pomocne kryteria to wiek oraz pokrewieństwo. Jeżeli to nie rozwiąże dylematu, można wziąć pod uwagę zasługi dla rodu. Jeżeli gospodarz lub gospodyni domu przyjmuje gości w pojedynkę, wówczas miejsca siedzące planujemy od nowa. Gospodarz siada pośrodku stołu, a najbardziej uhonorowana osoba zajmuje miejsce naprzeciw niego. Jeżeli stół będzie ustawiony w podkowę, to po prawej stronie gospodarza zasiada najważniejsza osoba.
Czego nie wypada robić przy wigilijnym stole?
Bujanie się na krześle? Miejsce przy stole to nie miejsce relaksu. Powściągliwość jest tu mile widziana. Przede wszystkim nie ingerujemy w przestrzeń sąsiada, rozpychanie się łokciami może zostać źle odebrane przez dawno niewidzianą ciocię. Podobnie jak frywolne zaczepki pod stołem, trącanie stopami gość nie powinno mieć miejsca przy wigilijnym stole. Robi się gorąco? Ściąganie marynarek lub żakietów i swetrów i wieszanie ich na oparciu krzesła jest niestosowne. Podobnie jak rozluźnianie krawata z każdą kolejną godziną spędzoną w towarzystwie zaproszonych gości. Grzechem jest podwijanie rękawów lub rozluźnianie paska przy stole.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Serwetka na talerzu. Co z nią zrobić w wigilijny wieczór?
Serwetka nie jest jedynie elementem dekoracji. Jednak ostrożnie, jeżeli chcesz złapać ją za róg i wsadzić za kołnierzyk powstrzymaj się! Co należy zrobić zgodnie z etykietą? Miejsce serwetki jest na kolanach. Jeżeli jej kształt przypomina prostokąt, kładziemy ją wzdłuż ud. Po zjedzeniu posiłku rogiem serwetki delikatnie wycieramy kąciki ust. Po wigilijnej uczcie odkładamy serwetkę po prawej stronie talerza, ale nie składamy jej pieczołowicie, starając się przywrócić pierwotną formę.
Sztućce. Jak je ułożyć? Jak ich używać przy wigilijnym stole?
Zasada jest prosta. W pierwszej kolejności korzystamy ze sztućców położonych najdalej od talerza. Z każdą kolejną potrawą podaną do stołu zbliżamy się do świątecznej ceramiki. Na pierwszy ogień idzie widelec leżący po lewej stronie, którym skonsumujemy przystawkę. Na wigilijnym stole prym wiodą ryby, do ich zjedzenia posłuży nam następny w kolejce widelec do ryb. Do zjedzenia kolejnych dań wykorzystamy największy spośród widelców, tym samym leżący najbliżej talerza. Na najdalszej orbicie po prawej stronie będzie ułożona łyżka idealna do zup i sosów. Jej sąsiadem będzie nóż do ryb i mięsa. Nad talerzem będą umieszczone nóż i widelec do serów oraz łyżeczka idealna do wigilijnych przystawek. Ważne, aby zadbać o odpowiednią przestrzeń i odległość sztućców od talerza, tak aby goście mogli bez stresu po nie sięgać. Zbyt ciasne ułożenie sprawi, że sztućce będą wypadały gościom z rąk, wprawiając ich w zakłopotanie.
Kieliszki na wigilijnym stole. Na co zwrócić uwagę?
Koneserzy nie będą mili problemu z podjęciem decyzji, jakie wino podać do wigilijnej kolacji. Zasada jest prosta. Wieczerzę zaczynamy od delikatnych win i przechodzimy do tych o cięższym bukiecie. Kieliszki ustawiamy od najmniejszego do największego. Ważne, aby tego wieczora nie używać kolorowego szkła, zależy nam na tym, aby goście nie tylko poczuli aromat i mogli nacieszyć oko kolorem napoju bogów. Pamiętajmy, aby nie napełniać kieliszków po brzegi, 3/4 pojemności w zupełności wystarczy i nikt nie poczuje się urażony. Wyjątek stanowi wino czerwone, które swój aromat uwalnia wtedy, kiedy wypełnia czaszę do połowy. Jeżeli o czaszy mowa nigdy nie trzymamy kieliszka właśnie za nią. W ten sposób niepotrzebnie podgrzewamy kieliszek, a pozostawione ślady palców nie prezentują się estetycznie przy stole, podobnie jak szminka pozostawiona na szkle. Dlatego warto zastanowić się nad świątecznym makijażem w najdrobniejszych detalach i odpowiednio dobrać kosmetyki, a kieliszek z winem trzymać za nóżkę lub stopkę.
Kiedy zaczynamy jeść kolację wigilijną?
Rolą gospodarzy jest dbanie o zaproszonych na wigilijną kolację gości. Nikomu niczego nie powinno zabraknąć. Jeżeli jesteśmy gotowi do spożywania wigilijnych potraw, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz. To pani domu jako pierwsza kosztuje dania. To sygnał dla gości, że można rozpocząć konsumpcję. Dania należy podawać na talerzach lub półmiskach, a oczekiwanie na nie nie powinno trwać zbyt długo. Jeżeli nie mamy zbyt dużo miejsca i do podawania dań wykorzystujemy talerze, na których są już nałożone wcześniej dania, warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Podajemy talerz tak, aby główny element dania znajdował się w dolnej części talerza. Jeżeli to pani domu pełni honory krążąc wokół gości z półmiskiem, ważne jest, z której strony krzesła serwuje potrawę. Zgodnie z etykietą powinno stać po lewej stronie jak najbliżej talerza gościa. Po kolacji czas na rozpakowywanie prezentów i wspólne kolędowanie.
Zobacz także:
- Idealne ciasto na pierogi. Ten przepis warto znać!
- Choinkowe brownie i inne świąteczne przysmaki. Proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
Autor: Lidia Ostólska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images