Które warzywo jest nieczułe na wzrost cen? "Kosztuje złotówkę i resztę ma w nosie"

Rekordowa inflacja. Warzywa droższe o 50% niż rok temu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Warzywa droższe o 50% niż rok temu
Warzywa droższe o 50% niż rok temu
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Wpływ na koszty produkcji warzyw ma wiele czynników. Zaliczają się do nich m.in. wojna w Ukrainie, inflacja, a także splot niefortunnych zdarzeń, w tym anomalii pogodowych, które nawiedziły istotne dla rolnictwa zakątki świata. O tym, które produkty są odporne na wahania cen, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z ekspertem rynku świeżych owoców i warzyw Maciejem Kmerą.

Wegekryzys - przyczyny wzrostu cen

Koszty uprawy dostępnych na rynku warzyw wzrosły aż dwukrotnie. Wpływ na to mają m.in. wysokie ceny mediów niezbędnych do produkcji, transportowania, przechowywania i sprzedawania jarzyn.

- Właściciel warzywniaka ponosi straszliwe koszty. On musi dbać o wysoką kondycję tych warzyw i owoców. Muszą być one schłodzone. To kosztuje bardzo dużo pieniędzy, jeśli chodzi o prąd - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Maciej Kmera.

Czynnikami, które spotęgowały drożyznę, są dodatkowo niesprzyjające prowadzeniu gospodarstw rolnych warunki atmosferyczne:

  • mrozy, które nawiedziły Hiszpanię i Włochy po stosunkowo ciepłej zimie,
  • powodzie w Maroku i Pakistanie,
  • niskie temperatury w Azji Środkowej,
  • susza w Afryce Północnej.

To, czy dane warzywo jest wrażliwe na wahania cen, zależy głównie od jego gatunku oraz sił podaży i popytu. Najbardziej wyczulone na wszelkie zmiany ekonomiczno-gospodarcze są produkty najpopularniejsze i z chęcią konsumowane na całym globie, np. papryka, cebula czy marchewka. Inaczej sprawa wygląda w przypadku warzyw lokalnych.

- Nasz poczciwy burak, który uprawiany jest generalnie tylko w Polsce, jest na to niewrażliwy. Zawsze kosztuje złotówkę i resztę ma w nosie. Ziemniak też jest nasz lokalny i on też kosztuje złotówkę i nie przejmuje się tym, co się dzieje za granicą - skomentował Maciej Kmera.

Kiedy zażegnamy kryzys warzywny? Prognozowana obniżka cen

Ekspert rynku świeżych warzyw i owoców zwrócił uwagę na produkty, które już dziś można nabyć w niższej cenie niż jeszcze kilka tygodni temu.

- To jest krajowy ogórek w typie szklarniowym i on znacząco już potaniał. Miesiąc temu kosztował 25 złotych, a teraz kosztuje około 9-10 za kilogram - wskazał Maciej Kmera.

Specjalista wspomniał również o importowanej z Europy Zachodniej papryce. - Tydzień temu Hiszpanie żądali 20 złotych za kilogram. Już proszą, żeby im zapłacić 14 zł - zaznaczył.

Według eksperta największą konkurencję rynkową mają pomidory. Uprawiane w Polsce (typ malinowy) wciąż kosztują około 25 złotych za kilogram i prawdopodobnie ich cena nie spadnie przez najbliższe tygodnie. Tańszymi zamiennikami są gatunki sprowadzone z zagranicy.

Czy warzywa z Polski są zdrowsze niż importowane? Gdzie kupować jarzyny? Czy niektóre produkty stanieją w okresie przedświątecznym? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości