"W marcu jak w garncu". Włoskie dania w wykonaniu Mariety Mareckiej i Krzysztofa Skórzyńskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie smaki
Włoskie smaki
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa akcja "W marcu jak w garncu", w której odkrywamy smaki z całego świata. Tym razem włoska kuchnia w wykonaniu Mariety Mareckiej i Krzysztofa Skórzyńskiego. Sprawdź, jak przygotować bruschettę z grillowanym bakłażanem, risotto z fenkułem i saltimboccę. 
Bruschetta z grillowanym bakłażanem, pietruszką, miętą i cytryną
Bruschetta z grillowanym bakłażanem, pietruszką, miętą i cytryną
Bruschetta z grillowanym bakłażanem, pietruszką, miętą i cytryną
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Bruschetta z grillowanym bakłażanem, pietruszką, miętą i cytryną

Składniki:

  • 4-6 dużych kromek z wiejskiego pieczywa np. na zakwasie,
    • 2 średniej wielkości bakłażany,
      • 4 ząbki czosnku,
        • oliwa,
          • 1/2 cytryny,
            • 1/2 szklanki startego pecorino,
              • 3-5 suszonych pomidorów z zalewy,
                • 1/2 pęczka mięty,
                  • 1/2 pęczka naci pietruszki,
                    • sól, pieprz.

                      Sposób przygotowania:

                      Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm, układamy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej i spiekamy na ciemny, brązowy kolor, robimy to partiami. W trakcie grillowania mieszamy ze sobą drobno poszatkowaną miętę, pietruszkę, sok z połowy cytryny, oliwę (kilka łyżek), dodajemy drobno pokrojone pomidory, ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki oraz 1-2 łyżki startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem i do zalewy przekładamy pokrojone, zgrillowane plastry bakłażana, mieszamy i odstawiamy do zmacerowania. Pieczywo grillujemy na lekko skropionej oliwą patelni grillowej lub skropione oliwą w piecu na złoto. Nacieramy ząbkami czosnku i układamy na wierzchu bakłażana, posypujemy startym serem i dekorujemy listkami mięty i pietruszki, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

                      Risotto z fenkułem, ricottą i cytryną
                      Risotto z fenkułem, ricottą i cytryną
                      Risotto z fenkułem, ricottą i cytryną
                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                      Risotto z fenkułem, ricottą i cytryną

                      Składniki:

                      • 400 g ryżu arborio,
                        • ok. 1 l bulionu z drobiu,
                          • cytryna,
                            • łyżeczka suszonego tymianku,
                              • cebula,
                                • łodyga selera naciowego,
                                  • 2 ząbki czosnku,
                                    • oliwa,
                                      • masło,
                                        • ok. 200 ml białego, wytrawnego wina,
                                          • 100 g masła,
                                            • 100-120 g startego parmezanu,
                                              • fenkuł,
                                                • 2-4 łyżek ricotty,
                                                  • sól, pieprz,
                                                    • nać pietruszki, świeży tymianek do dekoracji.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a fenkuł w półplasterki, zostawiamy zielone części do dekoracji potrawy, czosnek kroimy w plastry. W osobnym rondlu podgrzewamy bulion, a w szerokim, do robienia risotto rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i ok. 2 łyżek masła, i wrzucamy na podgrzany tłuszcz: cebulę, seler, fenkuł i tymianek. Przesmażamy, aż warzywa zmiękną i się zeszklą, dodajemy czosnek i ryż. Smażymy ciągle mieszając, aż ryż lekko się zeszkli. Wlewamy połowę wina i odparowujemy alkohol, mieszamy i po chwili dolewamy pozostałą część alkoholu.

                                                      Jak ryż wchłonie płyn, stopniowo, od czasu do czasu wlewamy po chochli bulionu, za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Po około 12 minutach dodajemy startą skórkę z cytryny i 1-2 łyżki masła, mieszamy i próbujemy, czy nie należy dolać jeszcze bulionu. Po kolejnych 3 minutach sprawdzamy, czy ryż już się dogotował i dodajemy ricottę, pozostałe masło, doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy ok. 3/4 sera, mieszamy i sprawdzamy, czy dodać kilka kropel soku z cytryny, odstawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Serwujemy udekorowane koperkiem z fenkułu i listkami tymianku, pozostały ser podajemy na stół, każdy dosypie sobie ile będzie potrzebował. Jemy od razu!

                                                      Saltimbocca a'la Marysia i Krzyś
                                                      Saltimbocca a'la Marysia i Krzyś
                                                      Saltimbocca a'la Marysia i Krzyś
                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                      Saltimbocca a'la Marysia i Krzyś

                                                      Składniki:

                                                      • ok. 600 g cielęciny - najlepiej z udźca,
                                                        • 2 piersi z kurczaka,
                                                          • 12-16 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto crudo),
                                                            • doniczka świeżej szałwii,
                                                              • łyżeczka mielonego kopru włoskiego,
                                                                • sól, pieprz,
                                                                  • ok. 150 ml białego, wytrawnego wina,
                                                                    • masło,
                                                                      • oliwa.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Cielęcinę kroimy w cienkie, ok. 3 mm plastry, piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso rozbijamy delikatnie na cieńsze kotleciki. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plaster szynki oraz 1-2 listki szałwii. Przytwierdzamy wszystko fastrygując wykałaczką. W szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, na gorącym tłuszczu układamy mięso, jeśli kotlecików będzie za dużo, smażmy je partiami. Kotleciki obsmażamy z dwóch stron po ok. 2 minuty z każdej, tak by lekko zarumienić i dociągnąć (szczególnie kurczaka) w środku, ale nie wysuszyć. Ściągamy mięso, układamy na talerzach i przykrywamy, by nie stygło, a na patelnię dodajemy jeszcze łyżkę masła, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy alkohol. Kotleciki doprawiamy solą i pieprzem, lekko oprószamy mielonym koprem włoskim i skrapiamy sosem z patelni. Podajemy od razu z lekką sałatką lub bruschettami.

                                                                        Gofry Pana Piotra
                                                                        Gofry Pana Piotra
                                                                        Gofry Pana Piotra
                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                        Gofry Pana Piotra

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
                                                                          • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                            • szczypta soli,
                                                                              • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
                                                                                • 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
                                                                                  • 2 jaja,
                                                                                    • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła,
                                                                                      • 1 i 1/3 szklanki mleka.

                                                                                        Porady:

                                                                                        • Ja dodaje całe opakowanie proszku do pieczenia.
                                                                                          • Jajka- oddzielam żółtko od białek. Białka ubić na sztywno, a żółtko dodać do ciasta.
                                                                                            • Dopiero na samym końcu dodaje ubite białko na sztywna pianę i delikatnie mieszam z ciastem.
                                                                                              • I nie dodaje cukru waniliowego.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                Źródło: Marieta Marecka, Krzysztof Skórzyński

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana