Likier kawowy jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego smakiem można cieszyć się wiele miesięcy. Nie musi też stać w lodówce. Sprawdź nasze sposoby na domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym i bez.
Likier kawowy może być mocny lub słaby, wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubi się mocne trunki, można dodać więcej alkoholu, jeśli z kolei woli się delikatne drinki, lepszym wyborem będzie kawówka z mlekiem skondensowanym i mniejszą ilością wódki.
Domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym - przepis krok po kroku
Składniki:
- mleko skondensowane - 200 ml,
- wódka - 200 ml,
- kawa espresso - 80 ml.
Sposób przygotowania:
- 1Mleko podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- 2Do ciepłego mleka dolać kawy. Odstawić z ognia.
- 3Kiedy całość przestygnie, dodać alkoholu.
- 4Przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Całość przewracać dnem do góry nogami kilkukrotnie, aby cała zawartość się wymieszała, ale nie spieniła.
Domowy likier kawowy bez mleka skondensowanego - przepis krok po kroku
Składniki:
- kawa espresso - 250 ml,
- alkohol 96% - 100 ml,
- cukier - 150 g,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- 1Kawę zaparzyć i przelać do rondelka.
- 2Dodać laskę wanilii i cukier. Całość zagrzać i mieszać, aż do połączenia składników.
- 3Płyn zdjąć z ognia i poczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, dolać alkohol.
- 4Całość przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Obracać do góry dnem kilkukrotnie, aby składniki się połączyły, ale płyn nie spienił.
- 5Tak przygotowany likier można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
Zobacz wideo: Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi Źródło: Dzień Dobry TVN
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: AbigailDennistonPhotography/Getty Images