Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego

Zapieczmy to razem!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapiekana niejedno ma imię. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Szymon Czerwiński, półfinalista 5. edycji programu „Masterchef”, który przygotował je w wielu różnych wersjach. Sprawdź jego przepisy na zapiekankę wiejską, ziemniaczaną, filo na słodko i zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim).

Zapiekanka wiejska - przepis

Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 duże bakłażany
    • 2 duże cebule białe 
      • 500 g pieczarek 
        • 300 ml śmietany 30%
          • 300 g szynki w plastrach 
            • 300 g sera żółtego tartego 
              • 5 jajek „0”
                • 1 łyżka oregano
                  • 2 łyżki masła klarowanego 
                    • sól i pieprz
                      • 200 g kolorowych pomidorów koktajlowych i szczypiorek na wierzch

                        Jak zrobić zapiekankę wiejską?

                        1. Bakłażany pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i zostaw na 15 minut. Następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym sok. 
                          1. Cebulę, szynkę oraz pieczarki pokrój w kostkę i przesmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj śmietanę i chwilę gotuj. 
                            1. W naczyniu do zapiekanek ułóż plastry bakłażanów, następnie wyłóż przygotowany farsz. W ten sposób układaj kolejne warstwy bakłażanu i farszu. 
                              1. Na wierzch zapiekanki wyłóż ser żółty i wybij jaja. Piecz przez 30 minut w temp 180 st. C. 

                                Zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim) - przepis

                                zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
                                Zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
                                zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Składniki:

                                • 2 średnia cebula 
                                  • 2 średnie marchewki
                                    • 2 łodyga selera naciowego 
                                      • 250 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
                                        • 1 kg mielonej wołowiny 
                                          • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
                                            • 800 g pomidorowej passaty (1 duża butelka)
                                              • 200 ml mleka 
                                                • garść świeżej bazylii 
                                                  • 2 łyżka oregano suszonego 
                                                    • 400 g tartego sera (np. parmezanu, grana padano, mozzarelli)
                                                      • 4 kulki mozzarelli 
                                                        • oliwa z oliwek, do smażenia
                                                          • sól, pieprz 
                                                            • 200 g makaronu (np. rurek lub świderków)
                                                              • 2 opakowania makaronu typu lasagne

                                                                Jak zrobić zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)?

                                                                1. Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę. 
                                                                  1. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło. 
                                                                    1. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego. Smaż je tak długo, a odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone. 
                                                                      1. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii.
                                                                        1. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. 
                                                                          1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skróć czas o 4 minut. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ugotowany makaron wysyp do formy, zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
                                                                            1. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika obficie posyp serem i wstaw na 3 minuty, aby ser się rozpuścił. 

                                                                              Zapiekanka ziemniaczana - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 kg ziemniaków
                                                                                • 4 duże białe cebule
                                                                                  • 500 g boczku surowego wędzonego 
                                                                                    • 300 g tartego żółtego sera
                                                                                      • 200 ml śmietanki 30%
                                                                                        • 4 jajka 
                                                                                          • 1 łyżka majeranku 
                                                                                            • 1 łyżka tymianku 
                                                                                              • gałka muszkatołowa 
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • pęczek pietruszki 
                                                                                                    • pęczek szczypiorku

                                                                                                      Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

                                                                                                      1. Ziemniaki obierz ze skórki, następnie ugotuj i wystudź. Pokrój na grube równe plastry.
                                                                                                        1. Cebulę oraz boczek pokrój w plastry. Jeżeli boczek jest tłusty, wówczas na suchej patelni zacznij go smażyć i po wytopieniu tłuszczu dodaj cebulę. Jeżeli boczek jest chudy, rozgrzej masło klarowane i od razu smaż cebulę i boczek. Dopraw przyprawami. 
                                                                                                          1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie wyłóż 2 warstwy ziemniaków, na nie połóż połowę farszu i ser żółty. Na ser wyłóż drugą warstwę ziemniaków i ser tarty. 
                                                                                                            1. Do miseczki wybij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj.
                                                                                                              1. Sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki. Wyłóż ostatnią warstwę farszu i posyp posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika na 40 minut temp 180 st. C.

                                                                                                                Zapiekanka filo na słodko - przepis

                                                                                                                Zapiekanka filo na słodko
                                                                                                                Zapiekanka filo na słodko
                                                                                                                Zapiekanka filo na słodko
                                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 500 g ciasta gotowego filo 
                                                                                                                  • 300 g serka śniadaniowego śmietankowego 
                                                                                                                    • 300 g tłustego twarogu 
                                                                                                                      • 3 jajka „0”
                                                                                                                        • 200 ml mleka 
                                                                                                                          • 100 ml oleju roślinnego
                                                                                                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
                                                                                                                              • 1 łyżka cukru
                                                                                                                                • 200 ml wody mocno gazowanej 
                                                                                                                                  • 1 laska wanilii 
                                                                                                                                    • 1 łyżka czarnego i białego sezamu
                                                                                                                                      • sól 

                                                                                                                                        Jak zrobić filo zapiekankę na słodko?

                                                                                                                                        1. Naczynie żaroodporne za pomocą pędzelka wysmaruj olejem. Delikatnie ułóż pierwszą płachtę ciasta filo.
                                                                                                                                          1. Do miseczki wlej olej roślinny 30 ml i wodę gazowaną. Wymieszaj składniki. Tak przygotowaną mieszanką za pomocą łyżki polej na wyłożone ciasto filo. Połóż kolejny arkusz ciasta i ponownie polej. Tak powtarzaj czterokrotnie. 
                                                                                                                                            1. Do miski przełóż serek śmietankowy, jajka, twaróg, szczyptę soli, wanilię, mleko,  cukier i za pomocą blendera zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj następnie 100 ml oleju to powstałej masy i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                              1. Kolejne arkusze ciasta zwiń w kulkę i namaczaj w masie. Następnie układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. 
                                                                                                                                                1. Wypełnioną ciastem z masą twarogową naczynie żaroodporne zawiń wystające końce ciasta, które dałeś/aś na początku. 
                                                                                                                                                  1. Ponownie polej ciasto mieszanką wody z olejem, zawiń kolejne arkusze. Taką procedurę powtarzaj do chwili zawinięcia wszystkich arkuszy. 
                                                                                                                                                    1. Na wierzch wyłóż ostatni arkusz ciasta i dociśnij po bokach. 
                                                                                                                                                      1. Na tak przygotowaną zapiekankę wylej resztkę masy twarogowej i rozprowadź po całej powierzchni. Oprósz wierzch sezamem. 
                                                                                                                                                        1. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st C  przez 35 minut.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                          Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości