Przepis na domowy likier kawowy. Jak przygotować kawówkę?

Osoba wykańczająca drink z likierem kawowym
Domowy likier kawowy
Źródło: AbigailDennistonPhotography/Getty Images
Likier kawowy jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego smakiem można cieszyć się wiele miesięcy. Nie musi też stać w lodówce. Sprawdź nasze sposoby na domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym i bez.

Likier kawowy może być mocny lub słaby, wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubi się mocne trunki, można dodać więcej alkoholu, jeśli z kolei woli się delikatne drinki, lepszym wyborem będzie kawówka z mlekiem skondensowanym i mniejszą ilością wódki.

Domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mleko skondensowane - 200 ml,
    • wódka - 200 ml,
      • kawa espresso - 80 ml.

        Sposób przygotowania:

        1. Mleko podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
          1. Do ciepłego mleka dolać kawy. Odstawić z ognia.
            1. Kiedy całość przestygnie, dodać alkoholu.
              1. Przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Całość przewracać dnem do góry nogami kilkukrotnie, aby cała zawartość się wymieszała, ale nie spieniła.

                Domowy likier kawowy bez mleka skondensowanego - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • kawa espresso - 250 ml,
                  • alkohol 96% - 100 ml,
                    • cukier - 150 g,
                      • laska wanilii.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Kawę zaparzyć i przelać do rondelka.
                          1. Dodać laskę wanilii i cukier. Całość zagrzać i mieszać, aż do połączenia składników.
                            1. Płyn zdjąć z ognia i poczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, dolać alkohol.
                              1. Całość przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Obracać do góry dnem kilkukrotnie, aby składniki się połączyły, ale płyn nie spienił.
                                1. Tak przygotowany likier można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.

                                  Zobacz wideo: Dzień dobry i smacznej kawusi

                                  Dzień dobry i smacznej kawusi
                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: AbigailDennistonPhotography/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości