Ajo blanco - przepis krok po kroku
Składniki dla 4 osób:
- 200 g migdałów (obrane lub w łupinach)
- 4 ząbki czosnku
- 100 g czerstwego chleba
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (najlepiej z oliwek Hojiblanca)
- 0,5-1 l wody (w zależności od gęstości zupy)
- 12 winogron
- sól
Sposób przygotowania Ajo blanco
- Czerstwy chleb wkładamy do miski, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
- Migdały w łupinach gotujemy w wodzie przez 2-3 minut, aż zmiękną, studzimy i obieramy.
- Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, oliwą z oliwek, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy ocet i wodę - jej ilość zależy od gęstości zupy, dlatego rozpocznij od szklanki wody.
- Dalej miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji o gęstości śmietanki.
- Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Serwujemy kładąc połówki winogron na wierzch i polewając oliwą z oliwek extra virgen.
Zobacz także:
- Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Znudził ci się chłodnik litewski? Wypróbuj ten z dodatkiem mięty i cytryny
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: