Ajo blanco, czyli chłodnik na bazie czosnku. Ten smak cię zaskoczy

Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów. Jest popularny w Granadzie i Maladze. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to niezwykłe danie idealne na upały. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie hiszpańską potrawą w swoim domu. 

Ajo blanco - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 200 g migdałów (obrane lub w łupinach)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g czerstwego chleba
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (najlepiej z oliwek Hojiblanca)
  • 0,5-1 l wody (w zależności od gęstości zupy)
  • 12 winogron
  • sól

Sposób przygotowania Ajo blanco 

  1. Czerstwy chleb wkładamy do miski, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
  2. Migdały w łupinach gotujemy w wodzie przez 2-3 minut, aż zmiękną, studzimy i obieramy.
  3. Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, oliwą z oliwek, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodajemy ocet i wodę - jej ilość zależy od gęstości zupy, dlatego rozpocznij od szklanki wody.
  5. Dalej miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji o gęstości śmietanki.
  6. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  7. Serwujemy kładąc połówki winogron na wierzch i polewając oliwą z oliwek extra virgen.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości