Zapiekanka wiejska - przepis
Składniki:
- 4 duże bakłażany
- 2 duże cebule białe
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietany 30%
- 300 g szynki w plastrach
- 300 g sera żółtego tartego
- 5 jajek „0”
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- 200 g kolorowych pomidorów koktajlowych i szczypiorek na wierzch
Jak zrobić zapiekankę wiejską?
- Bakłażany pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i zostaw na 15 minut. Następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym sok.
- Cebulę, szynkę oraz pieczarki pokrój w kostkę i przesmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj śmietanę i chwilę gotuj.
- W naczyniu do zapiekanek ułóż plastry bakłażanów, następnie wyłóż przygotowany farsz. W ten sposób układaj kolejne warstwy bakłażanu i farszu.
- Na wierzch zapiekanki wyłóż ser żółty i wybij jaja. Piecz przez 30 minut w temp 180 st. C.
Zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim) - przepis
Składniki:
- 2 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 2 łodyga selera naciowego
- 250 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
- 1 kg mielonej wołowiny
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 g pomidorowej passaty (1 duża butelka)
- 200 ml mleka
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżka oregano suszonego
- 400 g tartego sera (np. parmezanu, grana padano, mozzarelli)
- 4 kulki mozzarelli
- oliwa z oliwek, do smażenia
- sól, pieprz
- 200 g makaronu (np. rurek lub świderków)
- 2 opakowania makaronu typu lasagne
Jak zrobić zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)?
- Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
- W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
- W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego. Smaż je tak długo, a odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
- Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii.
- Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skróć czas o 4 minut. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ugotowany makaron wysyp do formy, zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika obficie posyp serem i wstaw na 3 minuty, aby ser się rozpuścił.
Zapiekanka ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 duże białe cebule
- 500 g boczku surowego wędzonego
- 300 g tartego żółtego sera
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
- Ziemniaki obierz ze skórki, następnie ugotuj i wystudź. Pokrój na grube równe plastry.
- Cebulę oraz boczek pokrój w plastry. Jeżeli boczek jest tłusty, wówczas na suchej patelni zacznij go smażyć i po wytopieniu tłuszczu dodaj cebulę. Jeżeli boczek jest chudy, rozgrzej masło klarowane i od razu smaż cebulę i boczek. Dopraw przyprawami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie wyłóż 2 warstwy ziemniaków, na nie połóż połowę farszu i ser żółty. Na ser wyłóż drugą warstwę ziemniaków i ser tarty.
- Do miseczki wybij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj.
- Sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki. Wyłóż ostatnią warstwę farszu i posyp posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika na 40 minut temp 180 st. C.
Zapiekanka filo na słodko - przepis
Składniki:
- 500 g ciasta gotowego filo
- 300 g serka śniadaniowego śmietankowego
- 300 g tłustego twarogu
- 3 jajka „0”
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 200 ml wody mocno gazowanej
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka czarnego i białego sezamu
- sól
Jak zrobić filo zapiekankę na słodko?
- Naczynie żaroodporne za pomocą pędzelka wysmaruj olejem. Delikatnie ułóż pierwszą płachtę ciasta filo.
- Do miseczki wlej olej roślinny 30 ml i wodę gazowaną. Wymieszaj składniki. Tak przygotowaną mieszanką za pomocą łyżki polej na wyłożone ciasto filo. Połóż kolejny arkusz ciasta i ponownie polej. Tak powtarzaj czterokrotnie.
- Do miski przełóż serek śmietankowy, jajka, twaróg, szczyptę soli, wanilię, mleko, cukier i za pomocą blendera zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj następnie 100 ml oleju to powstałej masy i dokładnie wymieszaj.
- Kolejne arkusze ciasta zwiń w kulkę i namaczaj w masie. Następnie układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
- Wypełnioną ciastem z masą twarogową naczynie żaroodporne zawiń wystające końce ciasta, które dałeś/aś na początku.
- Ponownie polej ciasto mieszanką wody z olejem, zawiń kolejne arkusze. Taką procedurę powtarzaj do chwili zawinięcia wszystkich arkuszy.
- Na wierzch wyłóż ostatni arkusz ciasta i dociśnij po bokach.
- Na tak przygotowaną zapiekankę wylej resztkę masy twarogowej i rozprowadź po całej powierzchni. Oprósz wierzch sezamem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez 35 minut.
Zobacz także:
- Szybki obiad w 30 minut. Zapiekanka makaronowa z naturalnych składników
- Zapiekanka brokułowa bez ciasta - przepis
- Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
podziel się: