Przepisy kulinarne

Przepis na domowy likier kawowy. Jak przygotować kawówkę?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Osoba wykańczająca drink z likierem kawowym
AbigailDennistonPhotography/Getty ImagesDomowy likier kawowy

Likier kawowy jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego smakiem można cieszyć się wiele miesięcy. Nie musi też stać w lodówce. Sprawdź nasze sposoby na domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym i bez.

Likier kawowy może być mocny lub słaby, wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubi się mocne trunki, można dodać więcej alkoholu, jeśli z kolei woli się delikatne drinki, lepszym wyborem będzie kawówka z mlekiem skondensowanym i mniejszą ilością wódki.

Domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mleko skondensowane - 200 ml,
  • wódka - 200 ml,
  • kawa espresso - 80 ml.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mleko podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
  2. 2Do ciepłego mleka dolać kawy. Odstawić z ognia.
  3. 3Kiedy całość przestygnie, dodać alkoholu.
  4. 4Przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Całość przewracać dnem do góry nogami kilkukrotnie, aby cała zawartość się wymieszała, ale nie spieniła.

Domowy likier kawowy bez mleka skondensowanego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kawa espresso - 250 ml,
  • alkohol 96% - 100 ml,
  • cukier - 150 g,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kawę zaparzyć i przelać do rondelka.
  2. 2Dodać laskę wanilii i cukier. Całość zagrzać i mieszać, aż do połączenia składników.
  3. 3Płyn zdjąć z ognia i poczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, dolać alkohol.
  4. 4Całość przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Obracać do góry dnem kilkukrotnie, aby składniki się połączyły, ale płyn nie spienił.
  5. 5Tak przygotowany likier można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.

Zobacz wideo: Dzień dobry i smacznej kawusi

Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: AbigailDennistonPhotography/Getty Images

Pozostałe wiadomości