Herbatka z pigwy. Podpowiadamy jak domowym sposobem przygotować rozgrzewające napary

napar z pigwy w szklance
Westend61/Getty Images
Źródło: Getty Images
Pigwa jest bogata w witaminę C, która sprzyja budowaniu naszej odporności. W połączeniu z miodem, imbirem i cytryną jest witaminową bombą. Idealnie sprawdzi się pod postacią naparu, herbatki i syropu do herbaty. Poznaj nasze sposoby na pigwę.

Rozgrzewająca herbatka z pigwy i imbirem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pigwa - 300 g,
    • imbir - 100 g,
      • jarzębina - 100 g,
        • żurawina - 100 g,
          • cytryna - 150 g,
            • do smaku: cynamon, kardamon, goździki.

              Sposób przygotowania:

              1. Jarzębinę umyć, obrać z gałązek i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Następnego dnia rozmrozić i osuszyć.
                1. Pigwę umyć, osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Owoce pokroić w drobną kostkę.
                  1. Żurawinę umyć i obrać z gałązek.
                    1. Cytrynę umyć, zetrzeć delikatnie wierzchnią warstwę skórki. Pokroić w plasterki, a następnie je na pół.
                      1. Imbir obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
                        1. Wszystkie owoce włożyć do miski, dodać łyżeczkę cynamonu i kardamonu. Całość wymieszać.
                          1. Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku aż owoce będą całkowicie suche. Do gotowej mieszanki dodać łyżeczkę goździków. Przekładać do szczelnych pojemników.
                            1. W celu przygotowania naparu należy do szklanki wsypać 2 łyżeczki zalać wrzątkiem. Parzyć przez 10 minut.

                              Napar z syropem z pigwy - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • pigwa - 500 g,
                                • imbir - 100 g,
                                  • cukier lub miód - 500 g.

                                    Sposób przygotowania:

                                    • Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić i wybrać gniazda nasienne.
                                      • Imbir obrać ze skórki.
                                        • Pigwę i korzeń zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pigwy nie trzeba obierać ze skórki do tego.
                                          • Przygotować słoik - wyparzyć go i wytrzeć. Wkładać do niego warstwami owoce, korzeń imbiru. Po każdej warstwie startych składników zasypywać je częścią cukru lub miodu. Ostatnią warstwę również zasypać cukrem lub zalać miodem. Docisnąć łyżką i zakręcić.
                                            • Konfiturę odstawić w ciemne miejsce aż do rozpuszczenia się cukru. Po około 2 tygodniach powinna być gotowa do spożycia.
                                              • Napar przygotowuje się z łyżki syropu zalanego 150 ml gorącej wody. Kiedy całość lekko przestygnie można dodać plasterek cytryny i pić.

                                                Przygotowany syrop można również dodać do czarnej herbaty, aby dodać jej nieco smaku.

                                                Smacznego!

                                                Zobacz wideo: Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?

                                                Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana