Materiał promocyjny

Śniadanie na słodko i wytrawnie z boczkiem. Sprawdź niesamowite przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Śniadania na słodko i wytrawnie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma znów przygotował fenomenalne potrawy. Tym razem przedstawił różne pomysły na śniadanie na słodko i wytrawnie z boczkiem! Sprawdź jego przepisy na: zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą, tosty z pastą avocado, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym, serowe gofry z bekonem, prażonymi jabłkami i syropem klonowy, muffiny z bekonem i serem Mozzarella.
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zawijaniec z ciasta francuskiego z bekonem, serem i jajecznicą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajka - 4 szt.,
  • papryka mix po 100 g,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
  • żółty ser - 200 g,
  • jajko - 2 szt.,
  • natka pietruszki - pęczek,
  • koperek - pęczek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
  2. W misce ubij jajka z posiekaną papryką, solą i pieprzem. Usmaż jajka na patelni tak, aby były lekko ścięte jak na jajecznicę. Możesz użyć tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, po prostu najpierw odsącz tłuszcz.
  3. Rozłóż trójkąty z pociętego ciasta francuskiego na pergaminie aby ułożyły się jak gwiazda.
  4. Na każdym trójkącie ciasta połóż plaster boczku. Dodaj połowę sera wokół pierścienia. Następnie ułóż jajecznicę i posyp wszystko tartym serem.
  5. Złóż ciasto w formę półksiężyca. Jeśli wolisz, możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, ponieważ nadaje pierścionkowi ładny złoty kolor.
  6. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż półksiężyce będą ugotowane i złocistobrązowe.
  7. Udekoruj świeżymi ziołami.

Tosty z pastą awokado, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • chleb tostowy maślany - opak.,
  • masło - 100 g,
  • boczek w plastrach Morliny - opak.,
  • cukier brązowy - łyżka,
  • awokado - 2 szt. (miękkie),
  • cytryna - 1 szt.,
  • imbir - 50 g,
  • chili - 1 szt.,
  • ser żółty np. gouda - 200 g (plastry),
  • jajko - 4 szt.,
  • szczypiorek - mały pęczek.

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba tostowego posmaruj masłem i tostuj w zamykanym tosterze aż się lekko zrumienią.
  2. Bekon ułóż na patelni i lekko posyp cukrem brązowym, następnie wytop tłuszcz i poczekaj aż bekon zrobi się złoto-brązowy.
  3. Awokado wydrąż do metalowej miski, dodaj do smaku sok z cytryny, imbir posiekany i plastry chili, dokładnie wymieszaj masę i posmaruj jedną część tosta.
  4. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.
  5. Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem.

Serowe gofry z bekonem, prażonymi jabłkami i syropem klonowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 g,
  • mleko - 220 ml,
  • proszek do pieczenia - łyżka,
  • cukier - łyżka,
  • klarowane masło - 100 g,
  • jajka - 2 szt.,
  • ser tarty parmezan - 200 g,
  • zioła prowansalskie - 1yżka,
  • boczek w plastrach Morliny - 2 opak.,
  • jabłka - 4 szt.,
  • cukier,
  • olej do smażenia,
  • ocet winny - łyżka,
  • syrop klonowy - opak.,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło.
  2. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
  3. Plastry boczku wytop na patelni aż będą chrupkie i ułóż na pergaminie, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Jabłka potnij w ćwiartki, posyp cukrem i podsmaż na złoty kolor dodając pod koniec smażenia ocet winny.
  5. Na gofra ułóż plastry smażonego jabłka, dodaj boczek, polej syropem klonowym i posyp cukrem pudrem.
Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
Muffiny z bekonem i serem Mozzarell
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Muffiny z bekonem i serem Mozzarella - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka cukru,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 150 g pokrojonego boczku,
  • szklanka startego smacznego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub tymianku,
  • duże jajko,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka przygotowanej musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i natłuścić 12 średnich foremek na muffinki.
  2. Na gorącej suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, odstaw do ostygnięcia.
  3. Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier w dużej misce. Dodaj ser, boczek i posiekane zioła i wymieszaj.
  4. W małej misce lekko ubij jajko i mleko, a następnie dodaj musztardę i olej.
  5. Zrób zagłębienie w środku suchych składników i wlej płynną mieszankę. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
  6. Napełnij trzy czwarte foremek na muffiny i piecz przez 20 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości