Wegekryzys - przyczyny wzrostu cen
Koszty uprawy dostępnych na rynku warzyw wzrosły aż dwukrotnie. Wpływ na to mają m.in. wysokie ceny mediów niezbędnych do produkcji, transportowania, przechowywania i sprzedawania jarzyn.
- Właściciel warzywniaka ponosi straszliwe koszty. On musi dbać o wysoką kondycję tych warzyw i owoców. Muszą być one schłodzone. To kosztuje bardzo dużo pieniędzy, jeśli chodzi o prąd - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Maciej Kmera.
Czynnikami, które spotęgowały drożyznę, są dodatkowo niesprzyjające prowadzeniu gospodarstw rolnych warunki atmosferyczne:
- mrozy, które nawiedziły Hiszpanię i Włochy po stosunkowo ciepłej zimie,
- powodzie w Maroku i Pakistanie,
- niskie temperatury w Azji Środkowej,
- susza w Afryce Północnej.
To, czy dane warzywo jest wrażliwe na wahania cen, zależy głównie od jego gatunku oraz sił podaży i popytu. Najbardziej wyczulone na wszelkie zmiany ekonomiczno-gospodarcze są produkty najpopularniejsze i z chęcią konsumowane na całym globie, np. papryka, cebula czy marchewka. Inaczej sprawa wygląda w przypadku warzyw lokalnych.
- Nasz poczciwy burak, który uprawiany jest generalnie tylko w Polsce, jest na to niewrażliwy. Zawsze kosztuje złotówkę i resztę ma w nosie. Ziemniak też jest nasz lokalny i on też kosztuje złotówkę i nie przejmuje się tym, co się dzieje za granicą - skomentował Maciej Kmera.
Kiedy zażegnamy kryzys warzywny? Prognozowana obniżka cen
Ekspert rynku świeżych warzyw i owoców zwrócił uwagę na produkty, które już dziś można nabyć w niższej cenie niż jeszcze kilka tygodni temu.
- To jest krajowy ogórek w typie szklarniowym i on znacząco już potaniał. Miesiąc temu kosztował 25 złotych, a teraz kosztuje około 9-10 za kilogram - wskazał Maciej Kmera.
Specjalista wspomniał również o importowanej z Europy Zachodniej papryce. - Tydzień temu Hiszpanie żądali 20 złotych za kilogram. Już proszą, żeby im zapłacić 14 zł - zaznaczył.
Według eksperta największą konkurencję rynkową mają pomidory. Uprawiane w Polsce (typ malinowy) wciąż kosztują około 25 złotych za kilogram i prawdopodobnie ich cena nie spadnie przez najbliższe tygodnie. Tańszymi zamiennikami są gatunki sprowadzone z zagranicy.
Czy warzywa z Polski są zdrowsze niż importowane? Gdzie kupować jarzyny? Czy niektóre produkty stanieją w okresie przedświątecznym? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nietypowe zastosowania czosnku. "Zostawiamy go na kwadrans"
- Papryka rekordowo droga. Cena przyprawia o zawrót głowy
- Warzywa na obiad wcale nie muszą być nudne - wypróbuj tartę warzywną Mariety Mareckiej
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN