Przepisy kulinarne

Herbatka z pigwy. Podpowiadamy jak domowym sposobem przygotować rozgrzewające napary

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty ImagesWestend61/Getty Images

Pigwa jest bogata w witaminę C, która sprzyja budowaniu naszej odporności. W połączeniu z miodem, imbirem i cytryną jest witaminową bombą. Idealnie sprawdzi się pod postacią naparu, herbatki i syropu do herbaty. Poznaj nasze sposoby na pigwę.

Rozgrzewająca herbatka z pigwy i imbirem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pigwa - 300 g,
  • imbir - 100 g,
  • jarzębina - 100 g,
  • żurawina - 100 g,
  • cytryna - 150 g,
  • do smaku: cynamon, kardamon, goździki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jarzębinę umyć, obrać z gałązek i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Następnego dnia rozmrozić i osuszyć.
  2. 2Pigwę umyć, osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Owoce pokroić w drobną kostkę.
  3. 3Żurawinę umyć i obrać z gałązek.
  4. 4Cytrynę umyć, zetrzeć delikatnie wierzchnią warstwę skórki. Pokroić w plasterki, a następnie je na pół.
  5. 5Imbir obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  6. 6Wszystkie owoce włożyć do miski, dodać łyżeczkę cynamonu i kardamonu. Całość wymieszać.
  7. 7Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku aż owoce będą całkowicie suche. Do gotowej mieszanki dodać łyżeczkę goździków. Przekładać do szczelnych pojemników.
  8. 8W celu przygotowania naparu należy do szklanki wsypać 2 łyżeczki zalać wrzątkiem. Parzyć przez 10 minut.

Napar z syropem z pigwy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pigwa - 500 g,
  • imbir - 100 g,
  • cukier lub miód - 500 g.

Sposób przygotowania:

  • Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić i wybrać gniazda nasienne.
  • Imbir obrać ze skórki.
  • Pigwę i korzeń zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pigwy nie trzeba obierać ze skórki do tego.
  • Przygotować słoik - wyparzyć go i wytrzeć. Wkładać do niego warstwami owoce, korzeń imbiru. Po każdej warstwie startych składników zasypywać je częścią cukru lub miodu. Ostatnią warstwę również zasypać cukrem lub zalać miodem. Docisnąć łyżką i zakręcić.
  • Konfiturę odstawić w ciemne miejsce aż do rozpuszczenia się cukru. Po około 2 tygodniach powinna być gotowa do spożycia.
  • Napar przygotowuje się z łyżki syropu zalanego 150 ml gorącej wody. Kiedy całość lekko przestygnie można dodać plasterek cytryny i pić.

Przygotowany syrop można również dodać do czarnej herbaty, aby dodać jej nieco smaku.

Smacznego!

Zobacz wideo: Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?

Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości