Materiał promocyjny

Turbo czekoladowe ciasto, bułeczki z masą orzechową, czyli pyszne desery z najmniejszej kuchni świata

Słodycze na jesienną chandrę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała pyszne desery w najmniejszej kuchni świata. Poznaj jej przepisy na turbo czekoladowe ciasto, amerykańskie ciasteczka i mleczne bułeczki japońskie z masą orzechową. 

Turbo czekoladowe ciasto - przepis

Stopień trudności: średnie Ilość porcji: tortownica 20-24 cm Czas przygotowania: 45 min.

Składniki:

  • 7 jaj rozmiar L,
    • 180 g masła,
      • szczypta soli,
        • 60 g mąki pszennej,
          • 260 g cukru,
            • 300 g czekolady gorzkiej.

              Sposób przygotowania:

              Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C. Czekoladę kroimy drobniej lub pulsacyjnie miksujemy w malakserze. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka przekładamy do miski, takiej, którą można ustawić na rondelku z wodą. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka wraz z 160 g cukru. Jak pojaśnieją i cukier się rozpuści, dodajemy do żółtek pokrojone w kosteczki zimne masło. Dodajemy kosteczkę po kosteczce, ciągle miksując.

              Następnie dosypujemy rozdrobnioną czekoladę, rozpuszczamy ją i ściągamy miskę z rondelka. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak zostaną podbite, ale nie ubite na sztywno, partiami dodajemy pozostały cukier (tj. 100 g). Ubijamy na sztywną bezę.

              Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy łyżka po łyżce ubite białko, delikatnie, ale dokładnie mieszamy z masą czekoladową. Następnie przesiewamy do masy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód), a boki wysmarowanymi masłem. Zmniejszamy temperaturę w piecu do 200 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy 13-15 minut dla formy o średnicy 24 cm lub 15-17 minut dla formy 20 cm. Po upieczeniu studzimy całość (ok. 20 minut) i serwujemy np. z lodami.

              Turbo czekoladowe ciasto
              Turbo czekoladowe ciasto
              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

              Ciasteczka amerykańskie - przepis

              Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 min. + chłodzenie Ilość porcji: 6-8 szt.

              Składniki:

              • 200 g masła,
                • 290 g mąki pszennej,
                  • 300 g brązowego cukru (najlepiej drobnego),
                    • szczypta soli,
                      • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                        • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
                          • 200 g dowolnej czekolady pokrojonej w kostkę.

                            Sposób przygotowania:

                            Cukier należy zmielić na drobniejszy, ale nie na zupełnie zmielony. Następnie ucieramy miękkie masło wraz z cukrem na puch. Dalej, nie przerywając miksowania dodajemy jajko po jajku oraz sól. Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem, krótko miksujemy do połączenia. Dosypujemy czekoladę, mieszamy i masę schładzamy przez minimum godzinę w lodowce.

                            Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Porcjujemy ciasto gałkownicą lub ręcznie i w formie sporych kulek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem sporych odstępów, bo ciastka rozlewają się w trakcie pieczenia. Pieczemy od 12-15 minut i studzimy na kratce. Uwaga - zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i mogą się rozpadać, ściągamy je z blaszki bardzo ostrożnie. W trakcie studzenia zrobią się bardziej zwarte i chrupiące.

                            Ciasteczka
                            Ciasteczka
                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                            Mleczne bułeczki japońskie z masą orzechową - przepis

                            Stopień trudności: średnie Ilość porcji: 12 szt. Czas przygotowania: 40 min. + wyrastanie

                            Składniki na kleik:

                            • 40 g mąki,
                              • 200 g mleka.

                                Składniki na ciasto:

                                • 580 g mąki typ 480-500,
                                  • 60 g cukru,
                                    • 10 g drożdży instant lub 36 g drożdży świeżych,
                                      • 10 g soli,
                                        • 260-280 g ciepłego mleka,
                                          • 500 g miękkiego masła,
                                            • jajko (dodatkowe jajko do wysmarowania).

                                              Składniki na masę orzechową:

                                              • 75 g mąki,
                                                • 30 g masła,
                                                  • 150 g dowolnych orzechów,
                                                    • 125 ml syropu klonowego,
                                                      • łyżeczka cynamonu.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Mąkę i mleko na kleik przekładamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając. Jak powstanie nam gęsty i trudny do wymieszania budyń odstawiamy do przestudzenia. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia, w tym czasie przygotowujemy masę z orzechów.

                                                        Orzechy należy zmiksować na drobny żwirek, następnie dodajemy pozostałe składniki na masę i miksujemy aż się zacznie całość zlepiać. Odstawiamy na później, do faszerowania bułeczek.

                                                        Do dzieży miksera wsypujemy mąkę na ciasto, dodajemy pozostały cukier, wystudzony kleik, jajo, pozostałe mleko i sól. Wyrabiamy przez 5-6 minut, następnie dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy aż masa będzie gładka, jednolita i miękka. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na min. 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą formujemy w kulkę. Następnie rozwałkowujemy na placek, składamy go, znowu rozwałkowujemy, rozsmarowujemy łyżeczkę masy orzechowej i zwijamy w ciasny rulonik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by bułeczki lekko się stykały. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-25 minut do podrośnięcia.

                                                        Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajem i wstawiamy do pieca na ok. 20 min. Podajemy po przestudzeniu.

                                                        Mleczne bułeczki japońskie z masą orzechową
                                                        Mleczne bułeczki japońskie z masą orzechową
                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło: Marieta Marecka

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana