19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. To roślina, która uprawiamy już od 5 tysięcy lat. Poznaj jego nietypowe zastosowania.
Nietypowe zastosowania czosnku
Czosnek ma wiele zastosowań, z których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. W studiu Dzień Dobry TVN dziennikarka i propagatorka zero waste Sylwia Majcher oraz dietetyk kliniczny dr Wanda Baltaza opowiedziały widzom, jak w pełni wykorzystać niesamowite właściwości tego warzywa.
Jak tłumaczyła Sylwia Majcher, łupiny czosnku są głównym składnikiem odżywczej i wzmacniającej płukanki do włosów. Wystarczy namoczyć je w ciepłej wodzie przez 30 minut, przecedzić, a płyn wmasować w pasma. Należy zostawić go na kwadrans, a następnie spłukać i umyć włosy szamponem.
Łupiny zapobiegają też gniciu warzyw. - Wkładamy je do korzeniowych warzyw. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość - zaznaczyła dziennikarka.
Zdrowotne właściwości czosnku
Jedną z największych zalet czosnku są jego właściwości zdrowotne. Dietetyk kliniczny dr Wanda Baltaza podkreśliła, że może on stymulować naszą odporność, ale należy traktować go jedynie jako element dbania o swoje zdrowie. Nie można więc zapominać o zbilansowanej diecie, regeneracji i aktywności fizycznej.
Ekspertka opowiedziała również, czy wszystkie formy tego warzywa wpływają pozytywnie na nasz organizm.
- Jeżeli mamy czosnek poddany obróbce technicznej, granulowany albo suszone płatki, to ma on mniej właściwości, bo pozbywamy się tego ulotnego zapachu, ale również będzie działał stymulująco - tłumaczyła rozmówczyni Dzień Dobry TVN. - Zwłaszcza dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym, z jelitami czy żołądkiem, spokojnie można wykorzystywać inne formy czosnku w naszej kuchni - dodała.
Niektórzy obawiają się włączenia czosnku do diety ze względu na pozostający po nim zapach. Jak poradzić sobie z tym problemem? - Najprostsza sprawa to jest kwaśne jabłko [...], wystarczy sobie pogryźć. Można wykorzystać goździki, które mają właściwości niwelujące - opowiadała Sylwia Majcher.
- Anyż bardzo dobrze też działa, wszystkie korzeniowe przyprawy. Oprócz tego dobrze wpływają na nasze samopoczucie - podsumowała.
Więcej o właściwościach czosnku pisaliśmy w oddzielnym artykule.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki dostępne są na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia? Naukowcy nie mają wątpliwości
- Ajo blanco, czyli chłodnik na bazie czosnku. Ten smak cię zaskoczy
- Sekrety pielęgnacji czosnku olbrzymiego
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News