Materiał promocyjny

Śniadanie na słodko i wytrawnie z boczkiem. Sprawdź niesamowite przepisy Sebastiana Olmy

Śniadania na słodko i wytrawnie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma znów przygotował fenomenalne potrawy. Tym razem przedstawił różne pomysły na śniadanie na słodko i wytrawnie z boczkiem! Sprawdź jego przepisy na: zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą, tosty z pastą avocado, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym, serowe gofry z bekonem, prażonymi jabłkami i syropem klonowy, muffiny z bekonem i serem Mozzarella.
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajka - 4 szt.,
    • papryka mix po 100 g,
      • sól, pieprz do smaku,
        • olej do smażenia,
          • boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
            • żółty ser - 200 g,
              • jajko - 2 szt.,
                • natka pietruszki - pęczek,
                  • koperek - pęczek.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
                      1. W misce ubij jajka z posiekaną papryką, solą i pieprzem. Usmaż jajka na patelni tak, aby były lekko ścięte jak na jajecznicę. Możesz użyć tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, po prostu najpierw odsącz tłuszcz.
                        1. Rozłóż trójkąty z pociętego ciasta francuskiego na pergaminie aby ułożyły się jak gwiazda.
                          1. Na każdym trójkącie ciasta połóż plaster boczku. Dodaj połowę sera wokół pierścienia. Następnie ułóż jajecznicę i posyp wszystko tartym serem.
                            1. Złóż ciasto w formę półksiężyca. Jeśli wolisz, możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, ponieważ nadaje pierścionkowi ładny złoty kolor.
                              1. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż półksiężyce będą ugotowane i złocistobrązowe.
                                1. Udekoruj świeżymi ziołami.

                                  Tosty z pastą awokado, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • chleb tostowy maślany - opak.,
                                    • masło - 100 g,
                                      • boczek w plastrach Morliny - opak.,
                                        • cukier brązowy - łyżka,
                                          • awokado - 2 szt. (miękkie),
                                            • cytryna - 1 szt.,
                                              • imbir - 50 g,
                                                • chili - 1 szt.,
                                                  • ser żółty np. gouda - 200 g (plastry),
                                                    • jajko - 4 szt.,
                                                      • szczypiorek - mały pęczek.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Kromki chleba tostowego posmaruj masłem i tostuj w zamykanym tosterze aż się lekko zrumienią.
                                                          1. Bekon ułóż na patelni i lekko posyp cukrem brązowym, następnie wytop tłuszcz i poczekaj aż bekon zrobi się złoto-brązowy.
                                                            1. Awokado wydrąż do metalowej miski, dodaj do smaku sok z cytryny, imbir posiekany i plastry chili, dokładnie wymieszaj masę i posmaruj jedną część tosta.
                                                              1. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.
                                                                1. Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem.

                                                                  Serowe gofry z bekonem, prażonymi jabłkami i syropem klonowym - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • mąka pszenna - 250 g,
                                                                    • mleko - 220 ml,
                                                                      • proszek do pieczenia - łyżka,
                                                                        • cukier - łyżka,
                                                                          • klarowane masło - 100 g,
                                                                            • jajka - 2 szt.,
                                                                              • ser tarty parmezan - 200 g,
                                                                                • zioła prowansalskie - 1yżka,
                                                                                  • boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
                                                                                    • jabłka - 4 szt.,
                                                                                      • cukier,
                                                                                        • olej do smażenia,
                                                                                          • ocet winny - łyżka,
                                                                                            • syrop klonowy - opak.,
                                                                                              • cukier puder do posypania.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło.
                                                                                                  1. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
                                                                                                    1. Plastry boczku wytop na patelni aż będą chrupkie i ułóż na pergaminie, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                      1. Jabłka potnij w ćwiartki, posyp cukrem i podsmaż na złoty kolor dodając pod koniec smażenia ocet winny.
                                                                                                        1. Na gofra ułóż plastry smażonego jabłka, dodaj boczek, polej syropem klonowym i posyp cukrem pudrem.
                                                                                                          Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
                                                                                                          Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
                                                                                                          Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
                                                                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                          Muffiny z bekonem i serem Mozzarella - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 szklanki mąki,
                                                                                                            • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                                              • łyżeczka soli,
                                                                                                                • łyżka cukru,
                                                                                                                  • świeżo mielony czarny pieprz,
                                                                                                                    • 150 g pokrojonego boczku,
                                                                                                                      • szklanka startego smacznego sera,
                                                                                                                        • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub tymianku,
                                                                                                                          • duże jajko,
                                                                                                                            • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
                                                                                                                              • szklanka mleka,
                                                                                                                                • łyżeczka przygotowanej musztardy.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i natłuścić 12 średnich foremek na muffinki.
                                                                                                                                    1. Na gorącej suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, odstaw do ostygnięcia.
                                                                                                                                      1. Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier w dużej misce. Dodaj ser, boczek i posiekane zioła i wymieszaj.
                                                                                                                                        1. W małej misce lekko ubij jajko i mleko, a następnie dodaj musztardę i olej.
                                                                                                                                          1. Zrób zagłębienie w środku suchych składników i wlej płynną mieszankę. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
                                                                                                                                            1. Napełnij trzy czwarte foremek na muffiny i piecz przez 20 minut.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana