Materiał promocyjny

Tarta serowa oraz inne proste i szybkie dania Grzegorza Zawieruchy

Proste i smaczne dania dla każdego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Proste i szybkie dania, a do tego smaczne. Takie potrawy przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z cykorii, pieczarkami i serem żółtym, tarta serowa, zapiekane ziemniaki z żółtym serem, a także bułka maślana z serem i sosem holenderskim.

Sałatka z cykorii, pieczarkami i serem żółtym

Składniki na sałatkę z cykorii pieczarkami i serem żółtym:

  • 3 średnie cykorie
    • 150 g pieczarek
      • jabłko
        • cytryna
          • 50 g świeżych winogron
            • 40 g sera żółtego kasztelan
              • 8 orzechów włoskich
                • garść natki pietruszki

                  Dressing:

                  • mały jogurt
                    • łyżeczka octu jabłkowego
                      • łyżka oleju z orzechów włoskich
                        • łyżka oleju rzepakowego
                          • sól
                            • pieprz

                              Jak przygotować sałatkę z cykorii pieczarkami i serem żółtym:

                              Oczyszczoną cykorię i obrane jabłko kroimy w paski. Grzybki kroimy w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i kropimy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy, pokrojony w kosteczkę ser i winogrona. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki do dressingu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę przed podaniem.

                              Tarta serowa

                              Składniki na tartę serową:

                              • 150 g sera żółtego
                                • 100 g mozarelli
                                  • 50 g sera pleśniowego
                                    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                      • 250 ml śmietany 30 proc.
                                        • 4 jajka
                                          • sól i pieprz do smaku

                                            Ciasto kruche:

                                            • 250 g mąki pszennej
                                              • 150 g zimnego masła
                                                • 1/2 łyżeczki drobnej soli
                                                  • jajko
                                                    • łyżka zimnej wody lub mleka

                                                      Jak przygotować tartę serową:

                                                      Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W misce mieszamy składniki do farszu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na formę do tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Obciążenie usuwamy. Zalewamy masą serową. Pieczemy około 35 minut.

                                                      Zapiekane ziemniaki z żółtym serem

                                                      Składniki na zapiekane ziemniaki z żółtym serem:

                                                      • 6 plasterków sera kasztelan
                                                        • 6 ziemniaków
                                                          • 6 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
                                                            • oliwa z oliwek
                                                              • gałązka świeżego tymianku
                                                                • liść laurowy
                                                                  • sól
                                                                    • pieprz

                                                                      Jak przygotować zapiekane ziemniaki z żółtym serem:

                                                                      Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Na każdym ziemniaku układamy liść laurowy i trochę świeżego tymianku. Skrapiamy oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy. Pieczemy przez 30 minut w 180 st. C. Obracamy w połowie pieczenia. Po wyjęciu usuwamy liść laurowy. Na wierzchu układamy plasterek sera żółtego, przykrywamy drugą połową ziemniaka. Wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby ser się lekko roztopił. Po wyjęciu wkładamy do każdego ziemniaka plasterek szynki i przykrywamy drugą połową ziemniaka. Serwujemy gorące.

                                                                      Bułka maślana z serem i sosem holenderskim

                                                                      Składniki na bułkę maślaną z serem i sosem holenderskim:

                                                                      • bułka maślana
                                                                        • jajko
                                                                          • 2 plasterki boczku
                                                                            • plasterek sera
                                                                              • awokado

                                                                                Sos holenderski:

                                                                                • 4 żółtka
                                                                                  • kostka masła
                                                                                    • 100 ml białego wina
                                                                                      • 50 ml białego octu winnego
                                                                                        • łyżka soku z cytryny
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Jak przygotować bułkę maślaną z serem i sosem holenderskim:

                                                                                              Na patelni grillujemy dwa plastry boczku. Na tej samej patelni później podgrzewamy bułki maślane. Układamy na bułce boczek, ser żółty, awokado i usmażone jajko sadzone. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem holenderskim i przykrywamy drugą częścią bułki.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Izabela Dorf

                                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana