Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajka - 4 szt.,
- papryka mix po 100 g,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
- żółty ser - 200 g,
- jajko - 2 szt.,
- natka pietruszki - pęczek,
- koperek - pęczek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
- W misce ubij jajka z posiekaną papryką, solą i pieprzem. Usmaż jajka na patelni tak, aby były lekko ścięte jak na jajecznicę. Możesz użyć tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, po prostu najpierw odsącz tłuszcz.
- Rozłóż trójkąty z pociętego ciasta francuskiego na pergaminie aby ułożyły się jak gwiazda.
- Na każdym trójkącie ciasta połóż plaster boczku. Dodaj połowę sera wokół pierścienia. Następnie ułóż jajecznicę i posyp wszystko tartym serem.
- Złóż ciasto w formę półksiężyca. Jeśli wolisz, możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, ponieważ nadaje pierścionkowi ładny złoty kolor.
- Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż półksiężyce będą ugotowane i złocistobrązowe.
- Udekoruj świeżymi ziołami.
Tosty z pastą awokado, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku
Składniki:
- chleb tostowy maślany - opak.,
- masło - 100 g,
- boczek w plastrach Morliny - opak.,
- cukier brązowy - łyżka,
- awokado - 2 szt. (miękkie),
- cytryna - 1 szt.,
- imbir - 50 g,
- chili - 1 szt.,
- ser żółty np. gouda - 200 g (plastry),
- jajko - 4 szt.,
- szczypiorek - mały pęczek.
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba tostowego posmaruj masłem i tostuj w zamykanym tosterze aż się lekko zrumienią.
- Bekon ułóż na patelni i lekko posyp cukrem brązowym, następnie wytop tłuszcz i poczekaj aż bekon zrobi się złoto-brązowy.
- Awokado wydrąż do metalowej miski, dodaj do smaku sok z cytryny, imbir posiekany i plastry chili, dokładnie wymieszaj masę i posmaruj jedną część tosta.
- Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.
- Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem.
Serowe gofry z bekonem, prażonymi jabłkami i syropem klonowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 250 g,
- mleko - 220 ml,
- proszek do pieczenia - łyżka,
- cukier - łyżka,
- klarowane masło - 100 g,
- jajka - 2 szt.,
- ser tarty parmezan - 200 g,
- zioła prowansalskie - 1yżka,
- boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
- jabłka - 4 szt.,
- cukier,
- olej do smażenia,
- ocet winny - łyżka,
- syrop klonowy - opak.,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło.
- Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
- Plastry boczku wytop na patelni aż będą chrupkie i ułóż na pergaminie, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Jabłka potnij w ćwiartki, posyp cukrem i podsmaż na złoty kolor dodając pod koniec smażenia ocet winny.
- Na gofra ułóż plastry smażonego jabłka, dodaj boczek, polej syropem klonowym i posyp cukrem pudrem.
Muffiny z bekonem i serem Mozzarella - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- łyżka cukru,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 150 g pokrojonego boczku,
- szklanka startego smacznego sera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub tymianku,
- duże jajko,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- szklanka mleka,
- łyżeczka przygotowanej musztardy.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C i natłuścić 12 średnich foremek na muffinki.
- Na gorącej suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, odstaw do ostygnięcia.
- Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier w dużej misce. Dodaj ser, boczek i posiekane zioła i wymieszaj.
- W małej misce lekko ubij jajko i mleko, a następnie dodaj musztardę i olej.
- Zrób zagłębienie w środku suchych składników i wlej płynną mieszankę. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- Napełnij trzy czwarte foremek na muffiny i piecz przez 20 minut.
Zobacz także:
- Szukasz przyprawy, która podbije smak twoich potraw? Postaw na… boczek!
- Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem
- Smażone groszki z boczkiem i cebulą - pomysł na jednogarnkowe danie z przepisu Cristiny Catese
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: